Így vezet „Az év cégvezetője”

Így vezet „Az év cégvezetője”
Bár folyamatosan bővül a vállalat, harminc év alatt alig páran mondtak fel, és közülük is vannak, akik nem sokkal később visszamentek. Ezt tekinti egyik legnagyobb vezetői sikerének „Az év cégvezetője″, Markovich Béla. A Mapei Kft. ügyvezetője középvállalati kategóriában nyerte el az első díjat1 idén. Íme a három legfontosabb vezetői alapelve.

A vezető legfontosabb feladata törődni munkatársai jólétével. Szeretni kell az embereket és mindig tisztelettel, emberségesen kell velük bánni. Ez a legelső dolog, amit Markovich Béla a vezetésről Giorgio Squinzitől, a Mapei csoportot világcéggé emelő legendás vezetőtől tanult és amit máig legfőbb alapelvének tekint. A szakember azt vallja, hogy egy cégben a legfontosabb érték az ember. Terméket le lehet másolni bármikor, de az embert nem, azt még nem találták ki.

„Talán az egyik legfontosabb, amit vezetőknek tanácsolnék: kezeld a munkatársakat barátként. Sok vezető mondja, hogy nem szabad közel engedni a munkatársaknak, mert visszaélnek vele, de én nem ezt tapasztaltam. Az én tapasztalatom az, ha te barátként viszonyulsz a munkatársaidhoz, ők is barátként viselkednek. Barátságos légkörben sokkal inkább elfogadják, amit a vezető kér, szemben azzal, ha utasításokat, parancsokat osztogatna" – foglalta össze tapasztalatait Markovich Béla.

Ami jó, el kell ismerni!

A vezetőnek a jó dolgokra, a jóra kell koncentrálni, és ami jót lát, azt el kell ismerni – fogalmazta meg második vezetői alapelvét Markovich Béla: „nálunk ez a legfontosabb eszköz. Minden jót, amit látunk a cégben, a munkatársaknál, azt elismerjük. Lehet szóban, lehet írásban, lehet valami apró jutalommal, de észre kell venni azt, ha egy munkatárs jót csinált, ez a legfontosabb".

Ennek részeként a Mapei-nél azt az elvet követik, hogy ha valaki problémákba ütközik, arra ösztönzik, hogy maga oldja meg, amihez minden segítséget és támogatást megadnak, legyen szó képzésről, eszközről, vagy plusz erőforrásról. Az ilyen erőfeszítéseket külön is elismerik.

A vezető legyen jelen a cég életében

Markovich Béla szerint a jó vezető jelen van. Fontos, hogy a munkatársak tudják: van vezetőjük, akire számíthatnak, még akkor is, ha állandóan nem is tud személyesen ott lenni. A munkatársaknak mindig érezniük kell, hogy számíthatnak a vezetőre, hogy a vezetőt érdekli, hogy vannak, érdekli mit csinálnak, milyen eredményeket érnek el, mik a nehézségeik, mik a problémáik.

Amikor pedig a vezető ott van egy munkahelyen, akkor valóban legyen jelen: menjen oda a munkatársakhoz, kommunikáljon mindenkivel, ne csak a vezetőkkel. Markovich Béla nem csak rendszeresen végiglátogatja a munkahelyeket és beszélget a munkatársakkal, hanem ma már arra is gondot fordít, hogy minden új munkatárssal személyesen megismerkedjen és beszélgessen velük.

„A vezetés nem velünk született tehetség, hanem tanulható képesség"

Alig három évvel vezetői kinevezésem után, 1996-ban vezetői válságba kerültem, a stressz már az egészségemet is veszélyeztette – árulta el Markovich Béla. Az első években a megérzéseire és másoktól ellesett vezetői módszerekre hagyatkozott a munkájában. Így vallott erről az időszakról:

„Hiába ment jól a cég, nekem fogalmam se volt, hogy mint vezető, én mit teszek hozzá. Mi az, amivel én befolyásolni tudom? Mindig is utáltam azokat a helyzeteket, amikor nem tudtam kezelni a dolgokat, amikor mástól függtem. Akkor kezdtem el vezetést tanulni, tréningekre, képzésekre járni, tanácsadókkal konzultálni és ezt azóta sem hagytam abba."

A vezetés nem velünk született tehetség, hanem tanulható képesség, amit folyamatos tanulással és gyakorlással lehet fejleszteni – zárta gondolatait, „Az év cégvezetője".

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!