Matolcsy György: Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az EU-ban

Matolcsy György: Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az EU-ban
Teljes mértékben egyetértek a javaslattal, és támogatom az EU fő pénzügyi szabályozó szervének álláspontját, miszerint az Európai Uniónak be kellene tiltania a legtöbb új, a bitcoinhoz hasonló eszköz bányászatának gyakorlatát – adta közre a Magyar Nemzeti Bank hivatalos közösségimédia-oldala Matolcsy György jegybankelnök álláspontját.

Az MNB vezetője követendő példaként említette, hogy Kína 2021 szeptemberétől minden kriptovalutával végzett tevékenységet törvényellenesnek nyilvánított, az orosz központi bank pedig a kriptovaluták bányászatának és kereskedelmének betiltását javasolja.

Egyértelműnek látja, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységeket is támogathatnak, és általában pénzügyi piramisjátékot eredményeznek. Matolcsy úgy fogalmaz: az orosz központi bank helyesen állapítja meg, hogy „a kriptovaluták szédítő iramú növekedését és piaci értékét elsősorban a jövőbeli növekedésen alapuló spekulatív kereslet határozza meg, ami pedig buborékokat hoz létre”.

Éppen ezért az EU országainak közösen fellépve kellene megelőzniük az új pénzügyi piramisjátékok és buborékok kialakulását. Az uniós állampolgárok és cégek külföldön, a szabályozó szervek ellenőrzése mellett tarthatnának kriptovalutákat – tette hozzá a jegybankelnök.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!