Mi várható a Bitcoin felezés után?

Mi várható a Bitcoin felezés után?
A Bitcoinok mintegy 94%-át már kibányászták, az amerikai azonnali BTC ETF-eknek köszönhetően pedig évtizedek óta nem látott mennyiségű pénz, több mint 12 milliárd dollár áramlott Bitcoinba. Ez két olyan fontos tényező, amely megkülönbözteti az április 19-én megtörtént Bitcoin felezést a korábbiaktól. A Binance Research elemzése szerint nem minden bányász fogja túlélni a bevételcsökkenést, ezért cégösszeolvadások jöhetnek. A Bitcoin ugyanakkor az eddiginél is népszerűbb lehet a befektetők körében az infláció ellenálló képessége miatt.

Az április 19-én bekövetkezett Bitcoin felezés egyik legfontosabb következménye – a Binance Research elemzése szerint – az, hogy még többen ismerkednek meg a Bitcoinnal, és azzal a működési mechanizmussal, amely révén ez a digitális pénzügyi eszköz ellent tud állni az inflációnak. Ez várhatóan további keresletet fog generálni a Bitcoin iránt.

A korábbi felezésektől az idei azért is tér el, mert az Egyesült Államokban a mai napig több mint 12 milliárd dollárnyi tőke áramlott az azonnali BTC ETF-ekbe (tőzsdén kereskedett alapok). Ez olyan mértékű pénzbeáramlás, amelyre az elmúlt több mint 20 évben nem volt példa, és amire csak ráerősít, hogy a Bitcoinok mintegy 94%-át már kibányászták.

A Bitcoin felezéssel 50%-kal mérséklődik az új Bitcoinok előállítási üteme, ami azt jelenti, hogy a korábbi körülbelül 900-ról 450-re csökkent a kibányászott BTC egységek száma. Tekintve, hogy Bitcoinból legfeljebb 21 millió egység hozható létre, feltételezve továbbá, hogy a Bitcoin iránti kereslet nem változik, miközben az elérhető Bitcoin-ok száma csökken, az ár vélhetően nőni fog a jövőben. Ennek ellenére, a Binance Research nem bocsátkozik pontos prognózisokba az árt illetően, hiszen azt sok egyéb tényező is befolyásolja. Annyi ismert, hogy a Bitcoin ára már a felezést közvetlenül megelőzően is rekordmagasságba, 63 ezer dollár körüli szintre emelkedett, és a trend kitartani látszik, hiszen az aktuális ár már a 66 ezer dollárt is meghaladja.

A Bitcoin népszerűségét részben éppen az adja, hogy az életciklusa jól kiszámítható. Minden évben egy adott mennyiségű Bitcoin kerül a bányászok birtokába, az általuk sikeresen érvényesített blokkok arányában. Ezt hívják blokk jutalomnak és ez az, ami a bányászokat a Bitcoin blokkláncok validálására, tulajdonképpeni bányászására ösztönzi. Ez a jutalom feleződik meg minden 210 000-ik blokk kibányászása után.

Bár a Bitcoin ára minden egyes felezéssel, folyamatosan nő, az egyes alkalmak között mégis vannak eltérések. Így nem is feltétlenül csak a felezés járul hozzá a Bitcoin árának emelkedéséhez, ebben egyéb – a már említett – makrogazdasági és kriptopiaci tényezők is szerepet játszanak.

A Bitcoin bányászat területén a felezés hatása leginkább abban érhető tetten, hogy megszűri a szereplőket. A bányászok közül csak a legerősebbek „élik túl” annak következményeit, hiszen a kisebb vállalkozások nem biztos, hogy meg tudnak küzdeni az alacsonyabb bevétel okozta kihívással. A Binance Research értékelése szerint ezért várhatóak a jövőben cég egyesülések és összeolvadások, a bányászok egy része valószínűleg más bevételi források után néz, illetve a tevékenységüket más földrajzi területekre is igyekeznek majd kiterjeszteni.

„Hajlamosak vagyunk a korábbi felezések tanulságaiból kiindulni, ám ezek is arról győzhetnek meg bennünket, hogy minden alkalom más és más. Ezúttal a hatalmas tőkebeáramlás, a BTC ETF-ek, az a tény, hogy a Bitcoinok 94%-át már kibányászták, az intézményi befektetők egyre erőteljesebb jelenléte a kriptopiacon, az infláció nyomása, amely felértékeli a Bitcoin menekülő valutajellegét, egyáltalán a kriptovaluták egyre szélesebb körű elfogadottsága olyan tényezők, amelyek különlegessé teszik az idei felezést” – összegzett Kyrylo Khomiakov, Közép- és Kelet-Európáért (CEE) valamint Közép-Ázsiáért felelős regionális vezető.

Az elemzés teljes terjedelmében itt érhető el: the-future-of-bitcoin-1-the-halving-and-whats-next.pdf (bnbstatic.com)

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!