Teller Ede kedvenc tanítványa is véleményezi a hazai hírességek dokumentumfilmjeit

Teller Ede kedvenc tanítványa is véleményezi a hazai hírességek dokumentumfilmjeit
Elérhetővé vált mind a hat MVM Future Talks-dokumentumfilm, amelyben hazai hírességek mutatják be az emberiséget és bolygónkat érintő legégetőbb globális kihívásokat, valamint azok tudományos megoldásait. A filmek közül a nézők szavazhatják meg, hogy mely három témát látnák leginkább viszont a sorozat hetedik részét jelentő tudományos talk show-ban november 23-án. A műsorban hazai szakértők ütköztetik majd a jövővel kapcsolatos elképzeléseiket, de a világhírű amerikai elméleti fizikus, dr. Michio Kaku is megosztja majd gondolatait.

Az MVM Future Talks tudományos sorozat idei évada hat kulcsfontosságú témára összpontosít, amelyek a globális kihívásokat, vagyis a „bolygóhatárokat" érintik. Ezek közé tartozik az energiabiztonság, az élelmezés, a közlekedés, a klímaváltozás, a hulladékhelyzet, emellett a mesterséges intelligencia társadalmi hasznosságát és veszélyeit is megvitatják. Az évadot egy dokumentumfilm-sorozat nyitotta, amelyet hazai hírességek és véleményvezérek készítették a világ minden táján, személyesen vizsgálva meg a globális kihívásokat, és bemutatva a tudomány lehetséges megoldásait.

A Wossala Rozina (élelmiszerbiztonság), illetve Osbáth Norbert „PamKutya" (közlekedés) témáival indult sorozatban minden héten két új epizód került fel az MVM Future Talks hivatalos weboldalára. A nézők a múlt héten ismerhették meg Nánási-Ördög Nóra videóját, amelyben a mesterséges intelligencia jelenével és jövőjével foglalkozik, külön figyelmet fordítva a deepfake technológiára, az alternatív, hamis valóságok kreálására. Ezzel egyidőben lett elérhető Magyarósi Csaba kisfilmje, amely a klímaváltozás kérdését járja körül egy Dubajból induló, Ausztrián, Hollandián, a Maldív szigeteken átívelő, Izlandig tartó utazáson, bemutatva azokat, a ma már szabad szemmel is jól látható változásokat, amelyek az ember által okozott globális hőmérséklet-emelkedés eredményei.

E héttől az utolsó két nagyköveti tartalom is elérhető. Bazsó Gábor – azaz Karotta – dokumentumfilmje az energiabiztonság jelenét és jövőjét vizsgálja, míg a youtuber Abosi Barna Kaliforniában és Nevadában forgatott filmje a globális hulladékhelyzet egyre égetőbb problémájára irányítja rá a figyelmet.

Idén a nézők is lehetőséget kapnak arra, hogy beleszóljanak a tudományos showműsor tematikájába. A weboldalon zajló online szavazás eredménye alapján dől el, hogy a hat dokumentumfilmben bemutatott globális kihívások közül melyik három kerül be a november 23-i adásba. A tudományos talk show-ban hazai tudósok és szakértők ütköztetik a jövővel kapcsolatos elképzeléseiket. A műsorba bekerülő top három témáról ráadásul a világhírű amerikai elméleti fizikus, író, jövőkutató, a legnépszerűbb amerikai rádió- és televízióműsorokban, talk show-kban is gyakran megforduló dr. Michio Kaku is megosztja majd gondolatait.

Michio Kakura a magyar származású atomfizikus, Teller Ede figyelt fel az Új-Mexikói Albuquerque-ban megrendezett országos tudományi versenyen, és az ő segítségével nyerte el a Hertz ösztöndíjat. Az évek során fizikai folyóiratokban publikált cikkeket, amelyek olyan témákat érintettek, mint a szuperhúrelmélet, a szupergravitáció, a szuperszimmetria és a hadronikus fizika. Kaku több, a húrelméletről és kvantumtérelméletről szóló tankönyv szerzője is. Tudományos munkája mellett számos televíziós műsorban és filmben is népszerűsítette már a tudományt, több millió követővel rendelkezik a közösségi médiában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!