Az a stratégiánk, hogy hallgassunk a megérzéseinkre!

Az a stratégiánk, hogy hallgassunk a megérzéseinkre!
6 év előkészítés, forgatás és utómunka után május 15-én debütált a nagyközönség előtt Mosolyka, férje Sankó és Vékony Zoli első nagyjátékfilmje. A több mint két órás filmet az eredeti tervekkel ellentétben mégsem mozikban, popkornt szorongató tömegek előtt mutatták be, hanem kizárólag online, a gyártók saját stream felületén keresztül jegyet váltva lehet megnézni. Kényszermegoldás ez, vagy igazán jó lóra tettek a Mosolyka - Majd helyett MOST alkotói? Spojlerezés nélküli mosolygós interjú Hozleiter Mosolyka Fannyval és Sankóval, a Kék Unikornissal online mozizásról, digitális üzleti modellről és az álomok megvalósításáról.

Mosolyka: Először mi is arról álmodtunk, hogy a hagyományos módon, moziban vetítjük majd életünk eddigi legfőbb művét. Érezni akartuk a közönség minden rezdülését, velük nevetni, sírni, aztán meg jól összeölelkezni a végén.

Sankó: De az most totális csőd lett volna. Ahogy az sem működött volna, ha egy nagy stream szolgáltatónak adjuk a filmet. A mozikat és a terjesztőket a nyilván a saját jutalékaik érdeklik még ha támogatóak is, a streameseket meg a nemzetközi fesztiválokon megszerezhető díjak és elismerések. Minket meg a Majd helyett MOST, hogy minél több emberhez eljusson az üzenetünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy saját felületen, online mutatjuk be.

Mosolyka: És az élet is ráerősített erre, hogy igazunk lesz, hogy jól döntünk. A jelenlegi világhelyzet miatt nem akartunk várni a bemutatóval, erre a filmre most van a legnagyobb szüksége az embereknek.

Nektek amúgy is ez a mottótok, vagyis a film címe: Majd helyett MOST.

Sankó: Valóban. Nem tétlenkedünk, nem halogatunk. Ezért lettünk a saját filmünk gyártói, most meg a forgalmazója is, és ezért készült el a saját stream felületünk is. Nincs itt semmi kitalált sztori a filmben sem. Itt minden úgy van, ahogy mi megcsináltuk, ahogy velünk megtörtént.

Ha jól tudom, Fanny évek óta mindent lejegyzetel, ami vele, veletek történt. És ezekre a történetekre, emlékekre épül a film.

Mosolyka: elég ódivatúnak tűnik, de én valóban füzetek tucatjait írtam eddig is tele. Amikor kitaláltuk a filmet, a forgatókönyvhöz ez remek alapot adott. Egyetlen dolgot nem tudtam leírni, és ezért nem is tudom, hogy pontosan mi hangzott el akkor és ott: a lánykérést. Amikor Sankó megkérte a kezemet, csak a boldog IGEN-re emlékeszem.

Hasonló bensőséges, őszinte jelenetek sorából áll össze a film - a (magán)életetek legféltettebb pillanatai kendőzetlenül. Könnyek, fájdalmak, szerelem, intimitás… Meg lehet ezt a személyességet mutatni online? És meg lehet tartani a személyes kapcsolatot valódi találkozások nélkül a közönséggel?

Mosolyka: Van kapcsolat a nézőkkel így is. E-maileket kapunk, telefonhívásokat, és a videóhívásokból is sok van. Nem csak Magyarországról, hanem Angliából, Hollandiából, és más országokból is.

Sankó: És az felbecsülhetetlen visszajelzés, amikor egy holland férfi sír a képernyő túloldalán, mert annyit adott neki a filmünk. Többet ér, mint egy Oscar-díj. Ráadásul az, hogy nem megy a Mosolyka - Majd helyett MOST a mozikban, az nem jelenti azt, hogy később sem fog. Ha kapunk egy jó ajánlatot, akkor nem zárkózunk ettől el. De a film értéke számunkra a nézői visszajelzésekben rejlik. Olyan ez nekünk, mintha a gyerekünk lenne. Mint egy élőlényre, úgy tekintünk rá.

Az online bemutató előtt folyamatosan hirdettétek, teasereltétek a filmet előzetesekkel, hírekkel. A Mosolykáék felület ezek szerint már régebben készen állt a bevetésre?

Mosolyka: Sankó már régebb óta fejlesztette ezt a digitális hátteret, ami fél év alatt beérett, és most a körülmények is úgy alakultak a pandémia miatt is, hogy nem volt más, mint itt bemutatni.

Sankó: A film ötlete óta szembementünk a standard filmes szabályokkal. Például még forgatókönyvünk sem volt, de a színészek már igent mondtak. Udvaros Dorottya egy drónos jelenetet látott csak a filmből, és ez alapján csatlakozott hozzánk. A nehézségek közepette már látszott, hogy mi azt fogjuk csinálni, hogy hogyan nem csinálják mások…. Aztán egyszer csak J.K. Rowling alapítványánál prezentáltunk… Mi akartuk járni a bevett utat, de a nagy embereket, a támogatókat nem lehetett onnan kimozdítani…

Mosolyka: Néha már a saját magam agyára megyek, sok vagyok, de ha nem teszem ezt, akkor nem jut el az emberekhez. Egyszer élünk, és nagyot kell álmodni. Amúgy is sokkal kisebb a konkurencia a nagy álmok között, mint a kis álmoknál.

Akkor nektek kifejezetten jó jött a digitális térbe való elmozdulás is?

Sankó: Most sem könnyebb a pálya, de nézőpont váltás van. 2 hét alatt 100 előfizetője lett a streamed oldalunknak. Egy év alatt szeretnénk 1000 előfizetőt elérni.

Mosolyka: Kaptam támadást azért, hogy miért csinálok üzletet ebből…

Sankó: De miért csináljuk ingyen? Adni és kapni, ez így van rendjén. Az oldalainkon található tartalmakon mi sokat dolgozunk. Nem akarunk függni szponzortól, támogatótól -persze ez is jó, ha van, de a saját előfizetéses rendszer stabilitást ad. Most fordítjuk az oldalt franciára és angolra, mert annyian érdeklődnek onnan is…

Mosolyka: Jó látni, hogy a film és az üzeneteink mindenkiből kiváltanak valamit: érdekli, meghatja, változtat miatta… Itt a sztori a lényeg, és nem az, hogy nagy filmesek csinálták, vagy mi magunk. Ez ad erőt az embereknek, és visszafelé nekünk is. Mi miattuk is akarunk 1-ről az 1000-re jutni…

A Mosolyka - Majd helyett MOST című filmet a mosolykaek.hu oldalon tudjátok megnézni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Hegyi Nóra

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Televíziós műsorvezető-rendező szakán, és az ELTE esztétika szakán diplomázott. Több mint 10 év televíziós szerkesztés, riporterkedés és műsorvezetés (Híradó, Házon …