Kétmillió eurós büntetést kapott a Google

Kétmillió eurós büntetést kapott a Google
Mobilalkalmazások fejlesztőivel szembeni kereskedelmi gyakorlata miatt kapott pénzbírságot a Google.

A francia fogyasztóvédelmi és versenyhivatal 2018-ban idézte bíróság elé a Google-t, mivel a vállalat külön tarifákat határozott meg a platformon értékesítő francia start-upok számára. A bíróság azt is kifogásolta, hogy a Google állítólag egyoldalúan módosíthatta a szerződéseket.

A párizsi kereskedelmi bíróság hétfőn hozott ítéletet az ügyben: a Google-t kétmillió eruróra büntették mobilalkalmazások fejlesztőivel szembeni visszaélésszerű kereskedelmi gyakorlata miatta – közölte az AFP francia hírügynökség.

Az indoklásban az szerepel, hogy a 2015. május 5. és 2016 július 2. között keletkezett szerződési feltételek megpróbálták egyenlőtlen helyzetbe kényszeríteni az alkalmazásfejlesztőket, illetve jelentős egyenlőtlenség mutatkozott a szerződő felek jogait és kötelezettségeit illetően.

Az ítélet szerint a vállalat érdemi tárgyalás nélkül döntött több kifogásolt szerződési kitételről. Az egyik ilyen például, hogy a fejlesztők a Google által meghatározott ártartományban értékesíthetik alkalmazásaikat, miközben a cég minden eladás után 30 százalékos jutalékot vett fel.

A Google azzal érvelt, hogy az Android és a Google Play sokkal több lehetőséget nyújt a fejlesztőknek, mint bármelyik másik platform. Hozzátették, hogy a bíróság által kifogásolt szerződési pontok közül azóta többet módosítottak, a kisebb fejlesztőknél és előfizetőknél pedig a jutalékot is csökkentették.

(Forrás: marketingmorzsak.hu)

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!