Ilyen még nem volt a kriptopénzek történelmében!

Ilyen még nem volt a kriptopénzek történelmében!
Szerdán egy olyan dolognak lehettünk tanúi, amire a kriptopénzek történelmében még nem volt példa. Alig néhány óra alatt, a szemünk láttára semmisült meg két top 10-be tartozó kriptovaluta.

A Terra Luna ökorendszer zászlóshajóinak számító LUNA 95%-ot, az UST pedig 75%-ot meghaladó esésen ment keresztül. A coinok egy magas, évente közel 20%-os kamatot kínáló stabil coin rendszer alapjául szolgálnak, ami az elmúlt hónapok során a kripto befektetők egyik kedvelt megtakarítási formájává nőtte ki magát - írja a kriptoakademia.com.

A növekvő inflációval is lépést tartó ajánlatról több szakértő is azt gondolta, hogy hosszú távon fenntarthatatlan lesz. Ezt maga a Terra alapítója sem vitatta, aki a magas hozamokat lényegében saját zsebből, pontosabban a szervezet bevételeiből és pénzügyi tartalékaiból fizette ki a felhasználóknak.

A terv egyszerű volt: nincs marketing, meg semmilyen körítés. Az erre szánt pénzt kamatok formájában egy az egyben odaadták a felhasználóknak, amitől azt várták, hogy a coinok szép lassan a kripto iparág egyik legnagyobb felhasználó bázissal rendelkező ökorendszerévé váljanak. A kritikus tömeg elérése után már lehetett volna csökkenteni a hozamokat is, ám az elképzelések szerint a Terra addigra már olyan mélyen integrálódott volna az ágazatba, hogy az esetleg emiatt elpártoló felhasználók sem veszélyeztették volna a projekt további fennmaradását.

A rendszer alapjául egy dollár értékét lekövető stabil coin, az UST (Terra USD) szolgált, aminek az 1 dolláros fix árfolyamát nem egy bankban letétbe helyezett dollár mennyiség, hanem egy dinamikus arbitrázs rendszerrel hozzákötött token, a LUNA biztosította. Ha az UST stabil coin értéke 1.01 dollárra növekedett, az algoritmus lehetővé tette, hogy a felhasználók 1 dollár értékű LUNA-t váltsanak be az 1.01-et érő UST-re. A felhasznált LUNA-t ekkor kivonták a forgalomból, a felhasználó pedig az 1.01 dollár értékű stabil coinját átválthatta egy másik stabil coinra, vagy akár dollárra, 0.01 dollárt keresve az üzleten.  Ha az UST árfolyama 0.99 dollárra csökkent, akkor azt 1 dollár értékű LUNA-ra lehetett beváltani. A folyamat során az UST tokent kivonták a forgalomból, a felhasználó pedig 1.01 dollár értékű LUNA-val gazdagodott.

Minél nagyobb volt az 1 dollártól való különbség, annál jobb arbitrázs lehetőséget kínált a rendszer, de mivel sokan figyelték és használták ki a pillanatnyi eltérésekből adódó lehetőségeket, az UST értéke lényegében mindig 1 dollár közelében tartózkodott. A LUNA árfolyama az algoritmus egyéb sajátosságai miatt az UST terjedésével arányosan növekedett, 2021 során megkétszázszorozódott. Mivel nagy volt rá piaci igény, alkalmas volt az arbitrázsban rá kirótt szerep betöktésére.

A forgalomban lévő UST háromnegyede, több mint 14 milliárd dollár a már fentebb említett 20%-os kamatot kínáló protokollban (Anchor) volt lekötve. Innen szombat este, majd vasárnap hirtelen nagy mennyiségű, nagyjából 300 millió dollár értékű stabil coint kezdtek el kiutalni és más platformokon keresztül egyéb kriptopénzekre átváltani. Rövid idő alatt tehát jelentős eladási nyomás nehezedett az UST-re, nem volt rá akkora kereslet, ami felvehette volna ezt az extra kínálatot. A rendszer alapesetben képes lett volna megbírkózni ezzel, mert 3 milliárd dollár értékű tartalék állt készenlétben az ilyen helyzetek megoldására. Kivéve ezt a hétvégét, a Terra ugyanis egy új termékének hétfőre tervezett indulása miatt (4pool) átcsoportosította ezt az összeget.

A pont erre az időpontra, plusz az egyébként is alacsonyabb forgalmú hétvégi napokra időzített rekord UST kivonás sokak szerint nem volt véletlen, hanem egy tudatos támadás részeként került végrehajtásra. Az igazat valószínűleg soha nem fogjuk megtudni.

A lényegen azonban ez sem változtat. Egy repedés keletkezett a Terra pajzsán, ami végül katasztrófát idézett elő. Az eladások miatt az UST dollárhoz kötött értéke elkezdett megszakadni. Az egyre fokozódó nyomással egy idő után az arbitrázs rendszer sem tudott megbirkózni, aminek több oka is volt, a piaci körülményektől kezdve, az UST-LUNA kapcsolatának egyéb sajátosságain át egészen addig, hogy egyes tőzsdéken a kiutalások lehetőségét is felfüggesztették, lehetetlenné téve magát az arbitrázst.

Az egész hamarosan egy önmagát gerjesztő folyamattá vált. A hétvége után egyre több UST és LUNA tulajdonos kezdett pánikba esni és pénzt kivonni a rendszerből. Ez még több eladást generált, ami tovább rontott a már egyébként is kezelhetetlennek tűnő helyzeten. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!