Pszichológiai elsősegély a Covid-19 okozta nehézségek kezelésében

Pszichológiai elsősegély a Covid-19 okozta nehézségek kezelésében
A Covid-19 okozta válság sok mindent megváltoztatott az életünkben, olyanokat is, amit elsőre talán észre sem vettünk. Egyre több ember életében megjelent a stressz, a szorongás, felerősödtek a depressziós tünetek és a félelem. Ezeket mind kezelni kell, ha nem akarunk még nagyobb bajt. Jó hír, hogy Magyarország is része annak az ingyenes képzési programnak, amelyet FACT COVID-19 néven hoztak létre, és a fő célja: a segítségnyújtás.

A képzést a Contextual Therapies Association Lengyelország munkatársai dolgozták ki. A képzés célja, a megszerzett ismeretek és készségek átadásáról szól, illetve a szükséges módszerek biztosítáról, annak érdekében, hogy hatékonyan sikerüljön beavatkozni, valamint a válságkezelési stratégiák és tréningek megtanításáról az ACT (Acceptance) bizonyítékokon alapuló módszertan szerint.

A Covid-hatás: a bizonytalanság érzése

A mai napig több száz gyakorló képzés indult el Lengyelországból, Ukrajnából, az Egyesült Királyságból. A szakértői támogatás hálózata folyamatosan bővül. Magyarországon és Romániában Madár Barabási Tímea, pszichológus, hipnoterapeuta, jogász, a Valóság teremtő mesék társszerzője csatlakozott az ingyenes képzéshez.

„A Covid-19 okozta válságnak az egyik legszembetűnőbb hatása számunkra, mint a másokon segítő szakembereknek, a tehetetlenség elsöprő érzése volt. Amikor a járvány utolért minket és megtörtént az első lezárás, valamennyien nem voltunk felkészülve. Otthon elkezdtünk maszkokat készíteni. Aki tudott távmunkára váltani, az meg is tette. Nem csak a saját életünket féltettük, hanem azt is, hogy az egészségügyi rendszerek összeomlanak. Részese akartunk lenni a válságban szenvedők támogatási rendszerének” – mondta Madár Barabási Tímea, pszichológus.

A hullámokat nem tudod megállítani, de magtanulhatsz szörfözni

A krízisintervenció klasszikus modellje azt feltételezi, hogy nem lehet standardizált beavatkozási módszereket bevezetni, mert minden ember és krízise egyedi és egyéni. Ezért csak nagyfokú gyakorlati tapasztalattal rendelkező, képzett beavatkozó képes hatékonyan az adott esethez igazítani a munkamódszereket. Az Elfogadás és Elkötelezettség Terápia (Acceptance and Commitment Therapy - ACT) szemszögéből a mentális egészség a nyitottabb, koncentráltabb és elkötelezettebb életmóddal függ össze, még kellemetlen érzések és külső akadályok jelenlétében is.

A 3x3 órás tréningprogram célja bemutatni azokat az ACT módszereket, melyekkel hatékonyan sikerül kezelni a válságokat. „Megtanuljuk, hogyan kell gyorsan és pontosan felépíteni és konceptualizálni a kliens helyzetét, hogyan lehet olyan terápiás attitűdöt alkalmazni, amely lehetővé teszi a hatékony változást, és hogyan nyújthatunk ACT-alapú krízisintervenciót. A FACT COVID-19 tréninget ajánljuk pszichológusoknak, terapeutáknak, orvosoknak, ápolóknak, tanároknak, segélyvonalak alkalmazottainak, szociális munkásoknak, papoknak, lelkészeknek, de bárkinek, aki részt szeretne venni a környezetében levő embereknek való segítségnyújtásban” – tette hozzá a pszichológus.

Pszichológiai elsősegély jött létre

Egy válság-, vagy krízishelyzet felfogható úgy, mint egy személy reakciója az alapvető szükségleteit érintő fenyegetésekre. A FACT COVID-19 egyfajta pszichológiai elsősegélynyújtó tréningprogram, amivel bárki segíthet embertársainak.

„Amikor értesültem a tréningprogramról a legjobban a koncepció és a mottója fogott meg: ADD TOVÁBB. Hasonlóan a Pay it forward című filmhez, amikor a gyerekek azt a házi feladatot kapják tanáruktól, hogy mentsék meg a világot. Felemelő volt mindvégig hallgatni, elsajátítani és továbbadni ezt a pszichológiai eszköztárat. Mi is ingyen képezzük ki a jelentkezőket, cserébe annyit kérünk, hogy adják tovább a tanultakat, annak érdekében, hogy ez a lánc folyamatosan növekedjen. Hiszünk abban, hogy sikerül legyőzni a tehetetlenséget és sikerül felépíteni egy olyan ACT-orientált közösséget, amely készen áll arra, hogy szakmai segítséget nyújtson és valamennyien részesei legyünk ennek a kezdeményezésnek” – mondta Madár Barabási Tímea.

A képzés 3 alkalmas, az első online tréningre 2021. november 27-én kerül sor.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!