Olasz Renátó ötlete nyerte a Hypewriter fődíját

Olasz Renátó ötlete nyerte a Hypewriter fődíját
Győztest hirdettek a Hypewriter, nemzetközi sorozatötlet-pályázat záró eseményén.

A Victoria Yarmoshchuk, Boris Bezic, Kolosi Péter és Trunkó Bence alkotta zsűri döntése alapján Olasz Renátó koncepciója, a Pásztor Zolika felemelkedése és bukása bizonyult a legjobbnak és nyerte el a 10.000 eurós fődíjat, valamint a lehetőséget, hogy a pályaműből pilot készüljön, amely az RTL jóvoltából nagyközönség elé is kerül. A pitchfórumon nem csupán az idei nyertest és a különdíjast nevezték meg, de a rendezvény izgalmas premiernek is helyet adott: itt mutatták be a 2021-es versenyen fődíjas Besenyei Katalin Angyaltrombiták című alkotásának első, teljes értékű epizódját, melyet Enyedi Ildikó rendezett.

A Zámbó Jimmy életéről szóló A Király című sorozatban a legendás énekes fiatalkori énjét alakító Olasz Renátó pályázata, a Pásztor Zolika felemelkedése és bukása nyerte el a Paprika Studios és az RTL közös szervezésében 2022-ben immár negyedik alkalommal megrendezett Hypewriter nemzetközi sorozatötlet-pályázat 10.000 eurós fődíját, valamint az ötlet megvalósításának lehetőségét.

"A televíziós sorozatok egyre fontosabb szerepet töltenek be mind a lineáris, mind a streaming szolgáltatók kínálatában, a Hypewriter pedig évről évre egyre jelentősebb színhelye azoknak a fiatal tehetségeknek, akik friss lendülettel és új tartalommal tudják megtölteni a műfajt. Szokták mondani, hogy a tartalom a király, de ez a királyság csak akkor lehet sikeres, ha folyamatosan megújulni képes kreativitásból építkezik. A Hypewriteren immár negyedik alkalommal találkoznak azok a világ minden tájáról érkező új alkotók, akikben megvan ez a képesség. Idén is kivételesen erős volt a mezőny, a kilenc pályamű valóban nagyon nehéz döntés elé állította a zsűrit. Gratulálok a győztesnek, Olasz Renátó koncepciója megérdemelten nyerte el a fődíjat” – mondta Erdős Ákos, a Paprika Studios Csoport vezérigazgatója.

A fődíjas ötlet középpontjában Zolika, egy vidéken élő fiatal, ámde szerencsétlen srác áll, aki gyári dolgozóként minimálbérből tengeti életét. Zolika egy nap felébred és megtudja, hogy félmilliárd forintot nyert a lottón. Teljesen új világ nyílik meg előtte: mindent megkaphat, amire vágyik - autók, nők, az egész világ a lába előtt hever. Mindenki a kegyeit keresi és végre elismerést kap az anyjától is, aki egyedül nevelte. De vajon tényleg képes mindent megváltoztatni a pénz? Valóban megszabadulhat Zolika az őt húzó gyökereitől? A válasz sokkoló: két évvel a nagy nyeremény után a főhős újra a régi gyárban dolgozik minimálbérért. A forgatókönyv ötlet igaz történet alapján íródott.

"A győztes koncepció egy olyan történet, amellyel a magyar nézők könnyen tudnak azonosulni, ennek jelentőségét pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni. A lokális relevancia, a helyi tartalom a legerősebb ütőkártyánk a nagy szolgáltatókkal szemben, az RTL is ezért van versenyelőnyben ezen a piacon. Biztos vagyok benne, hogy ebből az alapötletből sikeres sorozatot lehet készíteni. Természetesen a díjazott pályamű egyelőre csak koncepció, de azt gondolom, hogy az alkotó személye megerősít minket abban, hogy neki sikerülni fog” – mondta Kolosi Péter, az RTL vezérigazgató-helyettese és programigazgatója.

A fődíj mellett egy különdíjat is kiosztottak: a Hypewriter észt partnere, az a-kategóriás Black Nights Film Festival TV Beats workshopján való részvétel lehetőségét. Az elismerést elnyerő Minervas című ötlet alkotója, Suzana Kokalj bemutatkozási lehetőséget kapott az észtországi rangos nemzetközi programon.

A sorozatötlet-pályázat nemzetközi zsűrijében Victoria Yarmoshchuk, az ukrán FILM.UA Group vezérigazgatója, Boris Bezic, A Paprika Studios Slovenia kreatív igazgatója, Kolosi Péter, az RTL vezérigazgató-helyettese és programigazgatója, valamint Trunkó Bence, a Paprika Studios kreatív igazgatója foglalt helyet.

Premier a pitch-en: közönség előtt az Enyedi Ildikó rendezte Angyaltrombiták

A nemzetközi és hazai filmes- és televíziós szakemberek, valamint szakújságírók részvételével zajló pitchfórumon mutatkozott be a Hypewriter 2021-es győztesének, Besenyei Katalinnak Angyaltrombiták című alkotása, amelynek első epizódját az Oscar-díjra jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmet jegyző, Enyedi Ildikó rendezésében láthattak a jelenlévő nézők.

"Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy Enyedi Ildikóval dolgozhattunk együtt egy fiatal tehetség első alkotásának megvalósításán. Részvétele még inkább erősíti, hogy a Hypewriter jelentős fórum és komoly lehetőség a tehetséges tartalomkészítők számára” – mondta Erdős Ákos, a Paprika Studios Csoport vezérigazgatója.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Hypewriter