2020-as IT fizetések összehasonlítása egy helyen

2020-as IT fizetések összehasonlítása egy helyen
Sokat változott a világ az utóbbi egy-két évtizedben. Már nem kell informatikai mérnöki, ismerősökkel rendelkezni, hogy legyenek fejlesztő / programozó ismerőseink. Könnyen lehet, hogy a(z egyik volt) munkahelyünkről, legyen szó szaxofonozásról, rendőrködésről vagy éppen fizikai munkáról valaki váltott az IT szektorra. (X)

Az egyik nagy programozni tanító budapesti cég egyik vezetője azt nyilatkozta, náluk több a diplomás tanuló, mint a diplomás oktató… Ezt bizony nehéz lenne akár 10 évvel ezelőtt elképzelni. Sőt, legyünk őszinték: sokunknak ezt ma is rendkívül nehéz elképzelni…

Miért vált valaki munkát, hogy az IT szektorban dolgozzon?

Százezer ok lehet, de egyet nem lehet soha teljesen figyelmen kívül hagyni: ami beszél, míg a kutya ugat. Igen, a pénz, a fizetések…

Jól hangzik, és fontos, hogy értelmet találjunk a munkánkban, de amikor nem tudjuk kifizetni a lakbérünket / hitelünket / autónk javítását, vagy a gyerekünk egy fontos kérését nem tudjuk teljesíteni, stb-stb, akkor el kell gondolkodnunk, hogy biztosan jól választottunk-e.

És miért magasak a fizetések az IT szektorban? Ennek elég sok oka van, az egyike az életvitelünk. Hol olvassuk most ezt a cikket? Valószínűtlen, hogy egy ismerősünk egy kinyomtatott lapon adta oda. De tegyük fel, hogy így van. Akkor szükség volt egy eszközre, amely eléri ezt az oldalt, lementi, átjuttatja egy nyomtatóra, internetre, kapcsolatra, stb, stb, stb. És ne feledkezzünk el arról, hogy én sem kézzel írom ezt a cikket egy papírra…

A számokra vagyunk kíváncsiak? A Bluebird oldalára kattintva pozíciónként megnézheted, hogy hol mozogtak az IT fizetések 2020-ban. Itt egy kattintással, ingyen le tudjuk tölteni a .pdf fájlt és részletesen át tudjuk nézni, milyen pozíciókban, milyen tapasztalattal mennyit kerestek az információs technológia szektorában a munkavállalók.

Van más ok a pénzen kívül?

Igen. Azt nem lehet mondani, hogy az IT szektor felesleges volna: vagyis nem 2020 21-ben, az már biztos… Képzeljük el a világjárványt, korlátozásokat, kijárási tilalmat néhány évvel ezelőtt (vagy azok szemszögéből, akiknek nincs hozzáférésük jól működő, szélessávú internethez jelenleg): ez az igazi bezártság…

Szóval pénz, hasznosság. És a biztonság. Milyen területek lesznek majd kelendők 10 év múlva? Nem tudjuk. Szükség lesz-e annyi fordítóra, tolmácsra, mint most?

Sofőrökre, legyen szó kamionokról vagy taxikról? Vonatvezetőkre? Kalauzokra? Idegenvezetőkre? Írókra? Kasszásokra? Gyári munkásokra?

A válasz nem feltétlenül egy „természetesen igen”. A munkaerőpiac folyamatosan alakul át, egyes pozíciók a semmiből előtörnek (ki élet meg abból 10 éve, hogy Instagram influenszer volt?), mások teljesen eltűnnek (a villamoskalauztól át a kalaposon és a vándorüvegesen és a teknővájón át a kerékgyártóig).

Arra nagyon kevés az esély, hogy az IT szektor eltűnne vagy akár gyengülne a közeljövőben…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!