Kutyával kevésbé magányos az Y generáció

Kutyával kevésbé magányos az Y generáció
A karácsony közeledtével sokakban felerősödik a magány érzése. Az Y generáció (azaz a 25-35 éves korosztály) szingli tagjai számára azonban általában kevésbé okoz gondot az egyedüllét, és pozitívabban tekintenek az életükre is, ha a mindennapjaikat egy kutyával osztják meg – derült ki az ELTE TTK munkatársai által végzett felmérésből, mely a Cofidis Kutyaszemmel program támogatásával valósult meg. A hitelintézet egy másik kutatása szerint Magyarországon tízből hét kutyás ünnepli valamilyen módon kedvencével a karácsonyt: a legtöbben az ünnepi ételek megosztásával kedveskednek, ajándékot pedig 29 százalékuk ad a négylábúnak.

Az ember és kutyája közötti kötelék mentális jólétre való hatását vizsgálták az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Lendület Társállatok Kutatócsoport szakemberei: egyedülálló, fiatal felnőttek körében keresték a választ arra, vajon befolyásolja-e mentális és szociális jóllétüket a társállattartás.

Örömöt hozó társak
Az eredmények alapján igencsak előnyös helyzetben vannak az otthonukat kutyával megosztó szinglik azokhoz képest, akiknek nincs társállatuk. A Cofidis Kutyaszemmel program által is támogatott felmérés szerint ezek a gazdik pozitívabban állnak az élethez: kevésbé érzik magukat magányosnak, elégedettebbek a helyzetükkel, és jobbnak értékelik a mentális állapotukat, mint kutyát nem tartó társaik.

A kutya és az ember közötti szoros kapcsolat előnyei egyértelműen megjelennek a válaszadók érzelmi kiegyensúlyozottságában is. A négylábúak társaságát élvező szinglik úgy vélik: érdemes élni és értékesnek is tartják az életüket, valamint ritkábban tapasztalnak magukon olyan negatív érzéseket, mint például a rosszkedv, az elkeseredés, a szorongás vagy a depresszió.

Kutyás karácsony
Ezeket az eredményeket megerősíti a Cofidis Kutyaszemmel program 2023-as saját reprezentatív kutatása is. Eszerint a magyarok fele úgy gondolja, hogy kutyával könnyebben megy a kapcsolatteremtés másokkal, 55 százalékuk szerint egy négylábúval egyszerűen jobb az élet, 67 százalék szerint pedig egy kutyával kevésbé érzi magát magányosnak az ember. Az érzelmi kötődés az ünnepi szokásokban is megmutatkozik: Magyarországon tízből hét kutyás ünnepli valamilyen módon kedvencével a karácsonyt. A legtöbben az ünnepi ételek megosztásával kedveskednek (39%), ajándékot pedig 29 százalékuk ad a négylábúnak.

Különleges feladat, különleges kötelék
A négylábúak persze nem csak házi kedvencként lehetnek a támaszaink – olyan segítők válhatnak belőlük, akik egyedülálló módon vesznek részt speciális igényű emberek életében. Ilyen felelősségteljes munkát végeznek a Kutyával az Emberért Alapítvány terápiás és segítőkutyái is, akik azért dolgoznak, hogy a rászorulók megbirkózhassanak különféle fizikai, fejlődésbeli, valamint mentális nehézségeikkel, legyen szó kisgyermekekről vagy idősotthonok lakóiról. A Cofidis Kutyaszemmel program elkötelezett amellett, hogy minél többen igénybe vehessék a négylábú segítők szolgálatát, ezért idén egy saját terápiás helyiség éves bérleti díjának megfelelő 3 millió forintos adománnyal támogatja az Alapítvány munkáját, akiknek régi vágya vált így valóra.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!