Több mint 4200 hallgatóval ismét sikeres félévet zárt a HSUP

Több mint 4200 hallgatóval ismét sikeres félévet zárt a HSUP
Már 33 intézmény vesz részt a Nemzeti Innovációs Ügynökség egyetemi startup-programjában, amihez az őszi szemeszterek során közel 14500 hallgató csatlakozott az elmúlt években.

Negyedik tanévét kezdte meg a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) gondozásában működő (HSUP – Hungarian Startup University Program), amire eddig összesen 14384 egyetemi hallgató jelentkezett. Az idei tanévben minden eddiginél több, 33 intézmény csatlakozott a programhoz és 4232 hallgató vette fel a modern vállalkozói szemléletre felkészítő tantárgyat. Az idei évtől ráadásul a legjobb csapatok akár 20 millió forintos támogatásban részesülhetnek startupjuk beindításához.

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára egyértelműen a program eredményeként értékelte a számokat. „Annak érdekében, hogy Magyarország 2030-ra Európa, 2040-re pedig a világ tíz legjobb innovátor országa közé kerüljön, arra van szükség, hogy minél több fiatal ismerkedjen meg az innováció fogalmával, valamint a startup alapításhoz szükséges ismeretekkel. Ezeket a célokat szolgálja nagy sikerrel immár negyedik éve a HSUP.”

Az innovációs gondolkodást nem lehet elég korán kezdeni
A Hungarian Startup University Program célja az innováció, valamint a startupok alapításához szükséges ismeretek megismertetése a hallgatók körében annak érdekében, hogy minél több innovatív vállalkozás jöjjön létre Magyarországon. A 2020-ban indult felsőoktatási program, mely e-learning formában két féléven keresztül vezeti be a diákokat az innovatív gondolkodás alapjaiba. A képzés során olyan elméleti és gyakorlati ismeretekre tesznek szert, melyeket a későbbiekben felhasználhatnak saját ötleteik, vállalkozásaik megvalósításában.

A Hungarian Startup University Program struktúrája az innovációs ökoszisztéma egymással kölcsönhatásban álló építőkockáira épül, és a közöttük kialakuló sikeres szinergiák kihasználására ösztönöz. A rendszer kidolgozása során a Nemzeti Innovációs Ügynökség nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fiatalok testközelből lássák egy innovatív ötlet kibontakozási folyamatát; a gondolat megszületésétől a projekt kiforrásáig, felkészítve a fiatalokat a piaci kihívásokra és lehetőségekre, hogy magabiztosan lépjenek majd az üzleti világba.

A Nemzeti Innovációs Ügynökség Edukációs igazgatója, Kutni Mátyás különösen fontosnak tartja az innovációs kultúra és gondolkodásmód megismertetését az egyetemi hallgatók között: „Az innováció magjait már az egyetemi hallgatókban el kell ültetni annak érdekében, hogy bátor, kreatív és naprakész tudással rendelkező vállalkozókká váljanak amikor kilépnek az egyetem kapuján – vagy akár még azelőtt. A HSUP a piacon releváns vállalkozói ismereteket oktat könnyen befogadható formában, az egyetemi tantervbe építve. A programon keresztül a NIÜ egyedülálló módon támogatja a magyar innovációt, a kreatív gondolkozást, és a nemzetközi piacra lépés lehetőségét.”

Megújuló tananyag, új típusú üzleti mentorok és bővülő ösztöndíjrendszer
A program a résztvevők visszajelzései alapján évről-évre fejlődik.
Az idei tanévben kibővült a résztvevő mentorok szerepe, hogy még eredményesebben támogassák a HSUP hallgatók munkáját. Eseti mentorok segítik egy-egy üzleti vagy technológiai probléma megoldásában a hallgatókat, míg az úgynevezett kulcsmentorok rendszeres találkozókon, heti videókonferencia egyeztetéseken, e-maileken keresztül vesznek részt a csapatok munkájában. Mindezeken felül szélesedik az egyetemek által a HSUP hallgatók számára biztosított szolgáltatások köre.

A HSUP megújult ösztöndíjrendszerének középpontjába a két félév során befektetett munka mennyiségének és minőségének, valamint eredményességének elismerése áll. A második (tavaszi) szemeszter során legjobban teljesítő 15 csapat tagjai – csapattagonként – 1 millió forintos külön ösztöndíjban részesülnek. A startuppá válni képes 4 legígéretesebb csapat pedig – amennyiben megalapítják a vállalkozásukat és sikeresen vonnak be tőkét a piacról a tavaszi félév zárását követően – további vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, startuponként akár 20 millió forint értékben. Lényeges újítás továbbá, hogy – a startup alapítók tipikus létszámát figyelembe véve – maximum 3 fő kaphat ösztöndíjat egy csapatban.

Szélesedik az egyetemek által a HSUP hallgatók számára biztosított szolgáltatások köre. Megfelelve a résztvevők és mentorok igényeinek, az egyetemek bővíteni tudják az opcionálisan igénybevehető, természetben nyújtott szolgáltatásaikat a hallgatók irányába: előzetes egyeztetéssel helyiség biztosítása, beleértve a nem speciális szaktudást igénylő laborhasználatot; a projekthez kapcsolódóan eszközök (pl. szerszámok, 3D nyomtató) beszerzése, illetve rendelkezésre bocsátása.

A HSUP a valós piaci életre készít fel
A HSUP eddigi négy tanévében több mint 10.000 leadott projektötlet született. A 2023/2024-es tanév első félévében 3471 projektötlet érkezett be a hallgatóktól, ami 8%-kal több mint tavaly. Az elmúlt tanévek projektjeiből megannyi sikeres startup alakult, mint a Scraping Robotics, a HoloSapiens, a PetWiseCare, vagy a ReFilamer. A fiatalokat online workshopok, személyes találkozók és a projektek bemutatását lehetővé tevő Introduction Day-ek és Demo Day-ek segítették. A képzést ösztöndíjprogram és közel 100 mentor támogatja országszerte, a számos lehetőséget kínáló HSUP applikáció pedig mára a második legnépszerűbb oktatási alkalmazás lett Magyarországon.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Startup, oktatás, HSUP