Miközben az egész PC-piac összeomlik, a Macintoshok ebből alig éreznek valamit

Miközben az egész PC-piac összeomlik, a Macintoshok ebből alig éreznek valamit
Valósággal összeomlott a negyedik negyedévben a személyi számítógépek globális piaca, zuhant az értékesítési volumen a tavalyi karácsonyi szezonhoz képest. Csak egy gyártó volt a nagyok közül, amelyik kisebb mínusszal megúszta, az Apple Macintoshai iránt még mindig relatíve erős a kereslet- írja a Marketwatch.

67,2 millió darab PC-t értékesítettek a világban a negyedik negyedévben az IDC adatai szerint, ami 28,1 százalékos visszaesést jelent az előző évi azonos időszakhoz képest.

(A hagyományos PC-k közé tartoznak az asztali számítógépek, notebookok és munkaállomások, de nem tartoznak ide a tabletek és az x86-os szerverek.)

A nagy gyártók közül az Apple-t kivéve mindegyik kétszámjegyű zuhanásról számolt be az értékesítési volumenben:

  • A Lenovo, amely az értékesített PC-k száma alapján a világ legnagyobb számítógépgyártója, 15,5 millió darab készüléket értékesített a szeptember-decemberi időszakban. Ez 28,5 százalékos csökkenés év/év alapon, de piaci részesedése változatlan, 23%.
  • A HP 13,2 millió darab számítógépet adott el, ami 29 százalékos csökkenés.
  • A Dell 10,8 millió PC-t értékesített, 37,2 százalékkal kevesebbet, mint 2021 negyedik negyedévében.
  • Az Apple 7,5 milliós eladásával a negyedik legnagyobb gyártó csak a világban, de relatív pozíciója javult a piacon (3 százalékponttal 11,2 százalékra emelkedett a piaci részesedése), mivel értékesítései stabilan alakultak a versenytársához képest, mindössze 2,1 százalékos volt a visszaesés mértéke.
  • Az ötödik legnagyobb gyártó, az Asustek 4,8 millió darab számítógépet adott el, ami 20,9 százalékos csökkenés.

A cikk teljes tartalma a Portfolio oldalán olvasható el.

 

 

 

 

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: PC, Macintosh, macbook