A fiatalok fele kamuprofilokkal ellenőrzi párját

A fiatalok fele kamuprofilokkal ellenőrzi párját
Friss hazai kutatásból derült ki, hogy sok fiatal kamuprofilokon keresztül ellenőrzi, hogyan reagál partnere egy harmadik fél közeledésére. A közös helymegosztás és egymás jelszavainak ismerete pedig a kapcsolatok felében elvárás.

Dr. Zelena András (BGE, tanszékvezető docens) és csapata 2021 nyarán kutatást végzett a főként fővárosi 18-23 évesek körében arra vonatkozóan, hogy hogyan hatnak az okos eszközök párkapcsolataikra. A Mindennapi Pszichológia Magazinban megjelenő eredményekről a 24.hu számolt be részletesen.

Az online kérdőívet 320 fiatal töltötte ki, 52 százalékuk azt nyilatkozta, hogy elgondolkodna a szakításon, ha párja nem adja meg neki okoseszközeihez tartozó kódjait.

„A fényképeink, screenshot képernyőfotóink, Messenger, Viber, WhatsApp, vagy SMS üzenetváltásaink a legintimebb titkainkba engednek betekintést. Elárulják, hogy hol fizettünk bankkártyával, vagy a napi mozgásunk leírása összhangban van-e az általunk elmondottakkal. Egy hűtlenség után kutató partnernek az is árulkodó lehet, mennyi időt töltünk a különféle chat-alkalmazásokban”- teszi hozzá Zelena András.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok 67 százaléka már megpróbálta tőrbe csalni párját az online világban. Ez a legtöbbször kamuprofilokkal történik, hogy kiderítsék, hogyan reagálna párjuk egy ismeretlen harmadik fél közeledésére.

Még ennél is magasabb az arány a kölcsönös helymegosztás tekintetében. A megkérdezettek 73 százaléka ugyanis arról számolt be, hogy náluk alapelvárás a helymegosztás bekapcsolása, ha külön indulnak bulizni. Bár a módszer kétségkívül arra is alkalmas, hogy a párok szükség esetén egymás segítségére tudjanak sietni, az sem hátrány, hogy ennek segítségével monitorozni tudják merre jár a másik, mennyi időt tölt egy adott helyen vagy hol tölti az éjszakát.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!