Tényleg nyereséges kriptovalutát bányászni böngészés közben?

Tényleg nyereséges kriptovalutát bányászni böngészés közben?
A világhálón való böngészés gyakran sok időnket felemészti, de vannak ám szemfülesek, akik az „elvesztegetett” idejüket egyszerűen befektetik, és kriptovaluta bányászatból kaszálnak hatalmasat.

Valójában a bányászatnak egyébként semmi köze az időnkhöz, és a kriptográfiai kódok világa rengeteg munkát és tapasztalatot igényel. A jó hír viszont, hogy létezik egy olyan böngészőbővítmény, amely képes szörfözésünk közben a háttérben kriptovalutát bányászni írja a bitcoinbazis.hu. Az utóbbi idő egyik legismertebb bővítménye, a CryptoTab egyébként már saját böngészőjét is kiadta, amelyet a már általánosan elfogadottak alternatívájaként vethetünk be. De vajon tényleg ennyire egyszerű lenne a dolog?

Vegyünk néhány technikai adatot: a most debütáló Bitmain Antminer S19 XP számítási teljesítménye 140TH/s, ami másodpercenként 140 trillió kinyert hash-t jelent – szemben egy normál számítógép teljesítményével, mely ennek még a milliomod részét sem éri el. A Monero (XMR) esetében ugyanakkor sokkal egyszerűbb dolgunk van, hiszen a kriptovaluta kisebb számítási teljesítmény mellett is bányászható – a számítógépekkel vagy okostelefonokkal történő bányászatból származó bevétel ugyanakkor meglehetősen elenyésző. A kriptovaluta bányászatot lehetővé tevő bővítmények az egyszerűség kedvéért gyakran egyébként bitcoinban jutalmazzák a felhasználókat, még akkor is, ha XMR-t bányásznak.

Bőven van lehetőségünk kriptovalutát bányászni böngészésünk közben – csak nem mindegy, hogy milyen áron. Érdemes ugyanis odafigyelnünk egy-két fontos problémára, melyek tetemesen beleszólhatnak mindennapjainkba. Ahogyan arról már többször is szó esett, a kriptovaluták bányászata jelentős többlet-energiafogyasztást eredményez. A bővítmény használata tehát nem a böngészésünk által megszokott fogyasztással jár, és persze az sem mindegy, hogy a számítógépünk mekkora teljesítménnyel bír, hiszen bevételünk arányosan függ a számítási teljesítménytől. Ha pedig mindez nem lenne elég, az ilyesfajta szoftverek használata közben számítanunk kell arra is, hogy szeretett gépünk teljesítménye a hash-ek kinyerésekor lelassul, vagy éppen bedobja a törölközőt. Ha tehát nem rendelkezünk kellően nagy teljesítményű eszközzel, érdemes az említett problémákat belekalkulálni számításainkba, mielőtt még fejest ugranánk a bevételt ígérő mindenféle szolgáltatásokba.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!