Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők
A KSH adatai szerint mintegy 220 ezer munkanélkülit tartanak nyilván Magyarországon, az üres álláshelyek aránya pedig 2,3 százalék. Ez utóbbi adat azonban sokat csökkenhetne, ha a kereslet és a kínálat megtalálná egymást, ennek azonban néha egészen banális akadályai vannak.

Ma már rengeteg nyomtatott és online felületen jelentkezhetünk álláshirdetésre, ám a bőség zavara néha nem feltétlenül a több lehetőséget jelenti. Sokan ugyanis elvesznek az információk között és akadnak, akik végül nem a megfelelő felületen jelzik érdeklődésüket az állás iránt. Aki azonban tényleg el szeretne helyezkedni és időt, valamint energiát is hajlandó a munkakeresésbe fektetni, nyilvánvalóan nagyobb sikerrel pályázik a számára megfelelő állásokra. A leggyakoribb hibák, noha banálisnak tűnnek, mégis rendszeresen előfordulnak. Ezek között első helyen szerepel, hogy az álláskereső nem olvassa el kellő figyelemmel a hirdetést, vagy elolvassa, de nem értelmezi megfelelően. Sokan esnek abba a hibába is, hogy egy megosztott álláshirdetés alá kommentelnek egy közösségi oldalon, így az érdeklődésük nem jut el a megfelelő helyre.

„Várpalotán és környékén, de akár Veszprém vagy Fejér megyén belül is több felületen kereshetnek állást az érdeklődők. Több állással kapcsolatos Facebook-csoportot is üzemeltetek, és a Várpalotainfó nyomtatott és online verziójában, valamint a Facebook oldalán is rendszeresen megosztjuk a hirdetéseket. Azt tapasztalom, hogy leginkább a kevésbé iskolázott és főként gyári betanított munkákat, raktáros, gépbeállító állásokat keresők nincsenek tisztában a sikeres álláskereséshez nélkülözhetetlen információkkal, holott ezeken a területeken a legnagyobb a fluktuáció” - mesélte a tapasztalatait Sütő-Kicsák Krisztina, a Várpalotainfó társtulajdonosa.

Ezek a leggyakoribb hibák

Krisztina több cikket is publikált az oldalon, amelyekben hasznos tanácsokkal látja el az álláskeresőket, ám újra és újra visszatérő hibákkal találkozik. Ezek közül a leggyakoribb, hogy nem olvassák el figyelmesen a hirdetéseket, vagy épp a megosztott álláshirdetések alatt jelzik az érdeklődésüket, de az is előfordul, hogy az újság szerkesztőségét hívják fel és ott szeretnének jelentkezni a meghirdetett munkára.

„Gyakori hiba az is, hogy sokan nem kattintanak az eredeti hirdetésre, vagy épp nem nézik meg a dátumot és áprilisban jelentkeznek egy hónapokkal ezelőtt feladott hirdetésre, ami jó eséllyel már nem aktuális. A legtöbb helyen önéletrajzot is kérnek, de nagyon sokan nem rendelkeznek vele vagy ha igen, nem küldik el. Állások terén a régióban most még túlkínálat van, vagyis több a meghirdetett állás, mint a jelentkező, ám a jóslatok szerint ez a tendencia hamarosan megfordulhat, így érdemes minél előbb lecsapni a legjobb állásokra” - tette hozzá Sütő-Kicsák Krisztina.

Krisztina szerint az is nagyon fontos lenne, hogy a cégek legalább egy sablon-válaszban reagáljanak a jelentkezésekre, hogy az álláskeresők tudják, hogy jelentkezésük eljutott a megfelelő helyre és amennyiben sikeres volt a jelentkezés, értesítik őket. Krisztina emellett azzal kapcsolatban is megosztott néhány tippet, hol érdemes állást keresni.

„A gyári betanított munkák, raktárosi, csomagoló, operátor és hasonló állásokat megtalálják nyomtatott újságban - Várpalotán a Várpalotainfóban jelentetik meg a cégek a legtöbb álláshirdetést, ezért érdemes minden héten keresni a posta vagy gyűjtőládában, vagy online ha feliratkozik a hírlevélre –, online állásportálokon, ahol szakterületenként szűrhetőek a különböző álláslehetőségek, Facebookon, a különböző állásajánlat gyűjtésével és közvetítésével foglakozó csoportokban, további olyan közösségi média felületeken, mint a LinkedIn, Pinterest, Youtube vagy az Instagram. Érdemes a plakátokra is figyelni a városban vagy az út mentén, mert sok nagyobb cég ezeken a felületeken is felhívja a figyelmet a betöltetlen pozíciókra” - sorolta a Várpalotainfó társtulajdonosa.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!