Mit tanultunk a karanténoktatásból?

Mit tanultunk a karanténoktatásból?
Mit tanultunk az elmúlt egy évből? Hogyan éljük túl a következő karanténidőszakot?

Egy éve állította feje tetejére az életet itthon is a koronavírus, amelynek hatásai az oktatást sem kerülték el. Az egy évvel ezelőttivel megegyező oktatási körülmények miatt sokan úgy érzik, visszaléptünk a startmezőre, azonban az elmúlt egy év gyakorlatából született pozitív tapasztalatok most mindenki segítségére lehetnek, tanárnak, diáknak, szülőnek egyaránt.

„Nyilvánvalóan a legtöbbeket sokkolta a szigorítás, illetve az ismételt távoktatásra való teljes átállás” – mondja Koren Balázs matematikatanár, a Telenor digitális oktatási programjának, a HiperSulinak szakmai vezetője, digitális oktatási nagykövet. „Fontos azonban tudatában lenni annak, hogy már nem elölről kezdjük ezt a létformát, hiszen minden téren tapasztaltabbak vagyunk az egy évvel korábbi állapothoz képest.”

Koren Balázs szerint a meglévő tapasztalatokon túl sokat számított az is, hogy a mostani teljes karanténoktatás megkezdése előtt maradt egy kis idő megszervezni az otthontanulás körülményeit. „Tavaly egyik pillanatról a másikra, péntekről hétfőre kellett megoldani az átállást, a többségnek bármiféle előzetes tapasztalat nélkül. Ezúttal másképp történt: lehetőség nyílt konzultálni, megbeszélni, megszervezni, mi fog történni hétfőtől és elővenni a korábbi jól működő gyakorlatokat.”

„Most már a pedagógusoknak sem ismeretlen terep a távoktatás, az alsó tagozatos tanárok is minimum több hónapnyi tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren” – mondja Koren Balázs. „Az iskolák nagy része megtalálta a tanárai számára legmegfelelőbb platformot az oktatáshoz, számos helyen egységesítették a használt felületeket, ami a karanténoktatás minden résztvevőjének könnyebbséget nyújt. Különösen igaz ez azokra, ahol 12 osztályos képzés folyik, mert a minimális megszakítással folyamatosan távoktatásban zajló középiskolai képzés révén egy jól bejáratott rendszert alkalmazhatnak az alsóbb osztályokban is. Idén már inkább tapasztalható, hogy nem csupán belevágnak az iskolák, hogy legyen valamilyen működő megoldás, hanem saját tanár-, diákállományuknak és a különböző korosztályoknak megfelelő elvek szerint építik fel a karanténoktatás tartalmi részét is.”

Végül azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy tavaly úgy kezdődött el a távoktatás, hogy nem lehetett tudni, meddig kell ilyen formában foglalkozni a diákokkal. „A mostani tervek szerint nem egy bizonytalan időszak előtt állunk, hanem minden alapja megvan, hogy mikorra remélhetjük a speciális helyzet végét: a tavaszi szünetet követően megindulhat a feloldás, így a jelenlegi állapot előreláthatóan egy hónapon belül megszűnik. Ez mindenkinek ad egy belátható határidőt, ami pszichésen segít túllendülni a jelenleg átélt nehézségeken.”

„Szülőként, diákként és tanárként is nehéz lehet az értelmet és az összefüggést meglátni ebben a nehéz helyzetben, de meg kell találnunk a saját életünkben meglévő biztos kapaszkodókat” – mondja Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus, az iskolai stresszkezeléssel foglalkozó Sulinyugi program szakmai vezetője.

A stresszkezelés, a történések feldolgozása érdekében ugyanakkor nyugodtan engedjük meg magunknak a gyászt. „Mindenkiben más érzések jönnek elő a helyzet hatására, de ezek szabadok, ne nyomjuk el őket. Legyünk nyugodtan szomorúak, vagy akár dühösek és fessük vagy rajzoljuk ki magunkból az érzelmeket, vagy írjunk naplót gondolatainkról.”

A karantén alatt összegyűlt feszültség vagy éppen bágyadtság leküzdésére a kiégés megelőzéséhez alkalmazott úgynevezett mikrotöltések lehetnek segítségünkre. Ezek olyan néhány perces időszakok egy napon belül, amikor kicsit visszatölthetjük az energiakészletünket, ráadásul ha többször végezzük őket, a hatásuk összeadódik. „Ha elveszünk a feladatrengetegben vagy nagyon sok a házi feladat, álljunk meg egy kicsit és végezzünk rövid, fókuszált hasi légzésgyakorlatot, üljünk ki a tavaszi napsütésben az erkélyre és igyunk egyet a kedvenc teánkból, vagy csak vegyük rá magunkat, hogy dúdoljunk egy kedvelt dallamot kézmosás közben. Ezek jelentéktelen apróságoknak tűnnek, pedig nagyon hasznosak és fontos a megélésük. Ha ilyenkor visszaszerezzük az irányítást, az hatalmas erőt ad a folytatáshoz, akármilyen kis feladatról is van szó” – mondja a szakember.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!