Magyar startupok csatlakoztak a szlovák FinTech Hub programjához

Magyar startupok csatlakoztak a szlovák FinTech Hub programjához
Alig két hónappal a FinTech Hub Szlovákia létrejöttének hazai bejelentését követően már két magyar startup csatlakozott a szervezet programjához. Olyan unikális szolgáltatást nyújtó cégekről van szó, mint a teljeskörű digitális könyvelést biztosító Acounto és a digitális ügyfél-átvilágítás területén az egyedi igények kielégítésére szakosodott Complytron. Mindkét startup a szomszédos országok piacaira lépésének megkönnyítésében látja a FinTech Hubbal való együttműködés motorját. Az alapító Vacuumlabs, a Mastercard és a Szlovák Fintech Szövetség mások mellett helyi kapcsolatrendszerükkel segítik a résztvevőket terveik megvalósításában, és további magyar startupokat is várnak a programba.

A szlovákiai Pozsonyban található az első FinTech Hub, amelynek célja a Közép-kelet-európai Régió innovációjának támogatása, és működése az alapítók azon komoly szándékát mutatja, hogy a régió vezető szerephez jusson a fintech szektor fejlesztésében. Az alapító tagok mindegyike, a Vacuumlabs, a MasterCard és a Szlovák Fintech Szövetség is már jól ismert szereplők a globális pénzügyi szolgáltatások nyújtásának területén, valamint az ezt az ökoszisztémát alkotó, a változásokat felgyorsító vállalatok támogatásában.

Az előzetes igényfelmérést követően már a következő hónapokban megkezdik a közös munkát a FinTech Hub Szlovákia és az újonnan csatlakozott hazai startupok. A FinTech Hub alapítói örömmel fogadták a tevékenységükkel piaci rést betöltő vállalkozásokat.

Az Acounto digitális könyvelési szolgáltatása csak 2021 elején élesedett, de mostanra már több mint 100 ügyféllel büszkélkedhetnek. A folyamatos fejlesztés alatt álló applikáció legfőbb előnyei között említik a cégvezetők a kényelmet, a gyorsaságot és az átláthatóságot, a könyvelési anyagok naprakész nyomonkövethetőségét, amely megkülönbözteti az Acountot a hagyományos könyvelési szolgáltatást nyújtó cégektől. Az Acounto minden vállalkozás számára jelentős költség és munkaidő megtakarítást biztosít, versenyelőnyük a könyvelési, bérszámfejtési és egyéb munkafolyamatok automatizálásában rejlik, a digitalizáció nyújtotta kényelmet pedig versenyképes árképzéssel párosítják.

„Célunk a minél gyorsabb terjeszkedés, amelyhez a Szlovák FinTech Hub kollégái már most, a közös munka hivatalos megkezdése előtt is óriási segítséget nyújtottak. Alig várjuk a program indulását” – mondta el Brachmann Ferenc, az Acounto társalapítója, aki azt is hozzátette, hogy a FinTech Hubbal való együttműködéstől a szlovák piac jobb megértését várja a tervezett piacra lépés előtt.

A 2019-ben indult regtech startup (szabályozói megfeleléssel foglalkozó technológiai cég), a Complytron a pénzügyi és a nem pénzügyi szektor egyre szélesebb körére kiterjedő ügyfél-átvilágítási kötelezettség támogatása területén látott piaci lehetőséget. Kifejezetten a kisebb és közepes méretű piaci szereplőkre célzott, automatizált ügyfél-átvilágítási szolgáltatást kínálnak, amellyel az előírt szankciós lista ellenőrzések, a nemzetközi és hazai kiemelt közszereplői ellenőrzések és egyéb hatósági tiltólista és 'watch-list' szűrések valósíthatók meg.

Emellett saját fejlesztésű, URL alapú digitális ujjlenyomat analízis technológiával segítik a bankbiztonsági szakemberek munkáját a magas kockázatú ügyfélkapcsolatok beazonosítása során. Adatvagyonuk erős kelet-európai fókusszal bír, de globálisan is hasznosítható, így a Complytron a hasonló szolgáltatást nyújtó globális szereplők méltó régiós versenytársává kíván válni. Értékajánlatuk különösen a kelet-európai térség tekintetében a jobb adatminőség, a kifejezetten az európai uniós szabályozásra hangolt szolgáltatás, és a lekérdezési volumenekre szabott árazás miatt kedvező. A kapcsolódó adminisztratív terhek csökkentésével a Complytron nagymértékben megkönnyíti ügyfelei számára az előírt kötelezettségek teljesítését.

„Törvényi megfelelést elősegítő cégként kiemelten fontos számunkra, hogy a régiós terjeszkedésünk során közvetlen kapcsolatot építsünk a nemzeti hatóságokkal, helyi szövetségekkel és pénzügyi felügyeletekkel azért, hogy jobban megértsük a lokális megfelelőségi kihívásokat. Ebben a lokalizációs folyamatban segíti a munkánk a FinTech Hub” - nyilatkozta a FinTech Hubbal való együttműködésről Lebhardt Olivér, a Complytron ügyvezető-alapítója.

A FinTech Hub Szlovákia ügyvezetője, Juraj Kralik nagy potenciált lát mindkét startup működésében. Mint elmondta, „Örülünk, hogy olyan ígéretes projekteken dolgozhatunk együtt, mint az Acounto és a Complytron fejlesztései. A csatlakozó cégek pályázatainak megismerése feltétlen bizalmat alakított ki bennünk az ötleteik iránt, és látjuk, hogy megtalálható bennük mindaz, ami a céljaik eléréséhez szükséges. Hiszünk abban, hogy a FinTech Hub Szlovákia és partnerei támogató csapatával együttműködve izgalmas közös eredményeket érhetünk el.”

A magyarországi irodával is rendelkező Vacuumlabs a fintech fejlesztések határokon átnyúló elterjedését, a lehetséges szinergiák kiaknázását támogatja a FinTechHubban végzett munkájával. Matej Ftáčnik, a Vacuumlabs ügyvezetője szintén a piacra lépéshez szükséges támogatásáról biztosította a két magyar startupot.

A FinTech Hub programjáról további információ és a jelentkezés menete a www.fintechhub.sk oldalon érhető el, a fintech fejlesztések területéről érdeklődő magyar vállalkozások is itt adhatják be jelentkezésüket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!