Keresett szöveg: "robotok"

Karnyújtásnyira az uniós MI szabályozás?

December elején jelent meg a hír, amelyet már régóta vártak Unió szerte: az Európai Parlament és a Tanács hosszú évek után megállapodott a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetről – azaz az AI Act-ről.

Robotépítő és programozó versenyen sajátították el az iskolások a jövő technológiáinak alapjait Miskolcon

Miskolcon rendezték meg a FIRST LEGO League robotépítő és programozó verseny regionális döntőjét. A február 3-i megmérettetésen a 9–16 éves fiatalokból álló csapatok különféle feladatokat végző robotokat építettek és programoztak, valamint egy őket is érintő kihívásra dolgoztak ki innovatív megoldást. A több mint száz országban megrendezett nemzetközi versenyen évente ötszázezer fiatal vesz részt az óvodásoktól a középiskolásokig. A korosztályokban világszerte ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, idén a természettudományok művészetben betöltött szerepét helyezték fókuszba. Az észak-magyarországi regionális döntőn 16 iskola képviseletében 16 csapatban 113 versenyző indult.

Már szinte minden bevásárlásnál használjuk az AI-t

Sokkal közelebb van hozzánk a mesterséges intelligencia, mint azt gondolnánk: elég csupán egy mozira vagy vásárlásra beugrani a Westendbe, hogy robotok, virtuális asszisztens és mesterséges intelligencia alapú biztonsági rendszer vegyen körül minket. A látogatói élmény mellett azonban már a vezetői döntéshozásban is komoly szerepet kap a technológia a bevásárlóközpontot üzemeltető Gránit Pólus csoportnál.

Fiatalok számára hirdet 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatot a Vodafone Magyarország Alapítvány

A Vodafone Magyarország Alapítvány második alkalommal hirdette meg Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatát, amelyre két korcsoportban várja a fiatalok jelentkezését. Az Alapítvány idén a fenntarthatóságot jelölte meg oktatási projektjei központi témájának, ennek megfelelően a pályázó csapatok 5, erre reflektáló kategóriában adhatják le ötleteiket. A szervezők hangsúlyozzák: a versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

300 millió forint – minden idők legnagyobb ajánlata a Cápák közöttben

Szinte mindegyik Cápa versenybe szállt a robotikával foglalkozó vállalkozásért. A tech vállalkozás mellett a húsleves, a hangoskép és egy munkaerőplatform is terítékre került.

A nagy mesterséges intelligencia kutatás: erre használják a cégek az MI-t

A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is egyre több a példa, bár az MI megítélése korántsem egységes a vállalkozók és felhasználók körében. A Billingo online számlázó legújabb kutatásában a hazai vállalkozások mesterséges intelligencia-használati szokásainak, az MI-t övező félelmeknek és várakozásoknak járt utána.

Karácsonyi sütit készít a GoFa, az ABB együttműködő robotja

Karácsonyra készülődve az ABB a GoFa nevű együttműködő robotjának képességeit tesztelte a konyhában, ahol a kobot süteményt készített. A videón látható, hogy a GoFa milyen rutinosan kezeli a sodrófát, formázza a süteményeket, sőt, még tálalja is azokat. Az ABB együttműködő robotjait könnyű beállítani, mert arra tervezték őket, hogy együtt dolgozzanak az emberekkel. A GoFa is érzékeli az emberek jelenlétét és automatikusan leáll, hogy elkerülje velük való ütközést.

Roland Berger: az AI egyértelmű hatékonyságnövekedést fog hozni a cégvezetők szerint

A generatív mesterséges intelligenciával szemben különösen nagyok az elvárások: a fejlett országokban a termelőképesség növekedésével kapcsolatos kihívásokra adhat választ. A vezetők reménykedése nem teljesen alaptalan, ezt támasztja alá a Roland Berger ″Az új termelésfokozó″ című tanulmánya, amely 100 vezető körében végzett globális kvantitatív és kvalitatív felmérésen alapul.

Mászórobotot fejlesztő cég nyerte a Design Terminal megújult Mentorprogramjának pitch versenyét

A korábbiakhoz képest megújult formában zajlott idén a régió egyik legrégebbi startup programja. Két szemeszter helyett egy hosszabb akceleráció keretében zajlott a képzés, amely a június végi nyári tábortól egészen decemberig tartott. A résztvevők elismert nemzetközi mentoroktól tanulhattak és a képzés egyedülálló módon - ahogyan eddig is - ingyenes volt.

Hogyan profitálhatnak a KKV-k a használt ipari robotokból?

A KKV-k egyre inkább felismerik az ipari robotok előnyeit, és választásuk során döntő szerepet játszik a felhasználóbarát kezelhetőség és a költség. Mivel a nagy autógyártók már régóta kiterjedt robotikát alkalmaznak, ezek a robotok rendszeresen megjelennek a használt gépek piacán. A használt robotok vásárlása nem csupán a KKV-k számára jelent költséghatékony megoldást.

2/52