Seress Rezső dalával robban be az amerikai zenei életbe RAMI

Seress Rezső dalával robban be az amerikai zenei életbe RAMI
Egy korszak szép lezárása és az amerikai álom kezdetét jelenti RAMI számára Seress Rezső Szomorú vasárnap című számának feldolgozása, ami már a népszerű zenei megosztón, a VEVO-n is sikereket ért el.

Hideg Judit Ramóna, azaz RAMI – akit a magyar közönség 2008-as pop slágerei révén ismerhet – olaszországi karrierjét követően Amerikában bontakoztatja ki tehetségét. A harmincas évei elején járó kiváló énekes új arcát szerette volna megmutatni Seress Rezső örök klasszikusával. Mint mondta, ez a dal nem csak érzelmes mivolta miatt keltette fel érdeklődését, de egy korszak lezárását is jelentette számára.

„Ragaszkodó típus vagyok, így kellett egy olyan dal, amellyel méltón zárhattam le életem olaszországi szakaszát. Jávor László költő szövegével a Szomorú vasárnap olyan lelki töltettel rendelkezik, ami hűen leírta a bennem zajló érzéseket. Mint előadóművész szerettem volna megmutatni a drámaibb, érzelmesebb oldalamat, és azt gondolom, ezzel a dallal tökéletesen sikerült” – vallott róla RAMI, aki ma már Amerikában folytat sikeres zenei karriert.

Seress Rezső zongoraművész és zeneszerző 1933-ban komponált dala számos feldolgozást élt meg, az amerikai legendának, Billie Holiday-nek köszönhetően a tengerentúlon is kedvelt melódiává vált, és ugyan 60 évre a BBC tiltólistára tette, Ray Charles, Elvis Costello, Serge Gainsbourg, Sinéad O’Connor és Sarah Brightman előadásában soha nem vesztett népszerűségéből.

„Mindig is nagy vágyam volt, hogy a saját verziómat elénekelhessem, ráadásul a Gloomy Sunday általam előadott verziójának az is a különlegessége, hogy két nyelven, magyarul és angolul is énekelek benne. Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, és örülök, hogy ezen a dalon keresztül külföldön is megismerhetik, hogy a magyar zenei életnek micsoda nagyságai vannak.”

A dal sajátossága a kétnyelvű előadás mellett, hogy a képi jelenetek az 1930-as, 40-es évek hangulatát idéző super8-as kamerával, fekete-fehér jelenetekkel kiegészítve készültek el. A klip videó- és hanganyaga élőben, egy időben került rögzítésre, a zongoránál Kiss Márton zongoraművész játszik, akinek a klasszikus hangulatú jelenetek megörökítése nem okozott gondot, sőt, a tökéletesebb megjelenés kedvéért még bajuszt is növesztett.

Élő előadás minőségű klip

Az előadás nehézségét mi sem példázza jobban, hogy az egy snittre felvett dalt az élő helyszín sajátosságai miatt többször kellett felénekelni. RAMI azonban ragaszkodott a „live-feeling” megvalósításához. Mint mondta, az élő előadása semmihez sem hasonlítható, hiszen ilyenkor a néző azt látja és hallja, amit ott és akkor az énekes érez, megél -, ez pedig elsődleges volt a péceli Ráday-kastélyban felvett „magyar öngyilkosok dalának” is tartott Gloomy Sunday dal eléneklése esetében. Koós Máté hangtechnikusnak köszönhetően az énekesnő előadása tökéletesen átadja azt az érzelmi többletet, amit a dal hordoz, Kiss Zsuzsanna rendezése pedig a kor beállításait, kameramozgását, színvilágát példázza.

„Imádom ezt a korszakot, azt az eleganciát, amit tetten érhetünk a 30-as, 40-es évek filmjeiben. Már régóta érlelődött bennem, hogy elénekeljem ezt a dal, de most értem meg arra, hogy méltó módon közvetítsem vele, hogy kivé váltam, milyen irányba szeretnék haladni. Bár még korai a tervekről beszélni, de az irány már világos: lassúbb és drámaibb dalok fognak készülni a jövőben” – osztotta meg terveit velünk a nemrégiben eljegyzett énekesnő.

RAMI 17 évesen aratott először szakmai sikereket a 2008-ban debütált „Szeress forrón!” című dalával. Ebben az évben leszerződött az mTon lemezkiadóval, majd elkezdett dolgozni első albumán, ami a Szeress forrón! címet viseli. A VIVA első VIP tagjává választották, 2013-ban az Eurovíziós Dalfesztivál előszobájának tartott A Dal résztvevői között pedig sikeresen szerepelt Puzzle című számával.

Zenei tanulmányait Rómában és Milánóban folytatta, ahol számos olaszországi zenei szakemberrel dolgozott együtt, többek között Enrico Caruso „Caruso” című dalának feldolgozásán. Jelenleg az Egyesült Államokban él és dolgozik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: zene, Seress Rezső, Rami