Glami.hu: Az MI forradalmasítja a divatvásárlást is – ezt gondolják a magyar felhasználók az új technológiáról

Glami.hu: Az MI forradalmasítja a divatvásárlást is – ezt gondolják a magyar felhasználók az új technológiáról
Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (MI) olyan területeken ért el áttörést, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Az egyik ilyen terület a divatipar, ahol az új technológia forradalmasítja a divatcikkek vásárlásának gyakorlatát, például az MI algoritmusok személyre szabott ajánlatokat jelenítenek meg a felhasználóknak az egyéni ízlésnek és testalkatnak megfelelően. A Glami.hu friss felmérése arra kereste a választ, hogy mit gondolnak a magyar divatrajongók az új technológiáról.

Személyre szabott ajánlások

Az MI egyik legfontosabb felhasználási területe a divatcikk kereskedelem területén, hogy segítségével a webáruházak személyre szabott ajánlatokat tudnak generálni a felhasználók számára. Az algoritmusok elemzik a felhasználók korábbi böngészési és vásárlási előzményeit, és automatizáltan megkeresik és megjelenítik azokat a termékeket, amelyek leginkább megfelelnek ezeknek. A Glami.hu tapasztalatai alapján az ajánlórendszeren keresztül történő perszonalizáció akár 20%-kal is növelheti a vásárlás esélyét. A másik kulcsfontosságú mesterséges intelligencia alapú megoldás az ár összehasonlítás, amely segít a felhasználóknak megtalálni a legjobb ajánlatot a piacon.

Innovatív MI-alapú keresési megoldások

A vizuális keresés - a fotók Shazamja - lehetővé teszi, hogy képek feltöltésével kereshessenek a felhasználók. A rendszer a mesterséges intelligencia segítségével információkat nyer ki a képekből, és ezek alapján megkeresi a leginkább hasonló elemeket. Legyen szó akár műalkotásokról, tárgyakról, vagy ruházatról, ez a technológia áthidalja a szakadékot a fizikai és a digitális világ között és fokozza a felfedezés hatékonyságát. A hangalapú keresés, vagy hangvezérelt vásárlás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy hangutasítással keressenek az interneten, egy webhelyen vagy egy alkalmazásban. Ez lényegében kulcsszavas keresést jelent például a Google Voice Search, a Cortana, a Siri, vagy az Amazon Echo szolgáltatások igénybevételével. A divatwebáruházak egyre gyakrabban alkalmaznak mesterséges intelligencia asszisztenseket, amivel személyre szabott stílustanácsokat tudnak adni, segítve az ügyfeleket preferenciáik és testalkatuk alapján megalapozott vásárlási döntések meghozatalában. A GLAMI felmérése szerint a magyarok az MI asszisztens szolgáltatásokat tartják az egyik leghasznosabb mesterséges intelligencia alapú kényelmi funkciónak, amelyet a divat webáruházak alkalmaznak.

Ajánlások testalkat típus alapján

A mesterséges intelligencia további előnye, hogy testalkat alapján is tud ajánlatokat generálni. A divatiparban gyakran eltérnek a szabványos méretektől, és ezek a különbségek gyakran nem tükröződnek a hagyományos mérettáblázatokon. A GLAMI tavalyi felmérése szerint Magyarországon a nők 31%-a, a férfiak 17%-a érzett már bizonytalanságot a testalkata miatt amikor divatcikkeket vásárolt. A divat webáruházak olyan MI-algoritmusokkal tehermentesíthetik felhasználóikat az ilyen természetű aggodalmaiktól, amelyek segítik a felhasználókat az egyéni testalkatuknak és stílusuknak megfelelő ruhák megtalálásában.

Trendelemzés és előrejelzés

A generatív mesterséges intelligencia 2023-as megjelenése után egyre több felhasználási terület jelenik meg a divat világában is. A mesterséges intelligencia nemcsak a felhasználói preferenciák alapján tesz ajánlásokat, hanem segíti a vállalkozásokat a trendek elemzésében és előrejelzésében is. A McKinsey jelentése szerint a divatiparban dolgozó vezetők 73%-a 2024-ben meghatározó prioritásnak tekinti a generatív MI technológia alkalmazását. Mindezt alátámasztja, hogy az olyan népszerű divatmárkák, mint a Zara, a H&M, a Dior, a Macy's és a Nike, már mind alkalmazzák üzleti modelljeikben az MI-t. A mesterséges intelligencia algoritmusok elemzik a közösségi média platformjaikat, a divatbemutatókat és más forrásokat, hogy azonosítsák a jövőbeli trendeket.

Mit gondolnak a magyarok az MI-ról?

A GLAMI friss felmérése keretében a magyar felhasználók véleményét is megkérdezte az MI-megoldásokkal kapcsolatban. Az adatok szerint a magyar divatrajongók több mint 45%-a aktívan érdeklődik az iránt, hogy a technológia térhódítása milyen új megoldásokat hozhat a divat területén. A felmérésből az is kiderült, hogy a divatwebáruházak által használt MI-alapú megoldásokat a fogyasztók 27%-a észleli tudatosan, vélhetően elsősorban azok, akik nyitottabbak a technológiai újdonságokra. A felmérésben ugyancsak kiderül, hogy a magyar felhasználók körében az egyik legnépszerűbb mesterséges intelligencia alapú keresési mód a vizuális keresés, valamint, hogy a válaszadók 42%-a használt már vizuális keresést különböző webáruházakban kapható termékek árának összehasonlítására. A tanulmány szerint a magyarok körében a divat területén a MI használatának legelfogadottabb területe a termékajánlás, a virtuális próbafülkék, az MI-asszisztensek a megfelelő darabok megtalálására és az ügyfélszolgálati chat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!