Bizalom és bizalomépítés - Kolozsi István vendégszerzőnk írása

Bizalom és bizalomépítés - Kolozsi István vendégszerzőnk írása
Becsaptak már, kihasználtak, csalódtam is, de még mindig bízhatok másban, még mindig jelen van a bizalom. Bízhatok emberekben, bízhatok szervezetekben, bízhatok kultúrákban, bízhatok márkákban. Vagy épp ellenkezőleg. Vajon mitől függ ez a nehezen megfogható, sokrétű érzelem? Mi kell ahhoz, hogy kialakuljon, mit kell tenni, hogy fenntartsam? Ezeknek a kérdéseknek jártam utána és foglaltam össze neked.

Mi a bizalom?

A bizalom fogalmának nincs egységes definíciója. A bizalom szó több nyelven a hitet is jelenti pl. latinul: fides, angolul: trust, faith, franciául: foi.

A különböző tudományterületek, mint a szociológia, a pszichológia, a filozófia, a gazdaságtudomány, a politikatudomány, a jogtudomány más-más szempontból definiálják és kutatják a bizalom fogalmát. Külön érdemes megemlíteni a vezetéselméletet és a szervezetfejlesztést, amik szintén mélyrehatóan vizsgálják a kérdéskört. A magyar nyelv értelmező szótárában az alábbi meghatározás szerepel, ami egészen jól körvonalazza mit takar a fogalom:

„Valakinek az olyan személyre irányuló érzése, akinek becsületességéről, helytállásáról, jó képességeiről, szándékainak helyességéről, segítőkészségéről meg van győződve, akiben bízik…”

A fogalom mélyebb értelmezésének érdekében az alábbi pontokat gyűjtöttem össze, melyeket érdemes ízlelgetned.

A bizalom…

• amikor vállaljuk a sebezhetőséget, és a kockázatot

• érzés, érzelem, hit, remény a jövőben

• hajlandóság a bizonytalanság elfogadására (pl. új párkapcsolat, emberi kapcsolat kialakítása, egy új termék, szolgáltatás, márka kipróbálása)

• varázslatos, bonyolult, erőteljes, szubjektív

• lehetővé teszi a simább, mélyebb, jelentőségteljesebb kapcsolatokat (más emberrel, csoportokkal, márkákkal)

• olyan viselkedés formák csoportja, amikor más(ok)tól függően cselekszünk

• egy elvárás a másik irányába, a másik viselkedésére vonatkoztatva

• hit annak valószínűségében, hogy egy személy, szervezet, márka meghatározott módon cselekszik majd

• magabiztosság és biztonság érzése, hogy a másik fél törődik velem

• absztrakt mentális állásfoglalás az üzlet érdekében, hogy valaki, valami megbízható

 

A bizalom jelképei

Az emberiség régmúltjából fennmaradt több szokás, amik mára a bizalom jelképévé váltak.

Kézfogás

A kézfogás mai formája a lovagkorból (11–13. század) ered, a reneszánsz időszakában vált általánossá az európai férfiak közt. Ekkortájt az urak és katonák mindig fegyvert, kis tőrt, pisztolyt viseltek a markukban, vagy a ruhájuk ujjában, főként a rablók és az útonállók miatt.

Ha találkoztak valakivel, egymás felé nyújtották tenyerüket, kezet fogtak. Így jelezték, hogy semmilyen fegyvert nem rejtegetnek, biztosították a másikat, hogy nincsenek rossz szándékaik, megbízhatnak bennük.

Koccintás

Egy általánosan elfogadott elmélet szerint, a koccintás szokása a középkorban terjedt el, amivel biztosították egymást, hogy nem mérgezték meg a másik italát. Koccintáskor ügyeltek arra, hogy az itóka átfröccsenjen egyik kupából a másikba.

Pecsét

Agyagból készült pecsétet már Mezopotámiában is használtak. A pecsét garantálja valamely tartalom titkosságát, sértetlenségét, bizonyítja a tulajdont, érvényesít, hitelesít. A pecsét a tulajdonosának szimbolikus képével bizonyítja a dokumentum eredetiségét, aminek az írástudatlanság okán nagy jelentősége volt. A középkorban a titkos pecsétet a bizalmas diplomáciai, és privát levelezésnél használták. A Magna Cartat János angol király 1215-ben viaszpecséttel látta el. A történelem jól mutatja, hogy a pecsét a bizalmat, a megbízhatóságot szimbolizálja.

Kék szín

A ég és a tenger színe a kék, amit ezért gyakran kötnek össze a mélységgel és stabilitással. A bizalmat, a hűséget, a bölcsességet, a magabiztosságot, az intelligenciát, a hitet, az igazságot és a mennyországot szimbolizálja. Kolozsi István írása ITT folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Kolozsi István

kolboid. Digitális terméktervező, a kolboid blog szerzője, a 20 éves fps ügynökség egyik alapító tulajdonosa, design managere, ahol tervező csapatával teszi könnyebbé az emberek életét, jobbá a …