A TOP 10 hazai e-kereskedő a TikTokon és amit érdemes eltanulni tőlük

A TOP 10 hazai e-kereskedő a TikTokon és amit érdemes eltanulni tőlük
Kezdetben a fiatalabb közönség körében népszerű TikTok ma már minden korosztályból vonzza a felhasználókat, és jelenleg a közösségi platformok közül a leghosszabb oldalon töltött időt tudhatja magáénak (70+ perc). A TikTok jelenleg több mint 3 millió 18 év feletti magyar felhasználóval rendelkezik, melynek többsége (61,8%) 25 év feletti. Elmondhatjuk, hogy a célközönségük jelentős részét érhetik el ezen a csatornán a különböző e-kereskedők, és sikeresen építhetik márkájukat, illetve értékesíthetik termékeiket.

Tulajdonképpen nem az a kérdés, hogy érdemes-e jelen lenni a TikTokon e-kereskedőként, hanem az, hogy hogyan lehet versenyelőnyt szerezni hatékony kommunikációval. A Growww Digital digitális marketingügynökség nemrégiben közzétett egy listát az általuk legsikeresebbnek tartott 10 e-kereskedőről. Ők azok, akik az elmúlt időszakban, kitartó munkával több tíz-, illetve százezres követőtábort építettek fel.

Vegyük őket sorra, és nézzük meg, hogy mit tanulhatunk a sikereikből és hogyan válhat a TikTok bárki értékesítési csatornájává.

TOP 10 magyar e-kereskedő csatorna – Growww Digital válogatás*

1. Mobilfox (881 800 követő)

Telefondobálás, ingyen ajándékok a tagok számára, „Bocsi, te Mobilfox member vagy?” kérdések sorozata. A Mobilfox tudja, hogy nem elég egy tartalomtípust egyszer elkészíteni, nem elég egy üzenetet egyszer elmondani – ha igazán emlékezetesek szeretnénk maradni, ha egy erős márkát szeretnénk felépíteni, a folyamatos ismétlés elengedhetetlen. Fiatalos, dinamikus videók, a közönség folyamatos bevonása, egyértelmű, megjegyezhető üzenetek – ezt mind érdemes tőlük elsajátítani.

 

2. BALAZS KICKS (725 900 követő)

Egy remek példa arra, hogy lehet a cég alapítója is a csatorna egyik arca, nem kell feltétlenül külsős tartalomgyártóban gondolkodni. Balázs egyszerre építi a személyes és cégmárkáját azzal, hogy a videók jó részének ő a főszereplője. A Balazs Kicks csatornáján a legkülönbözőbb tartalmakkal találkozunk: közönség bevonása különböző kihívások és kedvezmények által, nagy értékű rendelés csomagolása és bemutatása, aktualitásokhoz való kapcsolódás (pl. BL döntő). Ezek együttese eredményezi, hogy izgalmas, kreatív módon építik a márkát, értékesítik termékeiket.

 

3. Meglepkék (209 600 követő)

Nagyszerűen alkalmazzák a családi élményekben, történetek erejében rejlő erőt, videóik üzenete, értékesítésük ennek köszönhetően sokkal személyesebbé vált. A videókban lévő gyors, dinamikus vágásokkal sikeresen fenntartják a nézők figyelmét. A Meglepkék csapata viszont nemcsak a vágást szervezte ki, de csatornájuk arcai is külsős szereplők. Nem kell tehát megijedni, ha egy vállalkozás nem tudja házon belül megoldani a tartalomgyártást, ma már remek csapatok segítik a cégek munkáját.

 

4. Reflexshop (178 900 követő)

Hogyan lehet gyorsan és hatékonyan bemutatni egy óriási termékkínálatot? A Reflexshop csatornájának sikerült. Bár a közösségük építésére még lehetne nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen mind termékeik, mind a nézők aktivitása lehetővé tenné ezt, az mindenképp elismerésre méltó, ahogy a Barbie-Oppenheimer hullámot meglovagolva egy elképeszteőn sikeres nyereményjátékot indítottak. Több mint 5700 komment érkezett nyereményjátékról szóló videójuk alá.

