Stresszmenedzsment 10 egyszerű lépésben

Stresszmenedzsment 10 egyszerű lépésben
Ne várd meg, amíg tönkretesz a feszültség, találd meg a számodra legmegfelelőbb stresszmenedzsment módszereket. Innen válogathatsz!

A stresszmenedzsment az egyik legfontosabb készségünkké vált, ezt valószínűleg te is érzed a mindennapjaidban - írja a lifedriving.hu. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy napról napra egyre erősebb és hosszabb ideig tartó stresszhatásnak vagyunk kitéve. Az életvitelünk elképesztően felpörgött, a teendőink listája is egyre hosszabb. Mindez történik úgy, hogy változatlanul csak huszonnégy órából gazdálkodhatunk és egyikünk sem egy született Duracell nyuszi.

Stresszmenedzsmenttel könnyebb

Teljesen normális dolog, ha valaki stresszes és frusztrált az orosz-ukrán háború, az energiaválság, a magas infláció vagy éppen a KATA megszüntetése miatt romló anyagi helyzete miatt. Akkor van gond, ha ezek a nehéz érzések állandósulnak, mert a krónikus stressz, később a szorongás, depresszió és a kiégés egy igazán zsákutcás állapot, amiből nem lehetetlen, de nehéz kifarolni.

Vagyis a stresszmenedzsment elengedhetetlen, tudatosan kell foglalkozunk a stresszszintünk mérséklésével, a feszültséggel való megküzdési stratégiáink fejlesztésével.

Miután a stressz az életünk természetes része, meg kell tanulnunk fenntartható módon együtt élni vele és megfelelő módon kezelni. Erre való a stresszmenedzsment.

Mit nevezünk stressznek?

A stressz egy olyan természetes fizikai- és pszichológiai válaszreakció, amit a testünket és az elménket érő külső hatásokra és ingerekre adunk. E reakciót legtöbben a „harcolj vagy menekülj!” néven ismerjük, a kiváltó okokat pedig stresszoroknak nevezzük. A stressz egy kétarcú dolog: kis mértékben legális doppingként pörget, míg, ha folyamatosan és nagy dózisban kapjuk, óhatatlanul megbetegít, padlóra küld bennünket.

A krónikus stressz befolyásolja az érzelmeinket, a gondolkodásunkat, a viselkedésünket, összességében a fizikai és a mentális egészségünket. Ennek negatív hatásai megjelennek az emberi kapcsolatainkban, a családi életünkben és a munkahelyi teljesítményünkben is.

Stresszmenedzsment: miért van rá szükséged?

Az életminőségünkre gyakorolt hatása szerint alapvetően a stressz két típusáról beszélhetünk. A pozitív stressz (eustressz) serkentő hatásával fokozza a teljesítményünket, javítja a koncentrációs képességünket és jelentős szereppel bír a veszélyes- vagy vészhelyzetek kezelésében, elhárításában. Ezzel szemben a negatív stressz (distressz) kifejezetten az ellenégünk. Lehúzza a teljesítményünket és a koncentrációs képességünket, illetve gyengíti az immunrendszerünk működését is, fogékonyabbá téve bennünket a megbetegedésekre. Mindezek mellett átalakítja az étkezési szokásainkat, ami elhízáshoz vezethet, rontja az alvásunk minőségét, ami viszont a tartós kimerülés egyik legfőbb oka.

Mi váltja ki a stresszt?

Az valóban egy fontos kérdés, hogy mitől stresszelünk. Röviden válaszolva: minden körülöttünk létező dolog stresszorrá válhat. Az ember az egyetlen olyan élőlény a világon, amelyik képes egy teljesen veszélytelen, üres szobában is stresszreakciókat átélni. Tehát a stresszorok az életünk számos területén megjelenhetnek, de a legyakrabban a privát- vagy családi életünk, valamint a munkahelyünk történései okozhatnak belső feszültséget.

A stressz leggyakoribb tünetei – ezekre figyeljünk!

Mivel a stressz negatív hatása az életünk valamennyi területén megjelenik, nagyon fontos, hogy a leggyakoribb tüneteket időben felismerjük, mert a tünetek beazonosítása után már célzottabban tudunk javítani az állapotunkon és az életminőségünkön. A stressz mérséklésének alapja a biztos tudás.

Na, de honnan tudjuk, hogy a túlzottan stresszek vagyunk?

A stresszreakció általános tünetei mindannyiunk számára ismertek:

  • felgyorsult légzés
  • felszínes légzés vagy hiperventilláció
  • felgyorsult szívverés, szívdobogás
  • fejfájás, migrén
  • fájdalmak a test különböző területein
  • alváshiány
  • ingerültség, türelmetlenség
  • társaságkerülés
  • teljesítménycsökkenés az élet valamennyi területén

Viszont a különböző ingerekre és hatásokra eltérően reagálhatunk és bizonyos határokon belül mindannyiunk stressztűrő képessége és megküzdő stratégiája is más és más. Éppen ezért – noha szép számmal találhatunk stresszcsökkentő trükköket – nem jelent problémát, ha egy-egy tipp nem válik be, próbálkozzunk kell tovább.

Ám ettől függetlenül vannak olyan univerzális alaplépések, amelyek nélkül nem beszélhetünk hatékony stresszkezelésről. A stresszmenedzsment alapjai, avagy a stressz csökkentésének tíz bevált módszere itt olvasható.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Lippai Roland

Life- és karriercoach, coaching szemléletű tanácsadó, freelancer újságíró/szerkesztő. Coachként – ahogy fogalmaz – „amikor alacsony fordulatszámra esik, vagy akár le is áll az a bizonyos belső motor …