Junior Prima Díj: 15 éve a fiatal tehetségek záloga

Junior Prima Díj: 15 éve a fiatal tehetségek záloga
Idén immár 15. alkalommal rendezték meg a Junior Prima Díjat, amelyben 10 rendkívüli fiatal tehetséget jutalmaztak zeneművészeti kategóriában. A szakmai és erkölcsi elismerés mellett pénzjutalomban is részesítette a Demján Sándor Alapítvány a zenei világ talentumait.

Demján Sándor 2003-ban döntött úgy, hogy 10 év alatt 3 milliárd forintot adományoz magán vagyonából, ezzel is kifejezve a tiszteletét a magyar tudomány, a kultúra és a sport kiemelkedő alakjai előtt. Célja volt, hogy a magyar értelmiség eredményeit megőrizze. A Prima Primissima díjat a figyelem, tisztelet, társadalmi elfogadás és őszinte elismerés övezi a kezdetek óta. 2013-ban a díj gondozását és finanszírozását az OTP Bank vállalta át, a közönségdíjat azonban minden évben a Demján Sándor Alapítvány ajánlja fel.

A Junior Prima díj 2007 óta kerül kiosztásra, amikor a Prima Primissima díj életre hívói úgy döntöttek, hogy önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok közül azokat, akik a jók közül is a legjobbak. A Junior Prima díjnak öt társalapítója közül a zenei kategória mecénási feladatait az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vállalta magára. Demján Sándor gazdag életműve örökké példaként szolgálhat mindenki számára, ezért halála után a családja továbbra is fontosnak tartotta, hogy ezt tovább vigye és idén is 10 kiemelkedően tehetséges fiatal zenész vehette át a Junior Prima díjat és a kétmillió forintos anyagi támogatást.

Eszenyi Zsombor klarinétművész, aki zenei tanulmányait 2010-ben kezdte mindössze 10 évesen, 8 év múlva az Európai Klarinétszövetség által megrendezett nemzetközi klarinétversenyen I. helyezést ért el, valamint két külön díjat is kapott. 2022-ben átvette a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjat, emellett Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíjban is részesült.

Fröschl Éva Lilla kürtművész 7 évesen kezdett kürtölni Maruzsa Tibor tanítványaként. Azóta a rengeteg díj elnyerése mellett 2019-ben határozott idejű szerződést kapott a berlini Deutsche Opel zenekarába magas kürt pozícióban, 2021-ben pedig felvételt nyert a Komische Opel zenekarába akadémistaként, ahol 1. és 3. kürt pozícióban dolgozott. 2021 decemberében próbajátékot nyert a müncheni Bayerische Staatsoper világszinten elismert zenekarába, ahol jelenleg is dolgozik magas kürt pozícióban.

Hartmann Domonkos Péter csellóművész, aki 2014-ben vehette át a szakmai elismerésként neki ítélt Csermák-díjat. Szólista először 2019 januárjában volt a Zeneakadémia nagytermében, ahol Dvorak h-moll csellóversenyét játszotta. Ugyanebben az évben majd 2020-ban is Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíjban részesült. 2022-ben a Lyon-ban megrendezett kamarazenei cselló-zongora duóverseny I. Díját és közönségdíját nyertek el Csabai Domonkossal.

Hontvári Gábor karmester, master és posztgraduális tanulmányait a weimari Franz Liszt Hochschule Für Musik karmester képzésén végezte, Nicolás Pasquet és Ekhart Wycik irányítása alatt. 2018-ban elnyerte Ernst-von-Schuch díjat, számos nemzetközi siker mellett a würzburgi Mainfranken Theater első karmestere és helyettes zeneigazgatója.

Horváth Balázs jazz-zongoraművész, zenész családban nőtt fel, édesanyja nyomdokaiba lépve 12 évesen ő is a zongorát választotta. Középiskolai tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte, majd folytatta a Liszt Ferenc Egyetemen, ahol Oláh Kálmán és Oláh Krisztián diákjaként végzett. Többek között 2018-ban a II. Belvárosi Jazz Versenyen a legjobb szólista díjat tudhatta magáénak majd 2019-ben a IV. ORszágos Jazz Zenei Verseny I. Helyezettje lett. 2021-ben pedig megalapította az első állandó trióját.

Oláh Patrik zeneszerző, hegedűszakon kezdte magtanulmányait. Műveinek alapját az autentikus cigányzene alkotóelemeinek felhasználásával képezi. Kitüntetéses mesterdiplomáját 2022-ben a Zeneakadémián szerezte, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájába. 2022 szeptemberétől az egyetemen zeneszerzés tanszakán tanít tanszéki demonstrátori pozícióban.

Pellet Sebestyén zongoraművész, aki 6 évesen kezdett zongorán tanulni a váci Bartók Béla Zeneiskolában Jámborné Skrieczky Mariann-nál. Számos hazai és nemzetközi verseny díjazottjaként Magyarország legtöbb jelentős hangversenytermében lépett már fel. 2022-ben pedig elnyerte a Kocsis.Hauser Alapítvány által alapított Kocsis Zoltán-díjat zongora kategóriában.

Rozsonits Ildikó zongoraművész először furulyázni kezdett Kassai Rékánál, majd az ő javaslatára ötévesen zongorázni kezdett. Csaknem tízévesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe, és az akadémia legfiatalabb diákja lett. 2020-ban ő lett a Virtuózok V4+ Tehetségkutató magyar győztese. Többek között 2022-ben pedig Talentum Hungaricum ösztöndíjasa lett.

Tabajdi Ádám orgonaművész nemzetközi tapasztalatait a párizsi Notre-Dame-székesegyház orgonista gyakornokaként, valamint a Szapporói Kitara Koncertterem rezidens orgonistájaként szerzett, ennek köszönhetően az egyik legkiemelkedőbb fiatal magyar orgonaművészként tarthatjuk számon.

Tuznik Natália operaénekes, énektanulmányait a Lajtha László Zeneiskolában kezdte. 2015-ben felvételt nyert a Bartók Béla Konzervatóriumba, ahol Szabó Magdolnánál és Cseh Dalmánál folytatta zenei tanulmányait. 2020-ban pedig diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2022 májusában debütált a Magyar Állami Operaház, Richard Wagner: Die Götterdämmerung című operájában, amelyben Wellgunde szerepét énekelte.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!