A raptől a Bossa nováig bármit összedob az AI, de milyen világ vár a zenészekre?

A raptől a Bossa nováig bármit összedob az AI, de milyen világ vár a zenészekre?
Orwell legendás, 1984 című regényében gépek írták a slágereket a hétköznapi emberek számára. Mint sok más disztópia, ez is közel áll hozzá, hogy valósággá váljon. Császár Előd, az egykori popénekes és lemezlovas az idei Digital-Media Hungary konferencián ízelítőt tartott belőle, mire képes a zeneszerzés terén a mesterséges intelligencia.

"Amit én látok a mesterséges intelligencia és a zene kapcsolatából, az elég érdekes jövőt hozhat. Az első lemezem 32 évvel ezelőtt jelent meg. Bizton állíthatom, hogy szinte minden felvételi módszert kipróbáltam már: használtam a négysávos kazettás magnótól a 16-24 sávosig mindent, de ilyennel még nem találkoztam” - kezdte az énekes, aki megírta az idei Digital-Media Hungary indulóját.

“A szállodában nagy röhögések közepette, két perc alatt írtam meg a szöveget. Olyan szavakat raktam bele, amiket nem szokás elénekelni, de az AI ezeket is gond nélkül előadta. Milyen stílusban szólaljon meg a szám? Heavy metal?” - tette fel a kérdést a DJ-ként Shane 54 néven is ismert előadó. A közönség azonban a jazzre, azon belül is a latin jazzre szavazott.

Ezek után Quimby-s Kiss Tibi stílusában, majd Bossa nova és swing verzióban is hallhattuk a szerző sorait:

“Mindenki ma itt van, aki bármiben is számít,
Csermely Ákos bulija engem is idecsábít.
Tunkolunk majd éjfélkor, ha véget ér a zenevonat,
ma este pálinkával űzzük el a szúnyogokat.
Azok nincsenek, mert sajnos nem túl jó az időjárás,
vacsoránál sorban állunk, közel van a szállás.
Egész napra előadás előadás hátán,
Siófokról senki nem megy haza nagyon barnán.”

Ezután charleston következett, ami Előd megállapítása szerint a Petőfi-rádió kínálatából sem lógna ki, majd egy áriát is hallhattunk a konferencia dalából.
“Operában eddig még senki nem énekelne, hogy ‘szúnyogok’” - emelte ki a zenész, majd egy új dalszöveggel folytatta.

"Én egész életemben szerettem volna rapper lenni. Fehér vagyok, és egyébként sem tudok rappelni, de mindig is voltak ilyen aspirációim. Ezért az AI segítségével most generáltam egy csomó előadót, élükön “Bácsival”, aki egy igazi rap producer."

Ezen a ponton omlik össze a zeneipar

“Bácsinak írtam is egy rapszöveget, amit a saját hangomon elrappeltem, majd kicseréltem Darth Vader (azaz James Earl Jones) hangjára. Mellétettem Dr Dre hangját is - igaz, van némi akcentusa magyarul, de ez engem nem zavart” - folytatta Császár Előd, majd bemutatta az Itt van a Bácsi című rapszámot, utána pedig egy Furulyás Fanni nevű női előadó popdalát is:

“Ezek a dalok túlmutatnak azon, milyen hangszeren tudok játszani, fiú vagyok-e vagy lány, vagy éppen hogy tudok énekelni. Mivel ma már nemcsak képeket lehet generálni, hanem videókat is, a klipekben ezek a kitalált zenészek azt fogják csinálni, amit én mondok, úgy, ahogy én szeretném. Nagyon jó világ jön a hozzám hasonló figurákra.”

Mindez persze nemcsak a mulattatás céljával történt, hiszen a mesterséges intelligencia fejlettsége sötét jövőképet fest a zeneiparban dolgozóknak. Vagy mégsem? Ebben a kérdésben egyelőre Császár Előd sem akart igazságot tenni: “Ha én egy rádiócsatorna vagyok, akkor létrehozok magamnak saját előadókat. Az ő zenéjüket csak én fogom játszani, hiszen én generáltam őket. Ha egy lemezkiadó vagyok, ne adj’ isten a Spotify, valószínűleg akkor sem akarok majd a kiadóknak és a zenészeket pénzt fizetni, hanem inkább generálok magamnak saját előadókat. Ezen a ponton omlik össze az egész zeneipar, úgy ahogy van. Persze, valószínűleg nem így lesz, de nagyon durva változások előtt állunk” - összegezte.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Rónyai Júlia

Londonban végeztem nemzetközi kapcsolatok, illetve nemzetközi újságírás szakon. Szabadúszó újságíró, kreatív szövegíró és podcast műsorvezető vagyok, többek közt a Digital Hungary, a HVG és a …