Átadták a Mol Campust, az ország legmagasabb és legmodernebb irodaházát

Átadták a Mol Campust, az ország legmagasabb és legmodernebb irodaházát
2022. december 8-án hivatalosan is átadták Budapest legmagasabb irodaházát, a Mol Campust. A 120 méter magasságból csodálható kilátást és a szupergyors lifteket egyelőre még csak az éppen beköltöző dolgozók élvezhetik, de jövőre a külső vendégek számára is látogatható lesz Budapest új látványossága. Kívülről, belülről, alulról, felülről bejártuk az épületet, és képek formájában spoilerezünk egy keveset a kilátásról, illetve arról is, hogy milyen irodaterekben fognak dolgozni a Mol munkavállalói.

Öt év telt el azóta, hogy a Mol egy saját székház megépítése mellett döntött. A 28 emeletes, nettó 68 ezer négyzetméter alapterületű Campus most novemberben megkapta a használatbavételi engedélyt, ezzel megkezdődhet a 2500 dolgozó beköltöztetése - írja a portfolio.hu.

A sokszor "mini felhőkarcolóként" emlegetett 120 méteres (a kilátópont 120 méteren, míg az épület legfelső pontja 143 méteren van) magasház nemcsak irodaházként, hanem a későbbiekben kilátóként is nyitva áll majd az ott dolgozók, illetve más vendégek előtt is. A "külsős látogatóknak" elérhető lesz egy kávézó, egy bisztró, a Látogatóközpont, a Kilátó (várhatóan 2023 tavaszától), illetve a 28. emeleti „fine dining” jellegű étterem is.

Bár a székház alakulását folyamatosan nyomon követtük és számos beszámoló készült az építkezés állásáról, illetve korábban még a látványtervekről is, akinek mégis újdonság lenne a Kopaszi-gáton megépült toronyház látványa és nagysága, annak ezekkel az adatokkal szolgálhatunk:

  • Az épület úgynevezett Kilátóterasza 120 méteres magasságban van.
  • Az épületbe összesen 23 liftet telepítettek, melyek az ország leggyorsabbjai. Számos lift 5 métert tesz meg másodpercenként, azaz megállás nélkül a teljes magasságot közel fél perc alatt érik el. A legnagyobb egybefüggő liftakna 131 méteres.
  • A komplexumban 7 lépcsőház épült, ezek összesen 2700 lépcsőfokot jelentenek.
  • Magyarország legmagasabb épületéhez az ország legmagasabb toronydaruját építették fel, amit Dániából hoztak és 171 méter magas (ez több mint 5, egymásra rakott tízemeletes ház)
  • Közel 5000 ülőhely lesz a székházban, majdnem annyi, mint a világhírű Sydney-i Operaházban (1924 standard munkaállomás és 3000-nél is több egyéb munkavégzési lehetőség jut 2 500 kollégára).
  • A szerkezethez többféle anyagot is felhasználtak az építészek, többek között 10 800 tonna újrahasznosított acélt, ami pontosan annyi, amennyi a párizsi Eiffel-torony építéséhez is kellett.
  • A szürke és esővíz 100%-os felhasználásra kerül az épületben.
  • A pódium épületrész tetőszerkezetén 900 négyzetméternyi napelemet telepítettek, ami az épület teljes energiafelhasználásának 5%-át fedezi.
  • Az építkezésen keletkező hulladékok mintegy 80%-át újrahasznosították.
  • A mozgáskorlátozott munkavállalók akadálymentes utakon közlekedhetnek majd az épületben. A látássérült kollégák lift- és épülethasználatát Braille kiírások teszik zökkenőmentessé, míg a hallássérültekét fényjelzések segítik majd a hangjelzések mellett egy esetleges vészhelyzetben. Az Aspergeres autizmussal élő munkavállalóiknak állandó munkaállomást biztosítanak a csendes zónában.
  • A tervezési munkákat a londoni Foster + Partners és a magyar FintaStudio készítette. A belsőépítészetért egy berlini csapat, a KINZO felelt, illetve helyi partnerként a Minusplus, amely egy 20 fős budapesti építésztervező és designer iroda.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: MOL, iroda