Idén tovább emelkednek a bérek, ami hatalmas kihívás a cégeknek

Idén tovább emelkednek a bérek, ami hatalmas kihívás a cégeknek
A cégek többsége készül béremelésre idén. A munkáltatókon azonban egyértelműen tapasztalható, hogy hatalmas kihívás számukra akkora volumenű bérfejlesztést végrehajtani, amellyel a munkavállalók is elégedettek lennének. A hazai munkaerőhiány csak tovább emeli a tétet, ugyanis bizonyos kékgalléros munkakörökben már pár ezer forintos különbségért is hajlandóak a munkavállalók munkahelyet váltani. A cégeken ezért minden korábbinál nagyobb a nyomás a toborzás és munkaerő-megtartás tekintetében - emeli ki Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.

CNC-seket, sofőröket és targoncásokat találni reális bérszinten szinte lehetetlen

Magyarországon az elmúlt években tapasztalt munkaerőhiány bérfejlesztés szempontjából is komoly kihívások elé állítja a cégeket. A munkáltatók jelenleg szektortól és munkakörtől függetlenül versenyeznek a munkavállalókért. Az építőipar és a feldolgozóipar különösen nehéz helyzetben van, a szellemi munkakörök közül pedig a minőségbiztosítási mérnökökért mutatkozik soha nem tapasztalt kereslet jelenleg a munkaerőpiacon. „Mivel szinte teljes foglalkoztatottságról beszélünk ma Magyarországon, így a munkaerő toborzás és megtartás fő mozgatórugója a bérek és a juttatások. Tapasztalataink alapján a logisztikai területen a legnagyobb a nyomás a munkáltatókon béremelés szempontjából. A jelenlegi bérszint mellett CNC gépkezelőket és beállítókat, sofőröket, targoncásokat találni, valamint megtartani a legnehezebb” - hangsúlyozza a Jobtain szakértője.

A munkavállalóknak nem elég az inflációkövető emelés

Bár a vállalatok számára is kihívás a jelen gazdasági környezetben a béremelés, a cégek többsége tisztában van azzal, hogy a munkavállalók több mint fele a magasabb bér érdekében vált vagy válthat munkahelyet. „Becsléseink szerint tízből körülbelül hét cég az infláció miatti béremelést tartja a legnagyobb üzleti kihívásnak idén. A munkáltatók általában az adott évi inflációhoz igazítják az emelést, vagy az előző évit kompenzálják. A munkavállalók azonban természetesen az infláció mértékét meghaladó béremelést várnak, hogy minimum 1-2 százalékos reálbérnövekedést érjenek el” – mondja Mihályi Magdolna. Hozzáteszi: A munkaerő-megtartás érdekében ezért tízből kilenc cég 2023-ban is emelte a béreket. Partnereink körében átlagosan mintegy 12-15 százalék mértékben nőttek az ilyen jellegű személyi kiadások. Ennél kiugróbb mértékű tömeges bérfejlesztést kevés cég tudott végrehajtani tavaly, és idén is hasonlóan konszolidált, vagy még alacsonyabb mértékű emelésekre lehet számítani.

Átlagosan 8 százalékkal nőhetnek a bérek idén

A cégek többsége bizakodó a 2024-es üzleti évet nézve, így bevétel növekedéssel számol. Ezzel együtt azonban a működési költségeik is nőnek. A Jobtain átlagosan 8% körüli bérfejlesztést lát reálisnak idén a partnerei visszajelzései alapján. Tapasztalat, hogy sokan kivárnak és folyamatosan figyelik a piacot, hogy mit lépnek a versenytársak. A vállalatok azonban kényszerben vannak, ugyanis olyan mértékű szakemberhiány van a munkaerőpiacon, hogy becsléseink szerint tízből hét pozícióra szinte alig találnak dolgozót a HR-esek. “Ugyanezt tapasztaljuk mi is munkaerő-kölcsönzőként. A belföldi toborzás egyre nehezebb és bár folyamatosak az intézkedések a hazai, mintegy 200 ezer fős munkaerőtartalék integrációjára és mozgósítására, egyelőre elkerülhetetlen a külföldi munkavállalók behozatala” - tette hozzá Mihályi Magdolna.

A keletkező munkaerőigény is befolyásolhatja a béreket

A jelenleg zajló beruházások még inkább felforgathatják a piacot. Egyes térségekben akkora kereslet keletkezik majd a munkaerőre, hogy a környező vállalatok a tervezettnél magasabb vagy időben korábbi bérfejlesztésre kényszerülnek. Erre a dolgozók megtartása és ezzel a stabil működés fenntartása érdekében lesz szükség. „Egyértelműen látszik, hogy ahogy tavaly, úgy idén is a HR-esek legnagyobb kihívása megfelelően kezelni a bérezési és juttatási kérdéseket, a munkavállalói elvárásokat. A munkaerő-kölcsönző cégek széles piaci rálátással és tapasztalattal rendelkeznek az egyes régiók/szektorok és munkakörök szerinti bér és juttatási csomagokkal kapcsolatban. Így bérfejlesztési kérdésekben is szorosan együttműködnek a vállalatokkal, elősegítve ezzel a sikeres toborzási folyamatokat és a munkaerő-megtartást” – összegez a Jobtain szakértője.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!