 

5. REGIO JÁTÉK (144 600 követő)

Humoros, kreatív és akár szívhez szóló videók, a TikTokon való márkaépítés, a nem direkt termékbemutatás és -értékesítés tökéletes példái. A folyamatos történetmesélések, beszélgetések még inkább bevonják a nézőket. Az pedig, hogy „Marci” mindig ugyanabban, a játékboltot jellemző pólóban van, elősegíti, hogy tudat alatt is, még inkább megjegyezhetővé váljon a márka. A legtöbb videónál ügyelnek a SEOzásra is, így egy, pusztán kulcsszavak alapján kereső TikTok felhasználó is könnyedén rátalálhat tartalmaikra.

 

6. Gombolyagnyi szeretet (110 400 követő)

Egy rendkívül különleges példája a webshopoknak Gombolyagnyi szeretet csatornája. A webshop egyik legnagyobb különlegessége, hogy pusztán csak 2 hetente nyitja meg kapuit, viszont akkor elképesztő gyorsasággal fogynak el a termékek. Már a csatorna névválasztása is érzelmeket kelt, segíti az elköteleződést. A csatorna arca a webshop üzemeltetője is egyben, aki nagy lelkesedéssel mutatja be újabb és újabb munkáit, azt, ahogy dolgozik, de lelkesen edukálja is követőit.

7. SUPERZ. (99 600 követő)

A Superz története igazi sikersztori. Ők a közösségépítés és márkaépítés mesterei. Csatornájukon edukatív videók, vlogok, kulisszák mögötti videók is szerepelnek, de az elképesztő mennyiségű hozzászólás sem marad válasz nélkül. Ma már nemcsak a budapesti székhelyű bemutatóterem, de a többi városban megtalálható franchise partnerük is rendelkezik TikTok csatornával, a kecskeméti Superz. üzlet csatornája például már közel 50 000 követővel rendelkezik. Aki szeretné látni, hogyan lehet a viszonylag könnyen, telefonnal elkészíthető, mégis színes tartalomtípussal márkát építeni, érdemes megnéznie a csatornájukat.

 

8. Vágyaim (95 900 követő)

Humoros videók, folyamatos közönségbevonás. Ez jellemzi leginkább a Vágyaim TikTok csatornáját, ahol nagyszerűen ráéreztek, hogyan lehet egy szexshopot is izgalmasan, kedvelhetően bemutatni. A 100% diszkrét csomagolás kreatív módon való kommunikálása újra és újra feltűnik csatornájukon, ami nem meglepő, hiszen értékajánlatuk egyike is ez. Remek példa arra, hogyan lehet a legmeredekebb témákból is kreatív tartalmat készíteni.

 

9. Marco Mobili Bútoráruház (79 400 követő)

Hogyan lehet a TikTokra akár hosszabb tartalmat készíteni úgy, hogy az végig izgalmas, érdekes maradjon? A Marco Mobili Bútoráruház csatornája pontosan erről szól. Edukatív, izgalmas, értéket teremtő és meghökkentő videók, melyeket egyszerűen nem lehet megunni. Érdemes megnézni, hogy milyen értékesítési megoldásokat találnak ki, és hogyan teszik izgalmassá a videók lezárását.

 

10. FANNA polewear (58 500 követő)

Hogyan lehet egy-egy ruhából a legtöbb sztorit, érdekességet, tippet kihozni? FANNA csatornája remek példa rá, hogy az adott ruhadarab nemcsak sokféleképpen viselhető, de több módon prezentálható is. Nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre is, ezt remekül prezentálják a ruhákat viselő lányokról készült videók.

 

*A követőszámok a 2023. november 6-i állapotot mutatják

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!