Nemcsak a megszokott, elfogadott szépség a szépség, hanem a belső kisugárzás is

Nemcsak a megszokott, elfogadott szépség a szépség, hanem a belső kisugárzás is
„Az életöröm mindannyiunké” című kiállítás a Szent Vitus Alapítvány és a Lions Klubok Magyarországi Szövetségének együttműködésével jött létre, ahol most nem a fogyatékossággal élők által készített munkákat mutatták be, hanem a róluk készült alkotásokat.

Nem meglepő, hogy a Klebelsberg Kastélyban kiállítással találkozhatunk, viszont a most látható alkotásokhoz hasonlókkal nem találkozhatott még itt a nagyérdemű. “Az életöröm mindannyiunké” című kiállítás Harsány Zsuzsanna munkáit mutatja be, aki fogyatékossággal elő embereket örökített meg az alkotásaiban. A grafikus- festőművész a Kecskeméti Szent László Lions Club elnökeként és magánszemélyként is nagy hangsúlyt fektet rászorulók, különösen a fogyatékkal élő embertársaink megsegítésére.

A művésznő élete során több fogyatékkal élő embert ismert meg, hiszen a Kecskeméti Szent László Lions Club tagja közel 20 éve. “Szerettem volna azt az örömöt, azt a lelkesedést a művészetemmel átadni, amit ezek az emberek a kiváltottak belőlem. Ők ugyanolyan emberek mint bárki más, ugyanúgy éreznek és élvezik az életet, a társaságot, ugyanúgy szeretnek beszélgetni, játszani, szórakozni és táncolni, valamint ők is komolyan veszik a rájuk bízott feladatokat” - fogalmazott Zsuzsanna. A kiállítás megnyitóján a látogatók meglepődve tapasztalhatták, hogy mennyire sokrétű és izgalmas lehet a fogyatékossággal élő emberek ábrázolása a művészetben. A kiállítás az érzékenység és a társadalmi igazságosság iránti elkötelezettség fontosságára is rámutat.

Harsányi Zsuzsanna jövőbeni tervei között szerepel a kiállítás bővítése, ahol vak és gyengén látó embereket is szeretne lefesteni. “Minden eszközt meg kell ragadni, hogy érzékenyítsük a társadalmat. Az elfogadás, a társadalmi kohézió fontosságára nagyon sokféleképpen fel lehet hívni a figyelmet. Ezt most egy programnak tűztem ki magam elé, amelynek az első állomása a Klebelsberg Kastélyban volt, ahol kifejezetten értelmi sérüléssel élő embereket ábrázoltam.”

Harsányi Zsuzsanna munkássága főként az elfogadást és ezen emberek integrálását tűzte ki célul. Szeretné bemutatni, hogy a test jelentése és megjelenése nem korlátozódik a hagyományos értelemben vett szépségre és tökéletességre. “A művészeti tevékenységem egész más irányú volt, elsősorban az élet szépségét próbáltam megfogalmazni benne, szerettem volna bemutatni, hogy a legapróbb részletekben is ott van a szépség és talán ez került most kibővítésre. Hiszen nemcsak a megszokott, elfogadott szépség a szépség, hanem belső kisugárzás is” - mondta el Zsuzsanna. Mi sem mutatja be ezt jobban, mint a Down-szindrómával élő fiatal ábrázolása, aki mosolyával és kisugárzásával tükrözte, azt, hogy a fogyatékossággal élő emberek érzései és gondolatai ugyanolyan fontosak, mint bárki másé.

A Szent Vitus alapítvány szervezőként vett részt ezen a jótékonysági kiállítás nyitó estjén, ahol a Klebelsberg Kastéllyal működtek együtt. A kiállítás megnyitójához illetve a kiállításhoz tartozik egy árverés is, ahol a legtöbb licitet tevő magánszemély vagy gazdasági társaság örökbefogadási jogot szerezhet a festmények felett. “A befolyt pénzből, a Szent Vitus alapítvány részéről a nagykőrösi Kresz-park építését kívánjuk finanszírozni, a Harsány Zsuzsa által vezetett Szent László Lions klub pedig a látássérültek szűrőprogramját kívánja folytatni belőle” - mondta el Lukács Tamás, a Szent Vitus alapítványtól. Az árverés egy hónapig tart, online formában, a szentvitus.hu honlapon lehet licitálni a művekre. A társadalmi felelősségvállalás fontosságát tükrözné, ha minél több licitre kerülő kép gazdára találna.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!