Használod a WhatsAppot? Ennek a változásnak nem fogsz örülni

Használod a WhatsAppot? Ennek a változásnak nem fogsz örülni
A WhatsApp maradék önállóságát is lenullázza a Facebook: a felhasználóknak februártól minden adatukat át kell adniuk a közösségi óriásnak.

Amikor a Facebook 2014-ben 16 milliárd dollárért felvásárolta a WhatsAppot, a közösségi óriás azzal nyugtatta a felhasználókat, hogy az üzenetküldő bizonyos értelemben önálló termékként működik tovább, és az nem épül be teljesen a vállalatcsoportba - írja a hvg.hu. Ez azért is volt hangsúlyos, mert a Facebook ezzel nem vette magához a WhatsApp használóinak gazdag adatállományát sem. Ez azonban rövidesen megváltozik: február 8-tól kezdve a WhatsApp-használók minden létező adatukat kötelezően átadják a Facebooknak.

Az adatmegosztás következményeként olyan információk vándorolnak majd a zöld üzenetküldőből a kék szolgáltatás felé, mint a helyadatok, a telefon pontos típusa, a használt operációs rendszer és böngésző, a telekommunikációs cég neve, a készülék nyelve, az időzóna, valamint a mobil akkumulátorának töltöttségi szintje.

Mivel az Európai Unióban érvényben lévő GDPR szigorúan szabályozza a felhasználói adatok gyűjtését és kezelését, az EU-s állampolgárokra egy könnyített szabályrengeteg vonatkozik. Ebbe beletartozik az is, hogy a Facebook (itt most cégcsoportként kell érteni) csakis a szolgáltatás, vagyis a WhatsApp fejlesztésére használhatja majd a kinyert adatokat.

A változás azonban más kellemetlenséget is tartogat: hiába létezik uniós adatkezelési stratégia, a WhatsAppban életbe lépő módosítást kötelező mód el kell fogadniuk a kontinensen élő felhasználóknak. Máskülönben nem fogják tudni használni a programot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Whatsapp, Facebook