Bíróság elé állítják a Netflixet az egyik legsikeresebb sorozata miatt

Bíróság elé állítják a Netflixet az egyik legsikeresebb sorozata miatt
A szövetségi bíróság igazat adott a grúz sakklegendának, aki azzal vádolta a Netflixet, hogy valótlan állításokkal rombolták renoméját A vezércsel című sorozatban.

Tavaly nyáron perelte be a Netflixet Nona Gaprindasvili női sakklegenda, amiért hamis állításokat közöltek róla a 2020-ban bemutatott sokszorosan díjazott A vezércsel című drámasorozatban. Állítása szerint a Netflix úgy próbálta építeni a főhősnő renoméját, hogy közben az övét teljesen lerombolták hamis információkkal. Elhangzott például, hogy Gaprindasvili sosem játszott férfiak ellen, valójában azonban 59 meccset is lejátszott velük. Emellett többször is tévesen oroszként hivatkoztak a grúz sakkmesterre, derült ki a Variety összefoglalójából.

A Netflix tavaly még nem vette komolyan az ügyet, ártalmatlannak nevezték a vádakat. Jogászaik azzal érveltek, hogy egy felirattal figyelmeztették a nézőket, hogy fikciós alkotásról van szó. Másrészt a művészi szabadságra hivatkozva kérték a bíróságot, hogy ejtse az ügyet.

Virginia Phillips, dél-kaliforniai szövetségi bírót azonban nem győzte meg a streamingszolgáltató jogi csapata, így helyt adott a grúz sakkmesternő keresetének. A bírói döntés szerint a becsületsértés alól még az sem mentesít, hogy fikciós alkotásról van szó, illetve az sem, hogy a sorozat sakkszakértők közreműködésével készült. A bíró szerint az is felróható a Netflixnek, hogy a sorozatban éppen a nemi sztereotipakat próbálják lebontani, miközben egy hús-vér női játékos renoméját rombolják azért, hogy a női főszereplő érdemeit erősítsék.

A döntés értelmében a Netflixnek bíróság előtt kell felelnie az ellene felhozott vádakra.

(Forrás: 24.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!