Pulzusellenőrző erdei túrákkal, mobilaplikációval a megelőzésért

Pulzusellenőrző erdei túrákkal, mobilaplikációval a megelőzésért
A Kórház Út az egészséghez elnevezésű programja keretében eddig országosan hat helyszínen létesített kardiotanösvényeket, melyek kreatív módon segítik a szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét. A rehabilitációt és életmódváltást segítő túraösvényt továbbá a kezdetektől úgy formálták, hogy az egészséges lakosság számára is használható és informatív legyen: esetükben betegségek kiszűrését, megelőzését szolgálja.

A tanösvény célja, hogy egy kellemes szabadidős tevékenység közben információhoz jussunk szívünk egészségi állapotáról azáltal, hogy saját szervezetünk működését, reakcióit kísérjük figyelemmel és rögzítjük a túra okozta terhelés alatt. A tanösvény-program az új helyszínen is több különböző hosszúságú távot kínál. Az útvonalak és pulzusmérő pontok kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak.

A programhoz kapcsolódóan Budapesten eddig a Hárshegyen, a Normafán és az újpesti Farkaserdőben, Budapesten kívül pedig Veresegyházán, Miskolcon és Kékestetőn működik ilyen tanösvény. A Kórház egyes budapesti helyszínein heti rendszerességgel tart szervezett vezetett túrákat is. Elsőként ezt szokták ajánlani, hisz itt a kórház szakemberei segítenek a tanösvény megértésében és helyes használatában. A program résztvevői számára több helyszínen kölcsönözhető eszközök is rendelkezésére állnak (teleszkópos túrabot, pulzusmérő karóra). A túra során mért egészségügyi adatokat egyénileg teljesített vagy vezetett túra esetében is a kórház szakemberei értékelik ki. Azoknak, akiknél kiugró értékeket észlelnek, erről visszajelzést adnak, és felajánlják a kivizsgálás lehetőségét a kórház szakrendelésein. Az ellenőrzött mozgásprogram az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, illetve magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja.

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: Magyarországon egyre hatékonyabban tudjuk ellátni az akut szív- és érrendszeri eseményeket, a szívinfarktust és a stroke-ot, az esemény után egy éven belüli halálozási adataink azonban aggasztóak. Ahhoz, hogy ezen változtathassunk, a gyógyszerek mellett a betegek együttműködését elindító és segítő programokat kell nyújtani. Ilyen ez a kardiotanösvényprogram, amit célunk országos hálózattá tenni, és kísért tanösvényprogramjainkat kibővíteni a cukorbeteg, illetve post-covid célcsoporttal, valamint továbbfejlesztését tervezzük SM betegek számára is, illetve a programon belül másfajta mozgásprogramok felé is nyitunk (pl. nordic walking, bicikli, speciális célcsoportoknak e-bicikli).

Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője elmondta: Nagy öröm számunkra, hogy a Pilisi Parkerdő területén immár a harmadik olyan tanösvény kialakításában vehettünk részt, amely kifejezetten az erdők egészségmegőrző szerepére épít. Úgy gondolom, minden ilyen jellegű együttműködés segít kifejezésre juttatni, mekkora jelentősége van az erdőknek az életünkben, kiemelten a városi emberek életében.

A programhoz egyedileg kifejlesztett mobilapplikáció is tartozik, melynek segítségével a pulzus- és egyéb egészségügyi adatok egy személyes online felületen rögzíthetők. A program innovatív információtechnológiai partnere, az eHealth Kft. nevében Dr. Máté Attila kiemelte: A cég saját fejlesztésű Fókusz Program applikációjában megjelenik a túra útvonala és a tényleges tartózkodási hely, és a rendszer a pulzusmérő pontokon figyelmeztet a mérésre, a mért pulzusértéket a megtett távolság- és időadatokkal együtt beolvassa a kardiológiai naplóba, majd előre megadott orvosszakmai utasítások alapján mesterséges intelligencia segítségével elvégzi a rizikóértékelést és szükség esetén riasztja a kórház szakemberét.

Dr. Gór Csaba a II. Kerület önkormányzati képviselőjeként kiemelte: Két nagyon fontos értékünkért is teszünk e tanösvény átadásával: a budai polgárok egészségéért és a természet védelméért, megbecsüléséért. Hozzátette: A budai egészségügy fejlesztése kulcskérdés a magyar kormány számára: 2014 óta több mint 69 milliárd forint támogatás érkezett a II., a III. és a XII. kerületi intézményekhez, és a Szent Ferenc Kórház is 4 milliárd forintos kiemelt támogatással tudott megújulni, bővülni.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy az egészséges és aktív életmód rövidtávon gyógyszer, hosszútávon prevenció. Így az elmúlt években a gyermekek és a fiatal felnőttek sportos, mozgásgazdag életmódjához szükséges feltételek megteremtése mellett a szenior korosztály egészségmegőrzése érdekében is fontos fejlesztések történtek. Mivel különböző tanulmányok is igazolták azt, hogy akár már heti 2,5 óra mozgással is több mint 4 évvel növelhető az egészségben eltöltött évek száma, ezért minden olyan kezdeményezést támogatnak, melyek ezzel a céllal összhangban vannak. Így az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda hozzájárulásának köszönhetően a közeljövőben több hasonló túra- és tanösvény jön majd létre országszerte.

Az új tanösvényt P. Kozma Imre OH, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője áldotta meg, aki Isten áldását kérte a kezdeményezésre és azt kívánta: Szolgálja az ember egészségét, szabadítsa fel az ember életkedvét, növelje az ember alkotó erejét, s tegye készségessé a jóra. Ezt a kezdeményezést a teremtő Isten áldása teszi áldottá, aki ott áll az élet forrásánál, mint ajándékozó; a gondviselő Isten, aki velünk jár az úton és segítségünkre van, és életünk céljaként bearanyozza erőfeszíteseinket.

Kórházi szakemberek által vezetett túra formájában többen a megnyitót követően ki is próbálhatták a tanösvényt. A kórház a gyogytorna@szentferenckorhaz.hu e-mail címen fogadja budapesti túráira a jelentkezéseket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!