Ezzel a géppel könnyebben meghalhatnak az eutanáziát választók

Ezzel a géppel könnyebben meghalhatnak az eutanáziát választók
Új módszert fejlesztettek ki Svájcban az eutanáziára. A gyógyszer helyett 3D-nyomatatással előállított gépeket szeretnének alkalmazni, melyekben az egész folyamat fájdalommentes és mindössze 30 másodpercig tart.

A statisztikai adatok szerint az elmúlt évben mintegy 1300 ember halt meg aktív eutanázia következtében Svájcban. A folyamat eddig úgy működött, hogy az alanyok kaptak egy speciális gyógyszert, amitől 2-5 percen belül elaludtak, kómába estek, végül meghaltak. Most úgy tűnik, nemsokára új módszert vezetnek be ezen a területen.

Az Exit International, aktív eutanáziát támogató nonprofit szervezet egyik szakembere, Philip Nitschke ugyanis egy olyan gépet talált ki, ami gyógyszer beadása nélkül, gyorsan és fájdalommentesen végzi a folyamatot – írta meg a HVG a SwissInfo beszámolója alapján.

A kapszulára hasonlító gép 3D-nyomtatással készült. Nitschke a körülbelül 30 másodperces működési folyamatot is elmagyarázta: a jelentkezőnek bele kell feküdni a kapszulába, melynek belsejét a gép nitrogénnel árasztja el, miközben az oxigén szintje 21-ről 1 százalékra csökken. Az illető ettől egyfajta eufóriát érez mielőtt elveszíti az eszméletét. A halál lényegében az oxigén megvonása miatt következik be.

A szerkezet célja, hogy a folyamat orvosi beavatkozás nélkül is megvalósulhasson. A kérvényező elmeállapotát azonban mindenképp meg kell vizsgálni ebben az esetben. Az új procedúrában ezt egy felmérés mérné, melyet aztán mesterséges intelligencia értékelne ki. Az értékelést követően kapna a jelentkező kódot a gép használatához.

Eddig két Sarco gép készült el, a harmadikat pedig már nyomtatják Hollandiában. Ha minden jól megy, 2022-től kezdik el az alkalmazását.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!