Ezekkel a kultikus és kasszasiker filmekkel készül a Tv2 Csoport a Magyar Film Napjára

Ezekkel a kultikus és kasszasiker filmekkel készül a Tv2 Csoport a Magyar Film Napjára
Április utolsó hétvégéjén a magyar filmeket ünnepli a TV2 Csoport négy csatornája. A TV2, a SuperTV2, a Mozi+ és a Moziverzum kínálatában kultikus filmek, kasszasiker mozik és közönségkedvenc alkotások váltják egymást. A kínálatban mások mellett A tanú, a Macskafogó, a Csinibaba és a Kőszívű ember fiai is várják a magyar filmek rajongóit.

Különleges, tematikus nappal tiszteleg a magyar filmgyártás előtt a TV2 Csoport. A Magyar Film Napját 2018 óta április 30-án jegyzik, 1901-ben ugyanis ezen a napon mutatták be az első magyar filmet. Ezen a napon négy csatornán is a hazai kultfilmeké lesz a főszerep. A TV2, a SuperTV2, a Mozi+ és a Moziverzum kínálatában ezen a hétvégén közel húsz magyar film kerül műsorra.

TV2

Április 30-án szombaton kora délután elsőként a János Vitézt vetíti a TV2. Jankovics Marcell 1973-ban készült rajzfilmjében olyan legendás színészek hangján szólalnak meg a szereplők, mint Cserhalmi György, Nagy Anikó és Kútvölgyi Erzsébet. Szintén délután Bacsó Péter 1969-ben forgatott filmszatíráját, A tanút láthatják a TV2 nézői. A flimet az elkészülte után azonnal betiltották, tíz évig dobozban volt, és csak 1979-ben mutathatták be, népszerűsége pedig azóta is töretlen.

Május 1-jén délelőtt a Macskafogót nézhetik majd meg a TV2 műsorán. Az idén Kossuth-díjjal jutalmazott Ternovszky Béla rendező és Nepp József író minden korosztály számára egyaránt szórakoztató alkotása tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal parodizálja is ezeket a zsánereket. A hagyományos animációs technikával, a Pannónia Filmstúdióban készült film a keletkezése óta mit sem veszített frissességéből, a benne hallható dalok közül pedig több is slágerré vált. És ha már a népszerű dalokról van szó: Tímár Péter filmje, a Csinibaba sem maradhat ki a Magyar Film Napján, amit a Made in Hungária követ. A Fenyő Miklós életét feldolgozó, 2008-ban készült filmben a Hungária együttes legnépszerűbb számai hangzanak el, a főszerepeket Szabó Kimmel Tamás, Fenyő Iván, Kiss Tünde és Scherer Péter alakítják.

SuperTV2

Jókai Mór regénye alapján Várkonyi Zoltán filmesítette meg A kőszívű ember fiait, melyet a SuperTV2 április 30-án kora délután tűz műsorára, utána pedig A miniszter félrelép lesz látható, Kern András és Koltai Róbert rendezésében, és főszereplésével, majd jön a Goda Kriszta filmje, a BÚÉK. A 2018-as, fordulatokkal teli vígjátékban olyan népszerű színészek kaptak szerepet, mint Lengyel Tamás, Mészáros Béla, Törőcsik Franciska, Szávai Viktória, Bata Éva, Hevér Gábor és Elek Ferenc. A filmes napot ezen az estén a Coming out című vígjáték zárja, Csányi Sándorral és Tompos Kátyával.

Mozi+

A Magyar Film Napja alkalmából a TV2 Csoport közkedvelt filmcsatornája, a Mozi+ is számos kiváló hazai filmalkotást kínál április utolsó hétvégéjén. A korán kelők szombaton Herendi Gábor 2004-ben bemutatott vígjátékával, a Magyar vándorral indíthatják a napot. A magyar történelmet egyszerre komikusan és keserédesen feldolgozó moziban olyan színészekkel találkozhatunk, mint például Szabó Győző, Gesztesi Károly, Szervét Tibor, Gálvölgyi János, Csányi Sándor, Oroszlán Szonja, Gallusz Niki, Seress Zoltán vagy Hajdu Steve. Ezt követően Koltai Róbert rendezésében és főszereplésével érkezik a Sose halunk meg, amely minden túlzás nélkül az az egyik hazai legendás alkotás, amit nem lehet elégszer megnézni. Szófordulatait, betétdalát talán nincs, aki ne ismerné. A délelőtti órákban az Egri csillagok lesz műsoron. A Várkonyi Zoltán rendezte, 1968-as kalandfilmben olyan színészlegendák sorakoznak fel a vásznon, mint Sinkovits Imre, Venczel Vera, Bárdy György vagy Bessenyei Ferenc. Gárdonyi Géza nagyszabású történelmi regényének filmes feldolgozása szintén beírta magát a magyar filmgyártás aranykönyvébe.

Kora délután újabb remek irodalmi mű filmes változata érkezik, A Pál-utcai fiúk. Nemecsek Ernőék történetét szintén nem kell senkinek bemutatni. Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regényét harmincnál is több nyelvre fordították le, és eddig öt alkalommal filmesítették meg, a magyar változat mellett külföldön is. A rendező, Fábri Zoltán hollywoodi színvonalon adaptálta Molnár Ferenc klasszikusát, ez volt az első magyar film, amelyet Oscar-díjra jelöltek. A grund után érdemes Balaton felé vennünk az irányt, szintén még délután várnak Zimmer Feriék. Tímár Péter ízig-vérig magyar vígjátékában a humorfaktort olyan kiváló színészek garantálják, mint például Reviczky Gábor, Pogány Judit, Szarvas József, Nagy Natália, Kovács Vanda, Galla Miklós, Növényi Norbert vagy Szacsvay László.

Moziverzum

TV2 Csoport prémium filmcsatornája, a Moziverzum sem marad ki az ünneplésből. Szombaton a Valami Amerika mindhárom része képernyőre kerül, melyek délutántól egészen a késő esti órákig garantálják a szórakozást. Herendi Gábor mozijában olyan népszerű színészekkel találkozhatnak a nézők, mint Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Csuja Imre, Tompos Kátya, Faragó András vagy Thuróczy Szabolcs.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!