A Tűzoltó utcai gyermekklinika intenzív osztályának segített az MVM

A Tűzoltó utcai gyermekklinika intenzív osztályának segített az MVM
Tízmillió forinttal támogatta az MVM a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikáját egy lélegeztetőgép, illetve annak működését támogató kiegészítő eszközök beszerzésében.

A gyermekklinika 125 ágya közül 55 ágyon hemato-onkológiai betegek gyógyítását és 12 ágyon intenzív betegek ellátását végzik. A Tűzoltó utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítványon keresztül átadott tízmillió forint támogatás az intenzív osztály lélegeztető gépparkjának korszerűsítését tette lehetővé. Egy közel 20 éves, meghibásodott Dräger Evita típusú lélegeztetőgépet cseréltek új Dräger Savina 300-as lélegeztetőgépre, mely modernebb lélegeztetési módokkal működik. Ezzel az eszközzel a súlyos állapotú lélegeztetett betegek személyre szabott, precíz lélegeztetésterápiája végezhető, már egészen 3-4 kg testsúlyú csecsemőkön is. A gép használata nemcsak az akut, életveszély elhárítási fázisban jelent kevesebb szövődményt, illetve kevesebb mellékhatást, hanem a rehabilitációs fázisban a gyorsabb lélegeztetőgépről történő leszoktatás miatt az intenzív osztályos kezelés időtartama is rövidíthető.

A lélegeztetésterápiához elengedhetetlen az emelt szintű légútbiztosítás, vagyis az intubáció. Ennek során minél kisebb testsúlyú gyermekről van szó, annál gyakrabban fordulhatnak elő olyan nehéz helyzetek, amikor a hagyományos légútbiztosító eszközökkel nem, vagy csak nehezen lehet stabil légutat biztosítani. Ehhez fontos eszköz az intubációs fiberoszkóp, mely nemcsak a kritikus állapotú gyermekek ellátása során, hanem a légútbiztosítás szempontjából nagy kockázatú gyermekek altatása, műtéti beavatkozása során is hasznos. Az intenzív ellátás, műtét vagy altatás során a beteg életfunkcióinak precíz monitorozásához könnyen mobilizálható, gyermekkorú beteg megfigyeléséhez alkalmazható érzékelőkkel rendelkező pulzoximéterre is szükség volt.

A felvételre került gyermekek antropometriai adatainak precíz meghatározásához, hitelesített mérlegre és magasságmérőre is szükség van, amely a tápláltsági állapot meghatározása mellett, a helyes gyógyszeradagolásban is kiemelten fontos.

A fenti eszközök beszerzése sokban javítja az erre rászorulók egészségügyi ellátását.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!