Az Amazon szerverei és egy magyar építész együtt dolgoznak a jövő installációján

Az Amazon szerverei és egy magyar építész együtt dolgoznak a jövő installációján
A művészetben is helyet kapnak a digitális megoldások: a felhőben működő mesterséges intelligencia segíti New York egyik leginnovatívabb építész-dizájner csapatának művészeti installáció-ját, melyben Orbán Ákos révén magyar építész is szerepet kap.


Az építészet és a művészet határmezsgyéjén dolgozik az amerikai nagyvárosban Orbán Ákos. A fiatal magyar építész a Manhattani bázisú Reddymade stúdió tagja immár két éve, melyet az indiai származású Suchi Reddy alapított 2002-ben. Az iroda munkái között megtalálhatóak művészeti installációk, lakó- és középületek, de a világ első Google Store-ja is a nevükhöz köthető, amely idén júniusban nyitotta meg kapuit.

A stúdió Ákos közreműködésével 2021 novemberében adja át a washingtoni Smithsonian múzeumban a legújabb installációját, melyről - bár még el se készült teljesen - már a Wall Street Journal és a Smithsonian Magazine is beszámolt.

Kép forrás: Reddymade

Az idén év végén megnyíó FUTURES című kiállítást az Arts and Industries épület újranyitásának alkalmából rendezik meg, melynek igen gazdag és előremutató múltja van: többek között ebben az épületben mutatták be a nagyközönségnek Thomas Edison izzólámpáját 1881-ben, mely akkor a fényes jövőt szimbolizálta.

A grandiózus, 3 ezer m2-es művészeti kiállításon interaktív tárgyak és művészeti alkotások mellett történelmi jelentőségű találmányokat és innovációkat is kiállítanak. Összesen 150 kiállítási tárgy lesz, melyek közül számos most először lesz nyilvánosan is megismerhető, mint az Alphabet cég X elnevezésű, mesterséges intelligencia vezette rovere, ami a mezőgazdaságot hivatott forradalmasítani, vagy a Loon hőlégballon, amivel a magaslégkörből lehet internetet szórni bárhol a világon. Kiállítják Buckminster Fuller híres geodéziai kupoláját, de a világ első termonukleáris fúziós eszköze is megtekinthető lesz, így a múlt és a jelen legfontosabb innovációi egy tető alatt hivatottak bemutatni a jövőt.

Reddymade, fotó: Heather Hazzan

A kiállítás központi installációját az Amazon Web Services pályázatán választották ki 2019 végén, mely megbízást a Reddymade iroda nyert el a me + you elnevezésű installációjával. Ez egy 6 méter magas, sok ezer alkatrészből álló interaktív szobor, melynek központi eleme a fény, a színek és a kommunikáció mesterséges intelligencia és emberiség között.

Suchi Reddy formatervei igencsak eltérnek a mainstream-től. Míg az építészetben jellemzően a funkciót követi a forma, Reddy krédója szerint a formának az érzéseket kell követni —  az emberi érzékelésre építi fel a tervezési folyamatot. Munkássága a neuroesztétika tudományát követi, építészetének célja az érzelmek keltése, a jólét, a kreativitás és a termelékenység növelése.

A washingtoni múzeum rotundájában elhelyezendő installáció két elemből áll: egy ‘felhőből’ és egy abból kinövő központi ‘totemből’. A felhő zömét több ezer hajlított akril rúd alkotja, melyek alulról megvilágítva csápként vonzzák be a látogatókat, és ebbe ékelődik kilenc ‘mandala’, melyek félgömb formájú, sokszáz LED-ből összeálló egységek. A látogatók a mandalákon keresztül tudnak a szoborral kommunikálni, melyek távolságszenzorokkal és mikrofonokkal vannak felszerelve —  ezeknek mondhatják el a látogatók a jövőnek szóló üzenetüket. Az elmondott szavakat a szobor értelmezi, majd ezekre egyedi fényreakcióval válaszol. Nem csak a szavak értelmét, de hosszát, érzelmi töltetét is feldolgozza a szobor mesterséges intelligenciája. Míg a mandalákon keresztül az egyén kap egyedi és azonnali visszajelzést fények és színek formájában, a totem fényszövetén az ezekből összeálló kollektív, folyamatosan változó jövőkép jelenik meg.

Az installáció mesterséges agya igen csak valódi: az Amazon Web Services felhő alapú rendszerein futnak azok az algoritmusok, amelyek valós időben működtetik a rendszert. Aki nem tud személyesen eljutni Washingtonba, az megtekintheti az installáció virtuális verzióját, hiszen online is látogatható a rendszer. Bármilyen eszközről megoszthatjuk gondolatainkat, mely szintén a kollektív tapasztalat részévé válik.

Az építész elmondása szerint a tervezési folyamat egészen a prototípus megépítéséig rengeteg erőforrást vett igénybe, hiszen több tíz ember 2 éves kollaborációjából, és rengeteg kreatív energiából állt össze a me + you.

Orbán Ákos. Fotó: Helga Hansen Logan

Orbán Ákos a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett építész diplomát 2017-ben, melyhez készült diplomamunkájáról az építészfórum is beszámolt. Az egyetemi évek alatt és után a budapesti 81font építésziroda csapatát erősítette, ahol többek között a Bistro Iroda és a Zelna Borbár tervezésén dolgozott. 2019 óta a New York-i Reddymade stúdió tagja, ahol a me + you installáción kívül tervezett építészeti installációt Vancouverbe, lakóépületet Brooklynba, nyaralót Long Islandre, flagship ruházati üzletet Manhattanbe, de még hollywoodi sztár villáját is Beverly Hillsbe. Az Amazonnal és Google-lel való együttműködés óta érdeklődése a digitális technológiák és a ‘big data’ épített környezetünkre tett hatására irányul, ezen területek összefüggéseit tervezi kutatni és alkalmazni a jövőbeni építészeti és dizájn projektjeiben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Bucsky Péter

Bucsky Péter