Magyar innováció könnyíthet a globális élelmiszerválságon

Magyar innováció könnyíthet a globális élelmiszerválságon
Az élelmezési és a vízellátási problémákat is orvosolni tudja a magyar technológia, amellyel képesek lehetünk szélsőséges környezetben a világon bárhol mindössze 80 négyzetméteren több száz kilogramm zöldséget termeszteni.

Debrecen egy évnyi elfogyasztott saláta mennyiségét meg tudja termelni pár hét alatt egy Parlamentnyi területen két magyar cég közös fejlesztése, az NN-HLL Power Plantfactory. A modell képes zárt, mesterséges környezetben heti átlagban több mint 100 kilogramm zöldségfélét termeszteni a sivatag közepén, az alföldön, vagy egy elhagyatott gyárépületben - mindezt megújuló energiával.

A zárt növénytermesztés gondolata nem új keletű dolog, komolyabban azonban csak az elmúlt 3-4 évben kezdtek el vele foglalkozni. Mivel a pandémia mindenki életébe közbeszólt, mostanáig nem volt lehetőség bemutatni az innovációt. A Szent István Egyetemmel (Gödöllői Agrártudományi Egyetem) közösen készített 2018-as tanulmány szerint nem csak komoly gazdasági előnyt lehet kovácsolni az újfajta módszerrel, de az éhezés problémáját is részben orvosolni tudják az elmaradottabb országokban.

A termesztés egy normál méretű 25 nm-es konténerben történik 4 szinten (40 nm-es termőterületet kialakítva), ahol szintenként 4 db tálcányi zöldséget világítanak LED fényforrások, ezzel imitálva a napfényt. A rendszer működtetéséért az NN Power CUBE szünetmentes energiaellátó konténer felel, felhasználva a nap- és -vagy szélenergiát, amit eltárol és teljesen automatizáltan használja fel.

A műszaki hátteret, a tápoldatos vízellátást, a fűtést-hűtést, valamint a növénytermesztéshez használt egyéb technológiai eszközöket a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke, valamint a LightingLab Kalibrálólaboratórium Kft. együttműködésével a Hungaro Lux Light Kft. fejlesztette.

“Egy darab konténerrel hetente 240 kiló rukkolát, salátafélét, spenótot, vagy koriandert tudunk termeszteni folyamatosan, mindig magas minőségben. Télen a szabad ég alatt nem tudunk termelni, a fóliasátrat folyamatosan fűteni kell, nyáron pedig számolni kell a kártevőkkel, gombákkal és egyéb betegségekkel. Az NN HLL Power Plantfactory a termesztési folyamat szempontjából egy zárt környezet, amit bárhova le lehet tenni, és a világítástól kezdve a víz adagoláson át a szellőztetésig távolról tudunk szabályozni. Annyi a dolgunk, hogy hetente leszüreteljük a 100% organikus technológiával előállított zöldséget és cseréljük a tálcákat.” - Nagy Zsolt világítástechnikai szakember.

A fejlesztésnél a legnagyobb kihívást a rendszer energiaellátása jelentette. A megtérülés számításakor kijött, hogy a költségek 60 százalékát csak az energiafogyasztás tenné ki. “Szerencsére az NN Power CUBE-bal nullára tudjuk redukálni a költségeket, mivel a rendszer képes 100 százalékban nap- vagy szélenergiából folyamatosan áramot előállítani, és azt eltárolni” - mondja Náhol Krisztián energetikai szakember, a CUBE feltalálója.

A magyarok teljes rukkola fogyasztásának 90 százalékát olasz import adja, mivel ez a népszerű növény az itteni éghajlaton sajnos nem terem meg. A fejlesztéssel kiválthatjuk bizonyos növények hazai importálását. “Gyakorlatilag holnaptól megtermelhetnénk a magyar lakosság rukkola mennyiségét két focipályányi területen, pár hét alatt, jelentős nyereséggel..

Világszerte probléma a zöld termőterületek fogyatkozása, elhagyott, kihasználatlan épületekből azonban nincs hiány. “Ha New Yorkban a nem használt metró alagutakba telepíthetnénk pár konténert, a város teljes lakosságát etetni tudnánk salátával még télen is. Egy 80 négyzetméternyi alagútban 720 kilogramm spenótot tudnánk havonta megtermelni.”

Mivel a rendszer képes csak napenergiával működni, akár a sivatagban is bárhol használhatjuk. Egy ilyen fejlesztéssel gyakorlatilag minimálisra lehetne csökkenteni az éhezést olyan országokban, ahol körülményes a növénytermesztés a szélsőséges időjárás miatt.

“Jelenleg is folynak a tárgyalások egy közel-keleti országgal, ahol a sziklás sivatagban problémás a növénytermesztés, a mi technológiánkkal azonban nagy hatékonysággal tudnának koriandert termeszteni, ami az egyik legnépszerűbb keleti fűszerkeverék alapja.” - meséli Náhol Krisztián energetikai szakember, majd hozzáteszi: “Ezen kívül elkezdtünk együtt dolgozni Magyarország piacvezető vízszűrő cégével, így az általuk készített mobil vízszűrők mellé fejlesztünk egy telepíthető CUBE-ot. Ezzel a párosítással elérhető, hogy egy tengerparton minden előkészítés nélkül tengervízből ivóvizet tudjanak előállítani a CUBE segítségével, megújuló energiából, mindenféle közműcsatlakozás nélkül. Reméljük, hogy a jövő ezek felé az okos megoldások felé mozdul és számos embernek tudunk segíteni a találmányunkkal.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!