Hogyan profitálhatnak a KKV-k a használt ipari robotokból?

Hogyan profitálhatnak a KKV-k a használt ipari robotokból?
A KKV-k egyre inkább felismerik az ipari robotok előnyeit, és választásuk során döntő szerepet játszik a felhasználóbarát kezelhetőség és a költség. Mivel a nagy autógyártók már régóta kiterjedt robotikát alkalmaznak, ezek a robotok rendszeresen megjelennek a használt gépek piacán. A használt robotok vásárlása nem csupán a KKV-k számára jelent költséghatékony megoldást.

A robotika alkalmazásában a Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics – IFR) szerint eltolódás figyelhető meg: Míg korábban a nagyvállalatok, különösen az autóipari cégek volt a fő felhasználók, ma már a kis- és középvállalkozások (KKV-k) is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak. Ezt a fejlődést a versenyképesség megőrzésének szükségessége vezérli. A robotika előnyei a gyártásban a kevesebb hulladékkal járó, egyenletes minőségben és a hatékonyságban rejlenek, ami alacsonyabb gyártási költségeket és kisebb szénlábnyomot jelent. Emellett a robotika elősegítheti a szakképzett munkaerő hiányának enyhítését.

A használt robotok előnyei a KKV-k számára

Az IFR szerint különösen a KKV-k számára bír döntő jelentőséggel a robotok felhasználóbarát kezelhetősége és költsége. Ebben az összefüggésben a használt berendezések lényeges előnyöket kínálnak. Kedvezőbb az áruk, mint az új modelleké, ami vonzóvá teszi őket a kisebb költségvetések számára. Emellett a használt robotok rendszerint már bevált technológiával működnek, és számos alkalmazáshoz tesztelték és optimalizálták őket. Ez csökkenti a kompatibilitási problémák kockázatát, és egyszerűbbé teszi a robotok meglévő gyártósorokba történő integrálását. További előnyt jelent az elérhetőség: A használt robotok gyakran gyorsabban szállíthatók, mint az újak.

Az iparirobot-aukciók platformja: Surplex.com

Az egyik platform, amelyen használt ipari robotokat kínálnak, a Surplex.com. A Surplex a használt gépek – így többek között az ipari robotok – értékesítése terén Európa vezető business-to-business (B2B) aukciósházai közé tartozik. Ezen a területen havonta több aukcióra is sor kerül. A felkínált robotok legnagyobb része ismert autógyártótól származik. A Surplex pedig a teljes értékesítési folyamatot lefedő szolgáltatást kínál az eladóknak. A vevőknek is hasonló támogatást nyújt a Surplex, például a szállítás és a vámkezelés kérdéseiben.

2024-ben a rendszeres iparirobot-aukciók közül az első 2024. január 9-én ér véget. A neves gyártók, például a FANUC és a KUKA kiváló minőségű berendezései egy cseh autógyártó termeléséből származnak. Minden csuklós karú robotot a hozzáillő kapcsolószekrénnyel, kezelőkészülékkel és kábelkészlettel kínálnak. A gépek előzetes egyeztetést követően Hodonínban, a Cseh Köztársaságban tekinthetők meg. Az aukciót a minimális árak hiánya jellemzi, ami lehetővé teszi a KKV-k számára, hogy versenyképes árakon vásároljanak kiváló minőségű ipari robotokat.

A robotok lehetséges alkalmazása KKV-kban

Ezek a 125 kg-os és nagyobb teherbírású robotok, amelyeket eredetileg az autóiparban értékeltek pontosságuk és teherbírásuk miatt, számos alkalmazási lehetőséget kínálnak más iparágakban is – különösen az anyagmozgatás és az összeszerelés területén. Így például az alkatrészek precíz megfogására, mozgatására és pozicionálására használhatók különböző gyártási folyamatokban. Ezen túlmenően a hegesztés során is rendkívül pontosak és hatékonyak.

Rugalmasságuk és hatékonyságuk miatt a robotok értékes beruházást jelentenek olyan KKV-k számára, amelyek lehetőséget keresnek gyártási folyamataik automatizálására és optimalizálására. Az autógyártásból származó robotok megvásárlása így nem csak a saját képességek bővítésére kínál lehetőséget, hanem számos különböző ipari alkalmazási területen nyit meg új lehetőségeket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: kkv, robotika, Surplex, IFR