Utastájékoztatás jelnyelven – indul a tesztüzem Bécsben

Utastájékoztatás jelnyelven – indul a tesztüzem Bécsben
A világon elsőként a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien kínál jelnyelven valós idejű utazási infomációkat siket és nagyothalló utasainak. Az aktuális forgalmi változásokat egy avatar, Iris tolmácsolja az érintett utasoknak. Az okostelefonos alkalmazás tesztelésében bárki részt vehet.

Ha nem jár a metró, vagy pótlóbusz közlekedik a villamos helyett a bécsiek a WienMobil-App vagy a Wiener Linien honlapja segítségével tájékozódhatnak. A mintegy tízezer osztrák siket és nagyothalló számára azonban ezek a németül megfogalmazott információk gyakran nehezen értelmezhetőek, mivel nekik az osztrák jelnyelv az anyanyelvük. Éppen ezért a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien – a világon elsőként – 2022. szeptember 22. óta jelnyelven is elérhetővé teszi számukra a valós idejű utazási információkat.

A Wiener Linien jelnyelvi információit Iris, az avatar tolmácsolja egy – egyelőre androidra kifejlesztett – okostelefonos alkalmazáson keresztül. Az alkalmazásban a jelnyelvi információkat egy piros kézpár jelöli és az utazástervezőben valamint a forgalmi változások alatt egyaránt elérhetőek. Mivel a tömegközlekedésben az utastájékoztatási információk sztenderdizálva vannak, a megállók nevét és a mintegy harminc forgalmi zavart előre le lehet fordítani. Így baleset vagy üzemzavar esetén ezeket az információkat szinte valós időben, automatikusan le lehet fordítani jelnyelvre.

A kísérleti alkalmazást a Wiener Linien a Sign Time startuppal közösen hozta létre, a fejlesztésben siket és nagyothalló utasok is aktívan közreműködtek. A WienMobil-Appra hasonlító alkalmazás tesztelésében most bárki részt vehet, ehhez csupán egy e-mailt kell írnia a közlekedési vállalatnak. A tesztidőszak november végéig tart, a következő fázisokban egy iOS-verziót is kifejlesztenek, illetve integrálják a megoldást a WienMobil-Appba.

„Az akadálymentességnek sok szelete van – az akadálymentes járművektől és megállóktól kezdve a kommunikációig. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy még jobbá tegyük a szolgáltatásainkat és ennek során szorosan együttműködünk az érintett utasokkal. Mert mindenkiért vagyunk.” – mondta Hans-Jürgen Groß, a Wiener Stadtwerke akadálymentességi megbízottja az új fejlesztés kapcsán.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: jelnyelv