A Napszálltával indul közép-kelet-európai programsorozat Kínában

A Napszálltával indul közép-kelet-európai programsorozat Kínában
A kínai filmhivatal megrendezésében zajló program keretében a közép-kelet-európai országok filmjeit a kínai mozik, valamint a CCTV-6, filmeket sugárzó kínai állami tévécsatorna is műsorára tűzi.

A programsorozat nyitófilmje a Nemes Jeles László rendezésében 2018-ban elkészült Napszállta lesz. A kínai híroldal az Oscar-díjas rendezőt idézve azt írta: "a filmben megjelenő földrajzi környezet és történelmi háttér talán sok kínai néző számára nem tűnik majd ismerősnek, de a huszadik század elején Európa a gondolkodás, a művészet és a tudomány terén is virágkorát élte, majd az ezt követő bonyolult és fordulatokkal teli események majdhogynem megsemmisítették az akkori európai társadalmat".

A rendező elmondta továbbá, hogy különösen foglalkoztatja az, a Napszálltát is megihlető jelenség, ahogyan "az emberiség különböző, gyönyörű dolgokat alkot, miközben egy leküzdhetetlen vágyat is hordoz magában a gyönyörű dolgok elpusztítására".

A kínai filmhivatal programsorozatért felelős munkatársa elmondta: a filmek terén folytatott csere és együttműködés fontos része Kína és Közép-Kelet-Európa kulturális kapcsolatainak - írja az MTI.

Fotó: NFI.hu

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: film, Kína