Az AI jelenti a legnagyobb fenyegetést az e-kereskedelemre

Az AI jelenti a legnagyobb fenyegetést az e-kereskedelemre
Az, hogy az AI apokalipszis lovasai végig vágtatnak-e a horizonton, ma még kérdés. De, hogy a falra festésük remekül megy, annyi szent.

Az Nvidia vezérigazgatója, Huang Zsen-hszün konkrétan öt jó évet ad még az emberiségnek, addigra ugyanis kifejlesztik az általános mesterséges intelligenciát (AGI). Azt, amely gyakorlatilag megkülönbözhetetlen lesz majd az embertől. A világ vezető mesterséges intelligencia chip gyártója egyébként 2023-ban 265 százalékkal növelte eladásait. Ezt pedig szinte teljes egészében az AI chipgyártásban betöltött-megszerzett piacvezető pozíciójának köszönhetően tette.

Az egykori szimpla GPU gyártót a világ harmadik legnagyobb IT cégévé repítette, hogy egyes generatív, vagy adatfeldolgozó rendszerei remekül teljesítenek. Ám, bár a technikai fejlődés elsöprő erejű ezen a területen, az eredmények árnyékában e rendszerek egyre komolyabb biztonsági fenyegetést is jelentenek.

És nem ám öt év múlva! Már jelenleg is.

AI eszközökkel, AI eszközöket

A WIRED magazin beszámolója szerint meg is jelentek azok a kártevők, amelyek AI eszközökkel, AI eszközöket támadnak. A hálózatba kapcsolt, autonóm mesterséges intelligencia ökoszisztémák kockázatait demonstrálva, egy kutatócsoport már létre is hozta a generatív MI-férgek első verzióját. Ezek úgy képesek egyik rendszerről a másikra terjedni, hogy közben adatokat lophatnak, illetve rosszindulatú programokat telepíthetnek és futtathatnak.

Ben Nassi, a kutatást végző Cornell Tech fejlesztője szerint az AI rendszereket támadva és felhasználva, korábban nem ismert típusú kibertámadások hajthatók végre. Nassi Stav Cohennel és Ron Bitton kutatótársával az általuk megalkotott férget Morris II névre keresztelte. Az eredeti Morris számítógépes féreg volt az első, elképesztően gyorsan terjedő támadás, amely 1988-ban az akkor még leginkább akadémikusok és kutatók által használt, korabeli interneten okozott komoly káoszt.

És hogy ez miért is akkora probléma? Nos, a hagyományos rosszindulatú programokkal ellentétben, amelyek gyakran kiszámíthatók, a mesterséges intelligenciát használó férgek folyamatosan fejlődhetnek és tanulhatnak, ami jelentősen megnehezíti felismerésüket és legyőzésüket.

Szembe kell nézni a veszéllyel

Legyen bármilyen komplex és összetett is a veszély, az AI korszak fenyegetéseivel szemben továbbra is a common sense, azaz a józan paraszti ész jelentheti a legnagyobb védelmet, az egyre komplexebb fejlődés ellenére is. Az E-commerce Timesnak nyilatkozó biztonsági szakértő szerint a legfontosabb továbbra is az, hogy a felhasználók nézzenek szembe a reális veszélyekkel.

Kumar Dasani szerint, ahogy a mesterséges intelligencia (AI) átalakítja a digitális tájat, úgy változik a kiberbűnözés is. Az online vásárlók többé nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják az AI-alapú csalás és a számlalopás kockázatát. A tömeges e-mailes csalások és a megtévesztő tartalom generálása csak néhány módja annak, hogy az AI szolgáltatásokat rosszindulatú célokra használják fel a kiberbűnözők. A fogyasztóknak, felhasználóknak továbbra is ébernek kell maradniuk, és aktívan részt kell venniük az AI-eszközök fejlesztésében, hogy jobban megérthessék és egyben alakíthassák is azok működését.

Olvasd el a teljes cikket a Kosárérték E-kereskedelmi magazin oldalán!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!