Először jelentkezhetnek magyar vállalkozók az egyik legsikeresebb európai start-up programra

Először jelentkezhetnek magyar vállalkozók az egyik legsikeresebb európai start-up programra
Idén először jelentkezhetnek magyar vállalkozások az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) korai fázisú start-upoknak szóló akcelerátorprogramjába. A nyolchetes, immár 124 cég elindulását elősegítő EIT Digital Venture Program keretében összesen akár 25 000 eurónyi támogatáshoz is juthatnak a legígéretesebb csapatok.

Az Európai Unió innovációs szervezete hat éve indította el az EIT Digital Venture Programot azzal a céllal, hogy a korai fázisú vállalkozások piacra lépését támogassa a Baltikumban, Kelet-és Dél-Európában. A program komoly teljesítménnyel büszkélkedhet, már több mint 200 vállalkozót támogatott az elindulásban, és 124 cég alapításában játszott szerepet, amelyek közül azóta több is komoly befektetéshez jutott és jelentős ügyfelekkel szerződött. A program immár 22 európai országból fogad pályázatokat (a teljes lista itt látható), és 2023-ban a lista három új nagy piaccal bővül: Olaszországban, Spanyolországban és Magyarországon működő csapatok is indulhatnak.

8 hetes képzés és segítség a cégalapításban, kezdő finanszírozásban

A kiválasztott csapatok egy nyolchetes intenzív akcelerátorprogramon vehetnek részt. A képzés mindenekelőtt a minimálisan működőképes termék (MVP) fejlesztésére fókuszál, és segít a vállalkozóknak a cégalapításban, a finanszírozás előteremtésében is. A képzést lezáró „Pitch Days” alatt a csapatok lehetőséget kapnak arra, hogy korai fázisú befektetők, potenciális ügyfelek és technológiai szakértők számára prezentálják üzletüket.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy részesei lehetünk az EIT Digital Venture Program magyarországi indulásának! Mi a Lunar Programnál szilárdan hiszünk abban, hogy a magyar startup ökoszisztéma sokat tud nyújtani a szélesebb európai közösség számára is. Reméljük, hogy ezzel az együttműködéssel még közelebb hozzuk a tehetséges magyar csapatokat az európai üzleti- és szakmai kapcsolatokhoz és elősegítjük a nemzetközivé válásukat” – emelte ki Jakab Kitti, az inkubációs program magyarországi vezetője és a Lunar Program alapítója.

Akár 25 ezer euró támogatás

Minden csapat egy kezdő 5 000 eurós támogatási részletet kap. Ehhez további 10 000 euró jár azoknak, akik befejezik a programot és megalapítják a startupot. Végül pedig az első tíz vállalkozás, amely legalább 50 000 euró finanszírozást szerez magánbefektetőktől november végéig, egy további 10 000 eurós díjat kap, így összesen 25 000 euróra emelve az EIT Digital teljes támogatását.

„Az immár hatodik alkalommal meghirdetett EIT Digital Venture Program már bizonyította, hogy kiváló lehetőséget biztosít a korai fázisú vállalkozói csapatoknak arra, hogy megalapozzák deep tech cégüket és csatlakozzanak Európa legnagyobb digitális innovációs ökoszisztémájához. Izgatottan várom, milyen megoldásokkal rukkol elő a vállalkozók új generációja a most kapott támogatással és erőforrásokkal” – mondta el Mirko Tadic, az EIT Venture Program vezetője.

Az EIT helyi partnerek közreműködésével valósítja meg a programot: Magyarországon a Lunar, Olaszországban a Dock3, Spanyolországban az Universidad Politécnica de Madrid működik közre a lebonyolításban. Az új partnerek illusztris sorba csatlakoznak: Görögországban a Found.ation, Romániában a Techcelerator, Lengyelországban a KTP, Csehországban és Szlovákiában a JIC, Portugáliában a BGI, Szlovéniában a Ljubjanai Egyetem (SEB), Litvániában a LIC a helyi partner.

További információ és jelentkezés: www.eitdigital.eu/venture-program.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!