Minden idők egyik legtöbbet eladott életrajza és két történelmi regényt lett a legnépszerűbb olvasmány márciusban

Minden idők egyik legtöbbet eladott életrajza és két történelmi regényt lett a legnépszerűbb olvasmány márciusban
Márciusban Harry Herceg, Karády Anna, valamint Náray Tamás írásai voltak a legnépszerűbb olvasmányok a Bookline sikerlistája szerint. Ha pedig a legnépszerűbb műfajokat nézzük, az látható, hogy hosszú idő után a szépirodalom átvette a vezetést az önismereti könyvektől, és a tavasz közeledtével egyre több gyerekkönyv is felbukkan a havonta jelentkező összesítésben.

A lista első helyén Harry Herceg Tartalék című könyve áll, amely világszerte az elmúlt évek egyik legnagyobb érdeklődést, vitát kiváltó írása, és amely minden idők legtöbbet eladott életrajzi műve lehet. A sussexi herceg, és egyben a brit királyi család életét kiteregető alkotás a magyar olvasók érdeklődését is felkeltette, hiszen már a fülszövegben is olyan állítások olvashatók, mint a következő: „Örökös és a Tartalék - nem értékítélet, mégsem lehet félreérteni. Én voltam az árnyék, a támasz, a B terv... Akkor hívtak, ha helyettesítésre vagy figyelemelterelésre volt szükség.” A sikerlista második és harmadik pozíciójában két történelmi regény található, mégpedig Karády Anna és Náray Tamás tollából.

Karády Anna első regényét 2021-ben adták ki, A füredi lány-trilógia szerzője az elmúlt két évben nagy népszerűségre tett szert a történelmi regények kedvelőinek körében. Legújabb alkotása, a Zserbó is időutazásra invitálja az olvasót, mégpedig a 1910-es évekbe. A regény középpontjában az Osztrák-Magyar Monarchiája egyetlen kikötőjének, Fiumének egyedülálló hangulata és egy különleges szerelem áll. A Zserbó történéseihez képest 10 évvel később játszódik Náray Tamás kétrészes könyvsorozatának első része, a Barbara – A végzet című kötet. Az Barcelonában élő népszerű író, divattervező, festőművész nagy ívű családregényének kiindulópontja az 1920-ban kirobbanó lengyel-szovjet háború, a történeteben egy kislány felnövéstörténetén keresztül olvashatunk a végzetről, a háború kegyetlenségéről és a túlélésről, a család fontosságáról.

A Bookline márciusi sikerlistáján több más szépirodalmi alkotás is kiemelkedő helyet ért el. Újonnan került fel a legkeresettebb könyvek listájára Margaret Atwood Pénelopeia című regénye, valamint Fábián Janka Ida titkai című írása is, továbbá márciusban is előkelő helyen szerepelt Grecsó Krisztián Lányos apa című könyve.

A tavasz közeledtével a gyerekkönyvek iránt kereslet is megélénkül, a karácsonyi időszak után ismét szép számban találunk a fiatal olvasóknak szánt írásokat a listán. A legelőkebőbb pozíciókban Bajzáth Mária, Bartos Erika, valamint Marék Veronika meséi szerepelnek. A tizenegyedik helyen a hagyományos történeteket összegyűjtő Erdők-mezők népmeséi áll, őt követi a népszerű Brúnó a Balatonon című könyvsorozat harmadik része, melyben Bartos Erika a Balaton nyugati oldalát tárja a gyerekek elé, a tizenharmadik helyen pedig a népszerű Boribon-történetek legújabb része, a Boribon a játszótéren című kötet áll.

Az eddigi összesítésektől eltérő módon több meglepő újdonság is szerepel a Bookline márciusi sikerlistáján. Ritkán fordul elő, hogy a mindig népszerű műfajok és megszokott formátumok mellett tudományos írások is széles közönséget tudnak megszólítani. A múlt hónapban viszont a több mint 40 000 Instagram-követővel rendelkező népszerű szülész-nőgyógyász Dr. Benkovics Júlia Magunkról című írása, egy Neumann Jánosról kiadott életrajzi kötet, valamint a világhírű törvényszéki kórboncnok, Richard Shepherd legújabb kötete is kiemelkedő eredményt ért el.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!