Wittner Mária életútjáról nyílt kiállítás a Kertvárosban

Wittner Mária életútjáról nyílt kiállítás a Kertvárosban
A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központhoz tartozó Tóth Ilonka Emlékházban nyitották meg a „Készültem az útra” című Wittner Mária-emlékkiállítást. A cím Wittner Mária ’Az utolsó üzenet’ című versének egyik sorára utal. A tárlatot május 8-ig lehet megtekinteni térítésmentesen.

A kiállítási anyag Wittner Mária rendkívüli életútjáról és örökségéről szól. 1956-ban a hazájáért harcolt, később pedig politikai fogolyként 13 évet ült börtönben. A rendszerváltás után rendíthetetlenül szállt szembe az ’56-os örökség meghamisításával és a pesti srácok hőstetteinek elhallgatásával.

- Ez a kiállítási téma több szempontból is nagyon különleges számunkra. Először is, kerületünk, a 16. kerület szülöttének, az 1956-os forradalmat követő megtorláskor kivégzett mártírhalált halt medikának, Tóth Ilona személyének emléket állító oktatóközpontunkban kerül bemutatásra. Két női sors, amely valamelyest egybefonódott. Mindketten fiatal hölgyként a hazájukért harcoltak, megjárták a siralomházat, de csak Wittner Mária jutott ki onnan élve - kezdte Müller Ildikó, a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ intézményvezetője, aki tovább részletezte, miért is fontos számukra ez a kiállítás:

- Másrészt, Wittner Mária, Marika néni személyesen is kötődött az Emlékházhoz, rendszeresen ellátogatott ide, részt vett az Emlékház megalapításának folyamatában. A 2016-os átadást követően minden évben több alkalommal, jelenlétével megtisztelte eseményeinket. Személyes történetével hozta közelebb hozzánk ’56 szellemét. Ez a róla szóló kiállítási anyag kicsit olyan, mintha hazaérkezett volna hozzánk.

A mobil tárlat 4 nagyméretű installációs elemből valamint 17 darab pannóból (roll-up) áll, utóbbiak közül 14 Wittner Mária életútján vezet végig, 3 pedig tőle vett idézeteket tartalmaz. A kiállítás leglátványosabb elemei az antikolt 1956-os lyukas zászló, a Wittner Máriát harc közben megjelenítő korabeli hirdetőoszlop valamint a szabadságharcos legenda által vallott értékeket - hit, hazaszeretet, bajtársiasság, lelkiismeret - megjelenítő képes tabló.

A kiállítást 2024. május 8-ig lehet megtekinteni térítésmentesen, előzetes bejelentkezéssel, és tárlatvezetést biztosítanak mellé.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!