Ki és mit vásárol egy olyan felnőttboltban? Bármit is hiszel, valószínűleg tévedsz!

Ki és mit vásárol egy olyan felnőttboltban? Bármit is hiszel, valószínűleg tévedsz!
Sokakban él még a filmekben gyakran látott, sötét, kissé ijesztő szexshopok képe, ahol furcsábbnál furcsább alakok fordulnak meg, és akiknél már csak a szexuális vágyaik a meglepőbbek. Pedig egy felnőtt játékszereket árusító bolt a legtöbb esetben nem ilyen, mint ahogy a vásárlók maguk is sokkal hétköznapibbak, mint gondolánk.

Nem mondjuk, hogy aki nem hiszi, járjon utána, megtette helyettük ugyanis a Vágyaim.hu, Magyarország legnagyobb online szexshopjának csapata. Nemrég 1500 fő részvételével készült kutatásukból és 2020-as statisztikáikból alkottak képet a felnőtt boltok közönségéről, no, meg persze vásárlási szokásaikról. Az eredmények pedig számos tévhitet megcáfoltak mindkét témakört illetően.

1. tévhit: Szexshopban csak férfiak vásárolnak

A szex önmagában is tabu még ma is, a női szexualitásra pedig ez sokszorosan igaz, így a szexshopok vásárlóit hajlamosak vagyunk csakis férfiakkal azonosítani…. kibővítve esetleg a női szexmunkások körével. Pedig még ha a férfiak valóban gyakoribb vásárlók is, a nők is szép számban képviseltetik magukat! Olyannyira, hogy 2020-ban a vásárlók több mint 40%-a nő volt!

2. tévhit: A szexjátékok a férfi örömét szolgálják

Az előző tévhitből, valamint erotikus közbeszédből egyenes ágon következik az elképzelés, hogy a felnőtt játékok célja a férfi élvezetek könnyebb, gyorsabb, gyakoribb elérése, és az ő fantáziáiknak beteljesítése. Nos, a tények ezzel szemben azt mutatják, hogy még a férfiak is női örömszerzőket vásárolnak a legtöbb esetben, és a kínálat túlnyomó része is inkább a hölgyek örömét tartja szem előtt.

3. tévhit: Akinek párja van, nincs szüksége ilyen dolgokra

Azt ugye nem kell elmagyarázni, hogy idővel még a legjobb kapcsolatokban is csökken a vágy és a szexuális lelkesedés?  Ez nem baj, sőt természetes folyamat, ugyanakkor fontos, hogy különböző módokon életben tartsuk a tüzet, ehhez pedig nem árt néha egy kis segítség. Szerencsére egyre többen mernek ebben a kérdésben cselekedni is, ezt támasztja alá, hogy a vásárlók közel 80%-a él tartós párkapcsolatban.

4. tévhit: Minden csak a szexről szól

Mind közül talán ez a leginkább érthető, ám mégis többé-kevésbé téves elképzelés. Igen, nyilvánvaló, hogy így vagy úgy, de minden köthető a szexualitáshoz, ám nagyon sok olyan termék van, ami a párkapcsolaton belüli testi és lelki intimitást, illetve a szexuális egészséget szolgálja. Előbbi legjobb példáit az olyan, kifejezetten pároknak szóló társasjátékok, mint a Hancúr párbaj, a Monogamy vagy az új közönségkedvenc, az AVK: Adsz vagy kapsz?. Ez a három népszerű játék 2020-ban újabb közel ezer pár estéit és kapcsolatát tette színesebbé.

5. tévhit: Az "okosok" nem vásárolnak ilyen helyeken

Pont a cikk elején leírt berögződés miatt a szexshopok kínálatáról is teljesen fals képe van sokaknak. Pedig mint az az előző pontokból is kiderült, az itt kapható termékek jelentős része a hétköznapi szex felfrissítésére, izgalmasabbá tételére alkalmas, és mint sok egyéb területen, a tudatos vásárlás és felhasználás kulcsfontosságú. Ez szerencsére egyre jobban jellemzi a vásárlókat, akik összetételében évről évre növekszik a magasabban iskolázottak száma: tavaly már az 52%-ban felsőfokú végzettséggel rendelkezők vásároltak.

+1 tévhit: Az egészséges szexhez nem kellenek ilyen dolgok

A végére tartogattuk az atombombát, a legnagyobb – és legkártékonyabb – tévhitet, miszerint akinek egészséges a szexuális élete, annak nincs szüksége segédeszközökre. Kezdjük ott, hogy a szexuális segédeszköz egy nagyon félrevezető kifejezés, hiszen azt sugallja, hogy aki ilyet használ, annak problémái vannak, segítségre szorul. Épp ezért a legtöbb eszközre érdemes inkább játékszerként, kiegészítőként hivatkozni.

mentális egészség elengedhetetlen része az őszinte szexualitás, mind fantázia mind megélés tekintetében. Ehhez szükség van a saját testünk megismerésére és megszeretésére, a vágyaink felismerésére, elfogadására, valamint a partnerünkkel való nyílt, őszinte kommunikációra. Ezekben mind támaszt nyújthatnak a különféle kiegészítők, amiket egy szexshopban találhatunk, valamint a tudatos hozzáállás. De ha ez nem lenne elég, a fizikai egészséghez is jelentősen hozzájárul a szex, az orgazmus jótékony hatásairól ebben a cikkben olvashatsz.

És természetesen nem hagyhatjuk szó nélkül azokat a termékeket, amik nem (feltétlenül) a szexuális élvezetek fokozását szolgálják, de hozzájárulnak az szex egészséges és biztonságos gyakorlásához.  2020-ban például slágertermékek voltak az intim fertőtlenítők (a toplista élére is egy ilyen termék került), valamint a vízbázisú síkosítók (amik a leadott rendelések 10%-ában megtalálhatók voltak). De a 66 ezernél is több elhasznált óvszer is bizonyítja, nem kell perverznek lenni ahhoz, hogy találj valami neked valót egy szexshopban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Boruzs Ákos

Ákos több mint 10 éves tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik az e-commerce és a digitális marketing területén. Szakmai pályafutásának egyik jelentős állomásán, az Origo Zrt.-nél, senior …



Kapcsolódó előadó: Boruzs Ákos