Dupla karácsonyozás lesz a világűrben

Dupla karácsonyozás lesz a világűrben
A szokásoknak megfelelően az idén is lesz karácsonyi ünnepség a világűrben. Nem is egy.

A SpaceX Dragon önvezető teherűrhajója szerdán a tudományos felszerelésen kívül karácsonyi meglepetéseket is vitt az asztronautáknak a Nemzetközi Űrállomásra, ahol az elmúlt 20 esztendőben sosem marad el a karácsony megünneplése - írja az index.hu.

Tavaly karácsonykor a fedélzeten tartózkodó öt űrhajós ünnepi videót küldött, melyben üzentek a koronavírus-járvány sújtotta földlakóknak.

Idén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén az Európai Űrügynökségtől Matthias Maurer, az orosz Roszkoszmosztól Anton Shkaplerov és Pjotr Dubrov űrhajósok, illetve Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barron, valamint Mark Vande Hei a NASA-tól azok, akik 420 kilométer magasságban ünnepelhetik meg együtt a karácsonyt.

Egyáltalán nem olyan ritka az űrkarácsony, hiszen ez idáig 20 alkalommal töltöttek Föld körüli pályán az asztronauták a szeretet ünnepét, akik eddig mindig kiötlöttek valami módot rá, hogy méltóképpen ünnepeljenek társaikkal.

A nemzetközi társaságból többeknek nem ez lesz az első kozmoszi karácsonya, hiszen Mark Vande Hei egy alkalommal 2017-ben, míg orosz kollégája Anton Shkaplerov pedig már háromszor 2011-ben, 2014-ben és 2017-ben a világűrben ünnepelt, így ők már rutinosnak mondhatóak ebben. Ráadásul dupla karácsony lesz, mert a NASA űrhajósai közül sokan december 25-én ünnepnek majd, ám az orosz űrhajósok az ortodox egyház által is használt julián naptárnak megfelelő időpontban, január 7-én.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: karácsony, űr