Kutatással bizonyították, hogy több száz öngyilkosságot akadályozott meg egy amerikai rapper

Kutatással bizonyították, hogy több száz öngyilkosságot akadályozott meg egy amerikai rapper
A Logic néven futó amerikai rapper dalának a segélyhívó telefonszáma lett a címe. Egy kutatás bebizonyította, hogy a sláger megjelenése óta többen tárcsázták a vonalat, és csökkent az elkövetett öngyilkosságok száma.

Az 1-800-273-8255 címet kapta négy évvel ezelőtt az amerikai Logic nevű rapper dala. A telefonszám egy segélyhívó vonalhoz tartozik, ami az öngyilkosságokat igyekszik megakadályozni. Egy, a British Medical Journal című tudományos lapban nem rég közölt kutatásban azt vizsgálták, hogy hogyan hatott a dal megjelenése a segélyvonalon beérkező hívások, illetve az elkövetett öngyilkosságok számára – írj a 24.hu a Guardian hírei alapján.

A kutatás keretében három eseményt vizsgáltak: a dal megjelenését (2017. április 28.), valamint Logic fellépését az MTVA (2017. augusztus 27.) és a Grammy (201. január 28.) díjátadókon. Az eredmények szerint a dal megjelenése utáni 28 napban tíz százalékkal emelkedett a segélyvonal Google-kereséseinek száma. A  beérkező hívások száma pedig 6,9 százalékkal nőtt abban az időszakban, amikor a dal kiemelt figyelmet kapott, a két nagyszabású fellépést követően 9915-tel nőtt a hívások száma. Emellett, az öngyilkosságok száma egyértelmű, 5,5 százalékos csökkenést mutatott a vizsgált időszakban.

„Az öngyilkosságok megelőzése és a tájékoztatás érdekében ki kell használni a pozitív médiamegjelenések előnyeit, hogy eljusson az információ az emberekhez és a nagy kockázatú csoportokhoz anélkül, hogy kárt okoznánk a veszélyeztetetteknek. A területen végzett kutatások fő dilemmája, hogy a reményteli és gyógyulásról szóló történetek kevesebb teret kapnak a médiában, mint az öngyilkosságok”- írják a kutatók tanulmányukban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!