White Unicorn – Egészégügy technológiai fókuszú startup inkubátor indult Magyarországon

White Unicorn – Egészégügy technológiai fókuszú startup inkubátor indult Magyarországon
Elindult a White Unicorn inkubátor, amely mintegy 284 millió forint értékben tervez befektetni 2 év alatt 10 hazai startupba, elsősorban az egészségügyi technológiai szektorban. A társaság aktív szerepet vállal a hazai health/med tech ökoszisztéma építésében is, katalizálja az induló vállalatok kapcsolatépítését, és segíti a piaci információkhoz és tapasztalatokhoz való hozzáférését.

A White Unicorn Kft. 2024. január 1-jétől „Whiteunicorn Inkubátorház indítása - Induló start up finanszírozás, matchmaking és szakmai inkubáció, főként health care és IT innovatív orientációval.” elnevezésű, 2023-1.1.3-STARTUP- 2023-00031 azonosítószámú pályázat megvalósítását kezdte meg. A White Unicorn a pályázat kedvezményezettjeként a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatása révén 250.000.000 Ft támogatást nyert, továbbá magántőke felhasználásával további befektetési lehetőséget kapott startup cégekbe. Így a teljes kihelyezhető tőkéje összesen 284.090.910 forint. A White Unicorn olyan ismert hazai befektetőtársaságokkal együtt nyert forrást, mint az

Globálisan egyre növekedő igény mutatkozik az egészségügyi szolgáltatások iránt, és növekszik a diagnosztikai és a terápiás kezelések eredményességének javítására létrehozott innovatív vállalkozások száma is. Egyre több mesterséges intelligencia által támogatott módszert is beemelnek a betegellátásba. Az egészségügyi technológia piac 2022-ben 169.36 Mrd USD volt, 2030-ra akár 586.59 Mrd USD-ra is bővülhet, ami 16.8% évenkénti növekedést jelent.

Az inkubátor célja, hogy kezdőtőkével, valamint üzleti-, informatikai- és egyéb szakemberek mentorálásával támogassa az egészségügyi területen létrejövő technológiai startupokat, és szakmai közösségi platformot teremtsen az egyetemi-, kutató- és piaci szereplők számára. A White Unicorn a kedvező piaci kilátásokra, valamint az erős hazai orvosi- és informatikai felsőoktatási képzésre építve a következő két évben 10 korai fázisú startup-ba tervez befektetni.

„Angyalbefektetőként megtapasztaltam, mennyire különbözik medtech startup világ más szektoroktól. Hosszabbak a termékfejlesztési ciklusok, sok időt és erőforrást emészt fel az engedélyeztetés, speciális tudás szükséges a piacra lépéshez, és másképpen működnek a befektetői folyamatok is ezen a területen. Azért hoztuk létre a White Unicorn-t, hogy megszerzett tudásunkkal segítsük az egészségügyi technológiai startupok indulását.” – mondta Késmárki László, az inkubátor igazgatáságnak és befektetési bizottságának tagja, a DicomLab digitális fogászati szoftvercég társalapítója.

A társaság igazgatóságában ülő szakemberek valamennyi a startupok számára fontos területet lefedik. Késmárki László termékfejlesztésben, dr. Pintér Attila, a PVPartners ügyvédi iroda partnere befektetési és exit folyamatokban, Dr. Varga Endre, a DicomLab alapítója orvosi területeken, míg Szabó Erik kommunikációs szakember üzetfeljesztés és marketing témában támogatja majd a portfolióba kerülő vállalkozásokat.

A White Unicorn aktív szerepet kíván vállalni a hazai health/med tech ökoszisztéma kialakításában és fejlesztésében is. Egyetemi és intézményi kapcsolatokkal, szakmai közösségteremtő rendezvényekkel és online információs hub kialakításával építik a szektort. A startupok indulásánál kulcstényező a megfelelő alapító csapat és mentor megtalálása, ezért jelentős hangsúlyt helyeznek arra, hogy különböző területekről érkező szakemberek találkozzanak, ötleteket és tapasztalatokat osszanak meg egymással.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!