Teljes lendületben az új ELTE-s startupperek

Teljes lendületben az új ELTE-s startupperek
Rekordszámú hallgatót ért el a nagy sikerű Hungarian Startup University Program az Eötvös Loránd Tudományegyetemen: az innovációs program negyedik évadának első félévét közel 290 hallgató fejezte be. Jelenleg az őszi félévben benyújtott legjobb startup-ötletek továbbfejlesztésén dolgoznak a csapatok.

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) koordinációjában, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakpolitikai támogatásával megvalósuló komplex edukációs program célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével.

A Hungarian Startup University Program segíthet az akadémiai ismereteket gyakorlati megoldásokká alakítani, miközben a hallgatók értékes készségeket és innovációs tapasztalatokat szereznek. A két féléves, szabadon választható tárgy első félévében az innovatív gondolkodásmód, a startup világ megismerése a cél, a második félévben a vállalkozások felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudás sajátítható el.

Az e-learning kurzus őszi félévét rekordszámú, közel 290 ELTE-s hallgató fejezte be sikeresen. A félév zárásaként a hallgatóknak egy ún. one pager kidolgozása révén lehetőségük volt pályázni saját startup-elképzelésük továbbfejlesztésének támogatására. A csaknem háromszáz one-pager közül tizenöt nyertest választottak ki az egyetem innováció és vállalkozásfejlesztés terén jártas szakértői.

Csomagolásmentes webshop, zero-waste ruhacsere, háztartási eszközök rövid távú bérlése – csak néhány izgalmas példa az ELTE-s hallgatók fenntarthatóságot célzó ötletei közül. Az ötletgazdák dolgoznak az agráriumot támogató technológiai innovációkon, készül térképalapú futóversenynaptár, személyre szabott magántanár-ajánló és közigazgatási jogi chatbot is. A hallgatók számára egyre fontosabb az egészségügyi tudatosság és a mentális jóllét, a témához kapcsolódóan számos ötlet fejlesztése zajlik a tavaszi félévben.

„Az idei évben sem volt könnyű dolga a kari kollégákból álló zsűrinek. Csaknem háromszáz remek ötlet közül kellett kiválasztanunk a legjobbakat: kíváncsian várjuk, hogy a mentori és szakértői támogatás mellett hogyan válnak az ötletek kézzelfogható termékekké és szolgáltatásokká” – emelte ki Szöllősi Szilvia, a program intézményi koordinátora, az ELTE Egyetemi Stratégiai Iroda vezetője.

Az ELTE-s hallgatókat támogató háttércsapat nem csak személyre szabott mentorálást és a startup világból érkező előadókkal szervezett szakmai programokat kínál az érdeklődő HSUPpereknek, de általános készségfejlesztő, például az időmenedzsmentet, a stresszkezelést és a csapatvezetést támogató workshopok és tréningek is várják a hallgatókat. Emellett segítséget kaphatnak vállalati partnerek keresésében és a szellemi tulajdont érintő kérdésekben is.

A második félévben országszerte 180 egyetemi startup-projekt indult el a NIÜ több mint félmilliárd forintos, valamint szakértő mentorok támogatásával. A NIÜ felsőoktatásban résztvevőknek szóló programja évente mintegy 4200 egyetemistát szólít meg. Az idei év újdonsága, hogy a félév során a programban legjobban teljesítő 15 csapat tagjai fejenként egymillió forintos kiemelt ösztöndíjban részesülnek. A legígéretesebb csapatok az EFOTT-tal egybekötött DemoDay-en mutathatják be innovációikat a befektetőknek, és nyerhetnek akár húszmillió forintos támogatást a továbblépéshez.

A STARTUP-2024-HSUP-015 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatással valósul meg.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: ELTE, Startup