Bejelentkezés a Facebookra - mire figyeljünk oda?

Bejelentkezés a Facebookra - mire figyeljünk oda?
Egyre rohanó és fejlődő világunkban már nem elég egy jól felépített vagy kreatív weboldal, szükséges hozzákapcsolni a Facebook fiókot is. Vagy ha adott vállalkozás nem rendelkezik ilyennel, célszerű létrehozni. Jelenleg már külön, az erre a célra szakosodott social media ügynökségek között is választhatunk. Sokan úgy vélik, hogy egy közösségi-média profil sokkal fontosabb, mint maga a honlapunk. Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy mikor érdemes használni a Facebook-ot, illetve hogyan és milyen módon tudunk belépni a folyton változó közösségi háló felületére.

Belépés a Facebookra magán vagy üzleti célból
A legnagyobb közösségi média oldal folyamatosan fejlődik, így már lehetőség van üzleti profilok kialakítására is. A Facebook közösségi portálra a regisztrációkor megadott e-mail címünkkel és az érvényes jelszóval tudunk belépni. A weboldal tetején található "E-mail cím vagy telefonszám" és a "Jelszó" formulák kitöltése után klikkeljünk a "Bejelentkezés" gombra. Abban az esetben, ha még nem regisztráltunk, akkor válasszuk a zölden feltüntetett „Új fiók létrehozása” opciót, amin keresztül - ingyenesen - létrehozhatjuk felhasználói profilunkat. Ha pedig egy vállalkozásnak vagy egy adott márkáknak szeretnénk profilt létrehozni, kattintsunk a „Oldal létrehozása híresség, együttes vagy vállalkozás számára” linkre és a belépést követően választhatunk a „Vállalkozás vagy márka”, illetve „Közösség vagy közszereplő” lehetőségek között.

Facebook Insights – az értékes statisztika gyűjtemény
Az egyik alapvető különbség a személyes fiókok és az üzleti oldalak között az Insights. A Facebook Insights egy igen fontos statisztika gyűjtemény a vállalkozói profilunkról, annak teljesítményéről, valamint arról, hogyan vagy kivel kerülünk kapcsolatba. Az Insights funkció lehetővé teszi az adatok exportálását is, hogy tovább elemezzük, dokumentáljuk vagy megosszuk az információkat a cégen belül.

Az ilyen üzleti profilokat általában a cégen belüli social média kollégák tartják ellenőrzésük alatt, vagy a működésüket – beleértve a napi céges posztokat, vagy egy adott márkához kapcsolódó tartalmi megosztásokat – az erre szakosodott közösségi-média ügynökségek végzik.

Nem mindegy, honnan jelentkezünk be!

A Facebook belépés a felhasználói profilok biztonsága érdekében folyamatosan „nézi” a bejelentkezési tényezőket, így, ha külföldről, vagy rövid időn belül egymástól távoli helyszínekről próbálunk belépni, akkor valószínű, hogy egy biztonsági ellenőrzést kell kitöltenünk. A vizsgálat során vagy a Facebookon már korábban megadott adatainkra kérdeznek rá, vagy a fényképes ellenőrzés keretében az ismerőseink képet mutatja a rendszer és egy néhány elemű listából ki kell választanunk, hogy kit ismerünk valójában. Ugyanez vonatkozik a jelszóvédelemre is, ha például egymást-követően rosszul írjuk be a jelszót, akkor a rendszer e-mailen egy kód segítségével értesít, hogy biztos mi magunk jelentkeztünk-e be. Egyébként a Facebook-on belül, az „Adatvédelem” -nél láthatjuk, hogy milyen eszközről vagy honnan használtuk a közösségi médiát.

Facebook bejelentkezés más oldalakról

Jelenleg népszerű az a módszer – főleg a nagyobb hazai oldalak esetében: 24.hu, origo.hu, index.hu, 444.hu – hogy a cikkekben vagy azok végén Facebook hivatkozásokat helyeznek el, melyekre ráklikkelve eljuthatunk adott cég vagy közszereplő saját Facebook oldalára. A bejelentkezés itt is fontos, csak a felhasználó nem közvetlenül a közösségi háló oldalán lép be, hanem magán a médiafelületen. Ilyen hivatkozásokat találunk akkor is, ha értékelni kell egy adott applikációt vagy amikor mondjuk az Angry Birds játék a Facebookra „visz”. Nem beszélve a hazai iparágak saját oldalairól (pl.: gyógyszergyár website, kozmetikai cég üzleti oldala vagy élelmiszeripari termékek aloldalai) Itt majdnem minden esetben, adott csatorna vagy a Facebook is jelzi, hogy a bejelentkezést követően „nem fog közzétenni semmit az idővonalunkon”. Aggodalomra tehát semmi okunk.

A korábban említett bejelentkezési példák mellett ilyen lehet, amikor a Pinterestet vagy TripAdvisor-t használjuk. Alapjáratban jelszóval és felhasználónévvel léphetünk be az alkalmazásokba, de manapság már a legtöbb ilyen rendszer vagy applikáció megkönnyíti a Facebook vagy Google „csatornán” történő belépést. Előnye, hogy nem kell mindenhol külön regisztrálni, hanem a két rendszer valamelyikét „belépve” használhatjuk az alkalmazásokat. Az evidens, hogy pl., a Facebook nem posztol ezeken, illetve az idővonalunkon nem látja ismerősünk, hogy honnan léptünk be, ugyanakkor pl., a TripAdvisor-nak is kell engedélyeznie ezt, hogy ő sem teszi ezt saját Facebook profilunkon!

A közösségi-média szakértők azt mondják, hogy lényegében a közösségi háló szavatolja a biztonságunkat. Erre mi magunk is figyeljünk oda, és ha módunkban áll havonta vagy három havonta változtassunk Facebook-bejelentkezési jelszót. Üzleti fiók esetében meg nagyon nézzük meg, hogy kinek mit engedélyezünk, érdemes mindig odafigyelni, hogy adott „adminisztrátor” milyen jogosultságokkal rendelkezik a profil felett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Evenich András

2005 óta foglalkozik keresőoptimalizálással, melynek céljául mindig a vállalkozások honlapjának látogatottság növelését tekinti a legfontosabbnak. Webáruházakkal és összetettebb portálokkal …


Címkék: Facebook, Marketing